Panasonic GameQ SL-GC10 GameCube+DVD

DVD:n, Panasonicin ja Nintendo GameCuben logot samassa laitteessa. Mistä on kyse?

GameCubea suunnitellessaan Nintendolle välähti, että sen perinteisesti suosimat pelimoduulit ovat liian kallis ja vanhanaikainen ratkaisu. Sopivan median löytämiseksi Nintendo kääntyi japanilaisen elektroniikkajätin, Matsushitan puoleen. Yhdessä yhtiöiden insinöörit päätyivät piskuiseen mini-DVD:hen, johon mahtuu puolitoista gigatavua dataa. Poikkeavan kokonsa ja uuden kryptausmekanismin ansiosta levy on paha pähkinä piraattien purtavaksi.

Uuden median ja sitä pyörittävien asemien valmistamisen lisäksi Matsushita neuvotteli itselleen lisenssin GameCube-teknologiaan ja mahdollisuuden valmistaa GameCube-yhteensopivia pelikonsoleita omalla tuotemerkillään. Lopputulos on vain Japanin-markkinoilla myytävä Panasonic GameQ.

Viileän kaunis konsoli

Pimennetyssä huoneessa hehkuva GameQ on uljas ilmestys. Peliohjainportteja ympäröivät renkaat leimuavat tummansinisinä, konsolin päällä LCD-näyttö hehkuu jäänsinisenä.

Kaikki GameCubesta tutut ominaisuudet ja liitännät ovat mukana aina konsolin pohjasta löytyviä laajennusportteja myöten. GameQ kelpuuttaa kaikki GameCuben lisälaitteet, peliohjaimet ja muistikortit.

Siinä missä GameCuben levyluukku ponnahtaa auki konsolin päältä, työntyy GameQ:n kelkka DVD-soittimien tapaan esiin konsolin etupaneelista. Metallinharmaa GameQ on kooltaan selvästi GameCubea suurempi, mutta ei häiritsevän kookas.

GameCube Plus

Värityksen, koon ja LCD-näytön ohella näkyvimmät erot GameCubeen ovat konsolin etupaneelissa. Levykelkan etureunassa komeileva DVD-logo paljastaa GameQ:n toimivan pelikonsolin lisäksi DVD-soittimena.

Kelkan molemmin puolin on neljä nappia pystyrivissä. Vasemmalla puolella ylimmäisenä sijaitsee virtanappula, sen alla Dialogue Enhancer, joka nostaa DVD-elokuvan puheen äänenvoimakkuutta, Cinema, jolla vaikutetaan kuvan kirkkauteen ja Game Reset, joka polkaisee GameQ:n takaisin alkutilaan.

Oikeanpuoleisessa rivissä ylimpänä on kelkan avaus/sulkunappula, sen alla Surround, joka laajentaa äänen stereokuvaa sekä elokuvissa että peleissä, Bass Plus, joka vahvistaa elokuvien ja pelien bassoja, ja alimmaisena Game, jota painamalla GameQ siirtyy DVD-tilasta GameCube-tilaan.

Pelikonsolista CD/DVD-soittimeksi GameQ muuttuu painamalla jotain LCD-näytön edessä olevista nappuloista, joilla hoidetaan tavanomaiset play/pause/stop/kelaus eteen- ja taaksepäin -toiminnot. DVD-soittimena GameQ on vähintään yhtä laadukas kuin PlayStation 2 tai Xbox.

Lisää liittimiä

GameQ:n takapaneelissa on lisää eroja. AV-liittimen tilalla on kaksi paria RCA-äänilähtöjä ja komposiitti- ja S-Video-lähdöt kuvalle. Digital AV -liittimestä saa ulos komponenttisignaalin sekä pelistä riippuen Progressive Scan -signaalin. Jälkimmäistä käyttämällä GameCube-peleissä on ennennäkemättömän terävä, vakaa ja välkkymätön kuva.

Bass Plus -tökkeliin voi kytkeä lisäbasson, ja DVD-elokuvien digitaaliääniraidat saa ulos optisesta digitaalilähdöstä, joka ei valitettavasti toimi pelien kanssa.

GameQ:n mukana tulee Panasonicin valmistama peliohjain, joka on käytännössä identtinen Nintendon ohjaimen kanssa. Japaninkielinen kaukosäädin kruunaa uhkean kokonaisuuden, jonka hinta rahteineen ja tulleineen nousee yli 600 euron. Samalla rahalla saa Suomesta GameCuben ja PlayStation 2:n, tai vaikka kaksi Xboxia.

Lisää aiheesta