Pelilistoja

Netissä pyöriessäni etsiskelin roolipeliluetteloita ja -listoja. Siis en minkään kaupallisen yrityksen myyntiesitettä vaan mahdollisimman monen eri roolipelin perustietoja. Yksi syy moiseen etsiskelyyn oli narsistinen halu nähdä, löytyykö tekemieni pelien nimiä ulkomaisilla listoilla. Löytyihän niitä listoja ja olihan siellä minunkin tuotoksiani mukana.

Muutamaan paikkaan lähetin informaatiota tiedoissa olevien ammottavien aukkojen paikkaamiseksi. Yksi parhaista löytämistäni tietolähteistä oli saksalaiset DROSIn (Deutsche ROllen Spiel Index) sivut. Sinne on joku jaksanut ryhmitellä pelit, maailmat ja genret moneen eri kategoriaan ja hakemistoon. Suomesta löytyi muutamia yksityishenkilöiden pitämiä pelilistoja, joista jotkut todella hienosti tehtyinä ansaitsevat arvostukseni. Hiukan hämmentävää oli, että muutamakin hemmo oli kopioinut kotisivulleen listat suoraan erään peliliikkeen luettelosta, eräs jopa hintatietoineen kaikkineen. Huvinsa kullakin.

Jos oma aikani ja sivunteko-osaamiseni riittäisi, olisi itselläni suuri houkutus ryhtyä väsäämään kunnianhimoisen kattavaa rope-tietopankkia. Se olisi hommaa, joka ei maistuisi ihan pelkästään työltä. Onneksi (?) se ei ainakaan nyt ole mahdollisuuksieni rajoissa.

Positiivista on havaita, kuinka paljon rope-aiheista materiaalia verkosta löytyy. Kun siitä vielä mittava osa on oikeasti itsetehtyä tai koottua, täytyy todeta, että kiinnostuneille tavaraa on kyllä tarjolla. Jonkin aikaa tosin kuluu, ennen kuin sen kaiken onnistuu löytämään. Niinpä minäkin otan mielelläni vastaan tietoja mielenkiintoisista sivuista ja paikoista.

Velhojen korttipaja myytiin

9.9.99 päivätty lehdistötiedote kertoo, että MtG-korttipelistä tunnettu pelifirma Wizards of the Coast on myyty maailman suurimpana peli-ja lelutalona tunnetulle Hasbrolle. Kauppasumma on vaatimattomasti reilut 300 miljoonaa taalaa ja kauppa lienee vahvistettu tätä lukiessasi.

Onhan se hyvä, että vapaa markkinatalous jyllää ja rahalla saa. Toisaalta on peliharrastajana hirveää seurata sivusta tätä vuosia jatkunutta pienten pelitalojen kuolemista, keikkumista tai myymistä. Viime vuosina vähäisemmistä firmoista ovat keikahtaneet tai joutuneet myydyiksi muun muassa West End Games (Star Wars), GDW (2300AD, Twilight 2000) ja Victory Games (James Bond). Aivan äskettäin Precedence osti FASAn jäljellä olevan osan ja maineikas ICE:kin on joutunut velkasaneeraukseen.

Hasbro osti aiemmin tänä vuonna Avalon Hillin ja sitä ennen se on hankkinut omistukseensa muun muassa Milton Bradleyn sekä Parker Brothersin. Myynnin kohteena oleva Wizards puolestaan hankki toissa vuonna omistukseensa TSR:n. Vaikka niin tällä kerralla kuin ennenkin molempien yhtiöiden johtajat vakuuttavat tyytyväisyyttään ja puhuvat toimen suotuisasta vaikutuksesta pelialaan ja markkinoihin, alkaa pikku hiljaa tapahtuva keskittyminen muutamiin käsiin näyttää pelottavalta.

Pelaava kansa huomaakin yhtäkkiä, että samasta korista löytyvät niin perhepelit Monopoli ja RoboRally, strategiapelit Axis & Allies ja Diplomacy, roolipelit Dungeons & Dragons sekä Alternity kuin myös korttipelit Magic ja Vampire, noin esimerkkeinä.

Lopetusuhka

Asia sinänsä ei ole mitenkään dramaattinen, mutta entäpä jos Hasbron johto päättääkin jostakin syystä lopettaa jonkun mainituista tuoteryhmistä kokonaan? Lujat perusarvot pelaajia kohtaan täytyy olla sisäistettynä sillä yhtiöllä, joka pystyy ja haluaa jatkaa kiinnostavien pelien tuotantoa. Nykyisin kun kaiken markkinoitavan pitää olla myös ei vaan kannattavaa, vaan mieluusti muhkeita voittoja tuottavaa.

