Pac-Man World (PSone) – Legendan paluu

Videopelisankarien ikämies Pac-Man on elänyt viime vuodet lähinnä retrokoelmien väsähtäneenä vetonaulana. Nyt vanha tähti tepastelee valokiilaan 20-vuotisjuhliensa kunniaksi.

Iso, paha ja ruma Toc-Man on vanginnut sankarimme ystäviä, lemmikkejä ja sukulaisia. Homman nimi on selvä: Toc-Manilta pitää ottaa luulot pois ja siinä sivussa pelastaa kaikki kamut.

Pac-Man World ei äkkiseltään muistuta edeltäjiään lainkaan, mutta se noudattaa silti pelisarjan perinteitä. Pac-Mania ei ole vain lainattu jonkin tasohyppelypelin johtohahmoksi, vaan mukana on paljon sankarin menneisyydestä tuttuja jippoja.

Tradition mukaisesti Pac-Man keräilee keltaisia pillereitä ja erilaisia hedelmiä. Tunnelmaa luovat historialle uskolliset ääniefektit, joita on hieman pehmennetty nykyaikaan sopiviksi. Kuolemisia ja herkkujen popsintaa säestävät veikeät tilutukset ovat nekin ehtaa tavaraa. Papparaiset bongannevat myös muita tutulta tuntuvia musiikinpätkiä.

Välillä piipahdetaan syömään tyhjiin ilkeiden haamujen asuttamia labyrintteja. Seikkailun edetessä niitä on joko irtonaisina bonustasoina tai täysin kenttiin liittyvinä elementteinä. Bonustasoissa liikutaan klassiseen tyylin, eli hyppiminen ei onnistu. Kuolo ei kuitenkaan korjaa heti ensikosketuksesta, vaan vasta neljännestä hipaisusta.

Uudet jekut

Liikkeisiin kuuluu tavallisen loikan lisäksi korkea peppupomppu, jolla voi hankkiutua eroon vihulaisista hyppäämällä niiden päälle. Hetken paikallaan sudittamalla pystyy singahtamaan kuin tykin suusta ja rullaamaan nopeasti eteenpäin jonkin matkaa. Sopivalla hyppyrillä pyörivä pallero lähtee komeaan ilmalentoon. Uimakammokin on kadonnut ja sankari polskuttelee lammikoissa kuin lohi koskessa. Viimeinen uusi kyky on pillereitä käyttövoimakseen vaativa tulinen puhallus.

Vihollisia voi hoidella tulta sylkemällä tai vauhdikkaasti vierimällä. Polttava henkäys tehoaa useimpiin kohteisiin siinä missä muut kikat saattavat pettää. Haamuihin puree perinteen sanelemana vain syöminen voimapillerin vaikutuksen alaisena. Osaa ilkeistä uhkaajista ei voi kuin paeta minkä pienistä kintuistaan pääsee. Bonuksilla Pac-Man muuttuu miltei tuhoutumattomaksi teräskuulaksi tai jysäyttää kaikki ruudulla koikkelehtivat ilkiöt pitkälle ensi viikkoon.

Liikkuminen on jokseenkin vapaata. Joka suuntaan saa ryntäillä sen verran kuin avointa aluetta on näkyvillä. Eteneminen on silti pääosin vasemmalta oikealle juoksentelua, josta poiketaan etupäässä ylös- tai alaspäin. Syvyyssuunnassa liikutaan pitkiä matkoja selvästi harvemmin.

Kontrollien tuntuma on kohdallaan sekä tatilla että ristiohjaimella. Kummallakin pärjää mainosti, joten on pelkkä makuasia mitä tapaa suosii. Tärinäefektiä hyödynnetään maltilla ja sitä käytetään esimerkiksi suditusvoimalla liikkuvissa roottorialustoissa.

Varaa valita

Pakollisen opetustason jälkeen päästään Toc-Manin hallitseman haamusaaren rannalle. Se jakautuu aluksi kolmeen alueeseen, joissa on yksi avoin ovi kussakin. Ratkaisu on tavanomainen, mutta toimiva. Ovesta pääsee kenttään, jonka läpäiseminen palkitaan avaamalla samalta alueelta seuraava ovi.

