Pac-Man World 2 (PS2) – Piristy pillereillä

Pac-Man palaa eläkkeeltä yhtä usein kuin Hulk Hogan. Hahmoilla on muutakin yhteistä: kumpaakaan ei tunneta ristimänimellään. Pac-Man oli alkujaan Puck-Man, mutta nimi vaihdettiin nopeasti.

Pac-Man ei ole jäänyt pyörimään 80-luvulla julkaistun kolikkopelin sokkeloihin, vaan on maanisen mussutuksen tueksi opetellut liudan uusia kykyjä Mario-opiston hyppytunneilla. Pontevat peppupomput ja potkuvoltit pehmittävät hankalatkin känkkäränkkäröijät, haamut tosin lakoavat edelleen vain voimanamua maistaneen Pac-miehen edessä.

Tukeva pyllypamaus aktivoi myös trampoliinit, jotka viskaavat keltaisen palleron huumaaviin korkeuksiin. Neiti Croftin hikisistä treenisessioista vahvanäppisen sankarimme mieleen iskostui reunoissa roikkuminen. Olisi melkoisen höperöä pudota tyhjyyteen vain muutaman tuuman tähden.

Pac-Manin bravuuriksi nousee räväkkä kiihdytys: lyhyen revityksen jälkeen sankari singahtaa eteenpäin pillereitä popsineen Ben Johnsonin vauhdilla. Sopivan rampin tuntumassa Sonickin kadehtii Pac-Mania.

Ei ekstaasinappi

Temput ovat tarpeeseen, sillä Pac-maassa tapahtuu kummia. Sokerisen söpö haamukatras varastaa Pac-kylästä maagisen puun kultaiset hedelmät. Ilman niitä koko Pac-maa on vaarassa joutua haamujen ja muiden ikävien ilkiöiden haltuun, joten herra Pac-Manin ripeä ja määrätietoinen hedelmämetsästys on taas tarpeen.

Pac-maailman piirteet lainataan Tuhman Koiran lanseeraamasta Crash Bandicootista. Pac-Manin punaisten monojen alla kiitää koukeroiseen putkeen ahdettu esterata, jonka vaikeustasoa kiristetään äkkikuolemaputouksilla. Pahimpia loukkoja lievitetään viisaasti kuoleman jälkeen uusiutuvilla lisäelämäpesäkkeillä.

Muutaman kentän välein eteen tupsahtavat pomomatsit pyörivät kirjaimellisesti haamunelikon ohjaamien robottien ympärillä, sillä kamera lukittuu automaattisesti roboon. Seikkailun edistyessä sekä jättimäiset robotit että areenat muuttuvat asteittain vaarallisemmiksi.

Vaikka Pac-maailman nähtävyydet koostuvat tyrmäävän kliseisistä metsistä, lumipeitteisistä vuorista ja vulkaanisista luolista, oranssi pussieläin jää köhimään Pac-Manin sudittamaan pölypilveen. Parhaimmillaan maastoihin muovataan klonoamaisen huikeita korkeuseroja ja paikoitellen reittiputken viereen tai suoraan väylälle lätkäistään Pac-Man-pillerisokkeloita. Sankari säilyttää labyrinteissä kaikki kykynsä, joten meno ei ole aivan perinteistä mässytystä.

Lukuisien loikkaseikkailujen karaisemat veteraanit tympääntyvät valmiiksi pureksittuun putkipakertamiseen pian, mutta naperoille ja aloittelijoille pirteän selkeä hupi maistuu varmasti. Harmi vain, että loppupään kentät muuttuvat nopeasti tylyiksi ketteryystesteiksi. Sortuvat tasot ja alapuolella häämöttävä tyhjyys ovat Pac-Manin riesana jatkuvasti.

Viimeistään tulivuoren tienoilla lastenhuoneesta huudetaan vahvistuksia, mutta itku saattaa päästä myös piltin avuksi rientävältä papalta. Koko keikka ratkeaa tai kaatuu sorminäppäryyteen, sillä pulmia ei pähkäillä sekuntiakaan. Komennot suhahtavat sujuvasti perille, joten kommellusten syitä sopii syynätä peilistä.

Retrohuuruissa hortoillen horisevat harmaahapset saavat kiksejä hulvattomista ääniefekteistä. Muutamat avainmelodiat, fanfaarit, kuolemis- ja syömisäänet ovat kevyestä remiksauksesta huolimatta liki samanlaisia kuin pari vuosikymmentä sitten. Kuoleman siivillä saapuva moukuna on aina yhtä ihastuttavan ärsyttävää kuultavaa. Lisäriemuna Pac-Manin muinaisten toilailujen pikselintarkkoja käännöksiä saa luukuttaa Pac-kylän pelihallissa.

Namcon Pac-Man World 2 hoitaa hommansa tyylillä, vaikka se ei edes yritä mullistaa kulunutta loikkalajityyppiä. Siinä missä Mario, Jak and Daxter & kumppanit avaavat joitakin tuoreita uria, Pac-Man pysyy tiukasti vanhan koulukunnan ja PSone-ykkösosan viitoittamalla tiellä. Vaikka Pac-teemat piristävät meininkiä, autoa ei viritetä pelkillä karvanopilla.

Jos Crashia haastavampi loikinta kiinnostaa, Pac-Man World 2 on oiva valinta. Suoraviivaista pompintaa halajavien kannattaa kuitenkin kokeilla ensin Namcon mainion omaperäistä Klonoa 2: Lunatea's Veiliä (Pelit 1/02, 83 pistettä).

Pac-kylän pelihallin helmet

Pac-Man (1980)

Ms. Pac-Man (1981)

Pac-Mania (1987)

Pac-Attack (1993)

77