Pääkirjoitus: Miehen työ

Vaikka Suomessa nyt kohistaan pelialasta, kuka muistaa, että ensimmäiset kaupalliset pelit on Suomessa tehty jo 30 vuotta sitten. Ei kukaan, ennen kuin nyt.

Historiaa ei osaa arvostaa, ennen kuin se on historiaa. Muutoissa ja myllerryksissä häviää tavaraa, jonka soisi säilyvän jälkipolville niin meillä kuin muuallakin. Jo muinaiset roomalaiset tekivät kaikkensa kierrättääkseen turhat rakennukset ( niin kuin Colosseum) uusiksi pytingeiksi.

Muutama vuosi sitten kuulin, että pelitalot itse alkoivat vasta heräillä historiansa säilyttämiseen. Eräskin suuri pelitalo yritti eBayssä ostaa kovalla rahalla omia alkuaikojen pelejään, kun pelit,  manuaalit, laatikot ja muu materiaali olivat  jo kadonneet, firmojen vaihdettua omistajaa ja muutettua maasta toiseen.

Tarina tuli mieleeni, kun kuuntelin sinivalkoisen pelikirjailijamme Juho Kuorikosken ongelmia löytää kustantaja kirjaidealleen. Suomen pelialan historiaa on sivuttu yliopistotutkimuksissa ja lehtijutuissa, mutta kukaan ei ole sitä vielä kokonaisuudessaan kansien väliin saattanut. Juho teki (hullun) miehen työn. Nyt oli jo korkea aika kertoa peleistä, jotka ovat mahdollistaneet nykyisyyden.

Suomen  ensimmäiset  kaupalliset pelit ovat jo vuodelta 1984 ja kolmenkymmenen vuoden aikana niitä on ehtinyt ilmestyä kuutisensataa. Tahti on viime aikoina kiihtynyt ties kuinka monenteen potenssiin. Nyt Juhon kannattaisi jatkaa saman tien hommaansa ja kerätä pelit kakkoskirjaa varten sitä mukaa kun niitä ilmestyy. Se olisi ehkä helpompaa kuin pelata monta kymmentä Java-peliä putkeen, niin kuin mies ykkösosaa varten teki.

Suuri yleisö eli pelaajat arvostivat Juhon työtä tukemalla projektia avokätisesti Mesenaatin kautta. Mutta kuten mies itse tuhahti ”Linnunpöntöistäkin tehdään kirjoja, mutta isot kustantajat eivät nähneet  kaupallista potentiaalia pelihistoriaa käsittelevälle kirjalle!” Toivottavasti Juho saa ansaitsemansa arvostuksen niin alalla kuin alan ulkopuolella, kun kirja huhtikuussa ilmestyy.

Hyvää työtä, Juho. Jäit historiaan itsekin.

Lisää aiheesta

  • Pääkirjoitus: 250 lehteä myöhemmin

    Tämä juttu pitää alkaa jo miltei muinaisista roomalaisista. 23 vuotta sitten Suomi oli täysin toisenlainen kuin nykyisin: televisiokanavia oli kaksi, kännyköitä ei vielä ollut ja pelikelpoiset pc:t maksoivat monta kymmentä tuhatta markkaa.
    Silloin 250 lehteä sitten, emme mitenkään…
  • Pääkirjoitus: Pelikansan edustajat

    ELinkeinoministeri Jan Vapaavuori oli pitämässä juhlapuhetta Finnish Game Awardsissa, jossa juhlittiin pelialan 20-vuotistaivalta. Tosin me jo kauemmin pelialalla olleet olimme sitä mieltä, että termi oli väärä. Suomen "oikea" peliteollisuus syntyi varmaankin 20 vuotta sitten Housemarquen…
  • Pääkirjoitus: 20 vuotta Eekolmosta

    Jo ennen E3:sta pelejä esiteltiin muun muassa ECTS-messuilla Lontoossa parhaimmillaan kaksi kertaa vuodessa sekä Consumer Electronics Show’ssa Las Vegasissa. Sitten ala alkoi paisua ja Los Angelesiin perustettiin ne ainoat oikeat pelimessut.
    Olin mukana jo ensimmäisessä tapahtumassa – minä…