Pitkät kentät ovat täynnä kytkimiä, joiden vaikutuksia ei kovin kauan tarvitse pohtia. Bonuksia keräillessä on usein pakko palata takaisinpäin ja sopivaa reittiä saattaa joutua etsimään kauankin. Kerättyjä hedelmiä käytetään ovien aukomiseen, joiden takaa löytyy useimmiten kirjain tai labyrintti.

Jos tason loppuun mennessä on tavannut "pacman", pääsee pienelle bonusalueelle, jossa kerätään lisää herkkuja. Tulosta voi kohentaa myös hedelmäpelissä, josta irtoaa tuurilla lisää pisteitä ja elämiä. Hedelmäpeliä pääsee kokeilemaan, jos matkan varrelta on kerännyt riittävästi mutusteltavaa.

Alueen viimeisen oven takana odottaa osion vihamielinen pomo. Nämä isot ilkiöt asustavat paikoissa, jotka eivät useimmiten muistuta normaaleja kenttiä lainkaan. Paras esimerkki on King Galaxianin maailma, jossa ammuskellaan avaruuden muukalaisia. Kun kaikki kolme pomoa ovat mullan alla, aukeaa kaksi lisäkenttää, joiden jälkeen päästään itse Toc-Manin hallitseman haamupuutarhan kimppuun.

Puitteet kunnossa

Alueiden teemat eivät ole mitään luovuuden riemuvoittoja: merirosvoja, luolia, avaruutta, tekniikkaa ja sirkusta. Onneksi sentään kuluneimmat kliseet, kuten jää- ja aavikkomaailma on sivuutettu. Kenttiin ei silti pääse tympääntymään, sillä suunnittelu on varsin yritteliästä. Mieleenpainuvimpia yksityiskohtia ovat sirkusmaailman monilla eri tavoilla kieppuvat alustat. Labyrinttien ohella näppärät pomojen tasot tuovat puuhasteluun piristävää vaihtelua.

Grafiikka on värikästä, kiinteän oloista ja ammattitaidolla tehtyä, joten sitä ei pysty liiemmin moittimaan. Itse hölmösti virnuileva sankari ei juuri söötimmäksi voi muuttua, joten meininkiä kelpaa kyllä katsella. Pac-efektien lisäksi äänimaisemassa ei ole juuri muuta muisteltavaa. Hiukan ponneton musiikkivalikoima ei ärsytä, mutta ei liiemmin innostakaan.

Tavanomainen vaikeustaso

Eteneminen sujuu aluksi leppoisasti pomppien, mutta loppua kohden meno kiristyy. Vaikeampia tasoja joutuu yrittämään muutaman kerran uudestaan ennen kuin lopputulos tyydyttää. Haasteellisuus on samaa luokkaa kuin Crash-sarjan peleissä. Näin ollen se sopii aloittelijoillekin, mutta todennäköisesti vain sitkeimmät lajityypin harrastajat pelaavat Pac-Manin läpi.

Läpäistyjä kenttiä jaksaa yrittää myös toistamiseen, sillä harvemmin ensimmäisellä kerralla onnistuu pelastaamaan Pac-Manin kavereita tai keräämään kaikkia bonuksia. Tallennuksen voi tehdä tason päätyttyä.

Ainoa todellinen ongelma ovat lukuisat paikat, joissa Pac-Man voi lipsahtaa suoraan tuhoonsa. Ne tavallaan kuuluvat tämän kaltaisiin peleihin, mutta nyt niitä on muutama liikaa. Mielipahaa lievittää suuri määrä lisäelämiä, joten pikkulipsahduksiin eteneminen ei kaadu.

Alkuvalikoissa on myös ensimmäiseltä Namco Museumilta poimittu Pac-Manin tunnetun vaikea kolikkopeliversio. Lisäksi valikoimissa on Maze-moodi, jossa keskitytään vain bonussokkeloiden tyyppisten kenttien läpäisyyn. Pelattavaa riittää varsin mukavasti.

Miltei täysin puun takaa ilmaantunut Pac-Man World on lajityypin ystäville lähestulkoon ohittamaton hankinta. Muidenkin kannattaa ainakin vilkaista Pac-Manin onnistunutta paluuta.

85