Paras palkitaan

Aiemmin muualla palkitun teoksen palkitseminen on taideraatien tapa varmistaa selustansa. Minä en siihen sorru. Toiste. Arvovaltainen yhden miehen raatini jakaa nyt ensimmäistä ja viimeistä kertaa palkinnon parhaasta vuonna 2009 Suomessa julkaistusta sarjakuva-albumista. Kategorioita on kaksi: paras ulkomainen ja paras kotimainen albumi.

Käännösten kuningatar

Hyviä alppareita julkaistiin viime vuonna runsaasti ja erinomaisiakin monta. Yksi on kuitenkin ylitse muiden: Kiki – Montparnassen kuningatar. Tämä José-Louis Bocquetin kirjoittama ja Catherine "Catel" Mullerin kuvittama yli 400-sivuinen elämänkerta ranskalaisesta mallista ja taiteilijattaresta Alice "Kiki" Prinistä (1901–1952) on rehevä kuvaus viime vuosisadan alun taiteilijaelämästä Pariisissa. Se on napannut jo monta komeaa palkintoa kotimaassaan Ranskassa, muun muassa Prix Essentiel du Public Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla vuonna 2008.

Alice Prin syntyi maalla multaa varpaittensa välissä, mutta Pariisiin muutto ja mallin työt muuttivat kaiken. Hän tuli tunnetuksi Kikinä, mallina, jonka monet kuuluisat taiteilijat halusivat ikuistaa. Kikin elämänkerta viliseekin taidehistoriasta tuttuja nimiä enemmän kuin yhteen kirjaan uskoisi mahtuvan: Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Jean Cocteau, Ernest Hemingway Kikin elämänkumppani oli amerikkalainen taiteilija ja valokuvauksen pioneeri Man Ray.

Arktisen Banaanin julkaiseman upean kirjan lopussa on Kikin henkilöhistoria vuosilukuineen ja faktoineen, sekä lyhyet elämänkerrat kirjan sivuilla esiintyvistä taiteilijakuuluisuuksista. Kiki – Montparnassen kuningatar on mitä mainioin tapa aloittaa taidehistoriaan tutustuminen. Ja Kiki-sarjakuva itsessään on jo pala elävää taidehistoriaa.

Villiäkin hullumpi länsi

Suomalaisista alppareista löytyy monta hienoa ja eritoten hauskaa opusta, mutta kaikkein hauskin ja palkituin on Sarjis 2009 -kilpailun voittajatöistä koottu Käpylehmipojat & kumppanit. Sarjakuvantekijät ry:n, Ilta-Sanomien ja Egmontin järjestämässä kilpailussa etsittiin uusia strippimallisia sanomalehtisarjoja, ja niitähän löytyi. Lähes sadasta osallistuneesta kolmen kärki on koottu kokonaisuudessaan Egmontin julkaisemaan 48-sivuiseen albumiin.

Voittajasarja ja samalla alpparin nimikkosarja on Mikko Saaraisen kynäilemä. Käpylehmipojissa vanhat villin lännen kliseet saavat komeasti kyytiä. Tämän jälkeen mikään Länsi ei ole enää entisensä.

Kakkoseksi sijoittunut Mikko A. Jeskasen tekemä Susi-pojan ihmeelliset seikkailut on Käpylehmipoikiin verrattuna astetta raadollisempi tuokiokuva turkiksiin puetuista ihmisistä. Nämä Karvakuonot eivät ole mitään Pikku-Kakkos-materiaalia, sillä siksi hurjaksi meno paikoin äityy. Keltainen lisäväri kertoo, missä ollaan.

Kolmantena albumissa oleva Esa Holopaisen Kärsämäki avaa puolestaan näkymän suomalaiseen maaseutuun ja sen omituisiin asukkaisiin. Pellon pientareelta elämänmenoa seuraavat puhuvat eläimet vaikuttavat hetkittäin sarjassa ainoilta täysjärkisiltä. Mainio sarja tämäkin.

Ja kaikkia näitä sarjoja näkisi mielellään sanomalehdissä enemmänkin. Kaikenkarvaisten Karvisten tilalla.

Tee se itse ja voita!

Jos valintani eivät sinua miellyttäneet, voit tehdä asialle jotakin. Voit osallistua maaliskuun 2010 loppuun mennessä Sarjakuvantekijöitten ja Egmontin järjestämään Sarjis 2011 -kilpailuun. Kilpailu on tähänastisista suurin: Nyt pitää tehdä kokonainen albumi. Mutta jos on kilpailussa kovat vaateet, kovat on palkinnotkin. Yhteensä voitettavana on kokonaista 30 000 euroa puhtaana käteen.

Lisää tietoa kilpailusta saat osoitteesta

 

www.sarjakuvantekijat.fi

Onnea voittajille!

  • Catel, Bocquet: Kiki – Montparnassen kuningatar, Arktinen Banaani 2009, 416 sivua, 36 euroa.
  • Saarainen, Jeskanen, Holopainen: Käpylehmipojat & kumppanit, Egmont 2009, 48 sivua, 12,90 euroa.

 

Lisää aiheesta