Wizards of the Coastin yhteydessä nähtiin aikoinaan varoittava esimerkki. Kun sen talousmiehet huomasivat, millaisen dollarivyöryn Magic the Gathering -keräilykorttipeli tuotti nopeasti ja helposti, ei Wizardsien 'kannattanut' enää satsata roolipeleihin, vaan ne jätettiin sivuun kylmän rauhallisesti. Onneksi tässä tapauksessa hyville peleille löytyi vastuuntuntevia tuotannon jatkajia.

Entä jos Hasbrolla jossain vaiheessa alkaa mennä huonosti (yhtiön osakkeet eivät ole järin korkealla New Yorkin pörssissä nytkään)? Eiköhän siinä joku kokonaismittakaavassa marginaalinen rope-tuotanto ole äkkiä ladon taakse talutettavana?

Pelkoa pelaajien keskuudessa ei suinkaan hälvennä se, että Hasbro ei ole missään vaiheessa selkeästi tiedottanut eri pelien jatko- tai lopetusaikeista. Käytännössä kuitenkin lienee selvää, että esimerkiksi Avalon Hillin kaikki strategiapelit on lopetettu. Suosittujen Squad Leaderin ja Advanced Squad Leaderin ystäville antaa vielä toivoa se, että niiden oikeudet on myyty yhdysvaltalaiselle Multi-Man Publishingille. Näin on ainakin mahdollisuus siihen, että näitä linjoja vielä jatketaan.

Kun vielä muistaa sen, että merkittävänkin pelilinjan lopetuspäätös voi olla kiinni vain yhden henkilön mielipiteistä ja näkemyksistä, täytyy vain toivoa, ettei Hasbron johtoon kuulu ketään D&D-kauhujutuilla peloteltua. Toivottavasti yhtiössä tosiaan tunnetaan vastuuta koko alan kehityksestä eikä pelkästään kassavirtojen maksimoinnista.

Uusi luolat ja lohharit

TSR puolestaan ilmoitti elokuun GenConissa Dungeons & Dragonsin kolmannen laitoksen ilmestymisestä. Suunniteltu julkaisuajankohta on ensi vuoden elokuu. Peli kokee uuden version myötä oleellisen muodonmuutoksen ja ilmestyy kolmena peruskirjana kuten isoveljensä AD&D. On varsin mielenkiintoista, että vasta muutama vuosi sitten lopetuslistallakin keikkunut peli on vielä vahvasti hengissä.

Uuden version tekijäkaarti on varsin nimekäs. Vanhoista tutuista deedeeläisistä mukana ovat Kim Mohan sekä Monte Cook ja muualta tullutta asiantuntemusta edustavat muun muassa Jonathan Tweet (Ars Magica, Over The Edge) sekä Todd Lockwood. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millaiseen muottiin uusittu D&D valetaan. Onhan pelillä sentään perinteitä, jotka velvoittavat.

Lisää aiheesta

  • Roolipelaamisen riemua

    Tässä lehdessä olen uusi. Nimeni ja kuvani näkyvät yllä. Joillekin lukijoille olen varmasti tuttu Mikrobitin sivuilta, jossa viime vuoden syksyyn asti hoitelin Peliluolaa. Tästä numerosta alkaen palstani löytyy suunnilleen tältä paikalta.

    Palstallani aion keskittyä edelleen…
  • Roolipeli tappoi pelaajan!

    Roolipelaaminen on lyhyen historiansa aikana saanut osakseen paljon ennakkoluuloja ja suoranaista vastustustakin. Ennakkoluulot eivät ole niin vaarallisia ja väärät luulot on helppo oikaista, mutta roolipelien varsinainen vastustaminen on ikävämpi asia.

    Suomessa ropevastaisuus on jäänyt…
  • Taisteluun!

    Eräs kiinnostavimpia asioita roolipelien seikkailuissa ovat epäilemättä taistelut. Monessa pelimaailmassa ja -kampanjassa ne ovat oleellinen osa peliä ja sen tapahtumia. Pelataan sitten örkkejä vilisevässä Keski-Maassa tai Darth Vaderin hallitsemassa Imperiumissa, aina löytyy vihollisia…