Pelin henki

Kauas on tultu niistä ajoista, kun pelaaja istui yksin koneensa vieressä muulta maailmalta sulkeutuneena. Nyt pelaaminen on äärimmäisen sosiaalista touhua, jossa kaverit ovat läsnä joko samassa huoneessa tai internetin kautta. Muiden kanssa yhdessä pelaaminen tuo peleihin aivan uuden ulottuvuuden.

Pelatkaa! on Pelit-lehden erikoisnumero, tehty niille, jotka eivät koe pelaamista harrastuksekseen vaan hetken huviksi. Pelatkaa! esittelee digitaalisen pelaamisen koko kirjon aina kuntoilusta, tanssimisesta ja laulamisesta rekkapeleihin asti. Alustalla ei ole väliä, pelaa millä pelaat, ja löydät taatusti luettavaa Pelatkaa!-lehdestä.

Tänä vuonna Pelatkaa!-lehden teemana ovat itseoikeutetusti pelaamisen uudet tavat PlayStation Move ja Xboxin Kinect. Molemmat perustuvat helppouteen: ei vaikeita padeja ja nappuloita, pelkkä oma käsi tai sen jatkeena oleva kapula riittää. Molemmat laitteet panostavat suuresti myös pelaamisen hauskuuteen ja yhdessä olemiseen: yksin heiluminen ei ole läheskään niin hauskaa kuin porukan kera. Kuka osaa heittää keihästä, kenen jousiammunta menee nappiin? Tai sitten tanssit henkesi edestä ja paremmin kuin kaverisi!

Se, tuleeko liikuntaan perustuvista peleistä muuta kuin yhden illan hupi, on toinen juttu. Toisaalta siellä se Wii vaan porskuttaa ja voi hyvin, vaikka senkin liikeohjausta epäiltiin aluksi pelkäksi kikkailuksi.

Toinen selvästi havaittava trendi on hetken pelaaminen vaikkapa lounastunnilla, junassa tai ruokaa odotellessa. Niin sanottuihin kasuaalipeleihin pääsee helposti käsiksi millä tahansa koneella puhelimesta lähtien, mikä on saanut myös naiset pelaamaan. Ei pelaamisen tarvitse olla tuntikausien keskittymistä, muutama minuutti palikkapähkäilyä tai mahjongia silloin tällöin riittää. Naiset ovatkin näiden niin sanottujen taukopelien suurkuluttajia.

Käymme tässä lehdessä läpi myös yleisimmät pelaamiseen liittyvät harhaluulot. Pelitutkija Sonja Kangas kumoaa väitteet siitä, että pelaaminen olisi pelkästään lasten touhua, että se lihottaisi ja aiheuttaisi kaikenlaisia vaivoja. Sonjan kokemuksen mukaan pelaamiseen liittyy yllättävän vanhojakin epäluuloja, niin kuin että kaikki pelaajat ovat nörttejä. Kokosimme yhteen 21 harhaluuloa ja kumoamme ne nyt lopullisesti!

Pelatkaa! on myynnissä juuri silloin, kun on aika miettiä lahjoja. Lehdestä saat paljon vinkkejä ja ihan uusia ideoita, sen ainaisen kirjan tai villapaidan sijaan.

Siispä Pelatkaa!

Lisää aiheesta

 • Pääkirjoitus: 250 lehteä myöhemmin

  Tämä juttu pitää alkaa jo miltei muinaisista roomalaisista. 23 vuotta sitten Suomi oli täysin toisenlainen kuin nykyisin: televisiokanavia oli kaksi, kännyköitä ei vielä ollut ja pelikelpoiset pc:t maksoivat monta kymmentä tuhatta markkaa.
  Silloin 250 lehteä sitten, emme mitenkään…
 • Pääkirjoitus: Pelikansan edustajat

  ELinkeinoministeri Jan Vapaavuori oli pitämässä juhlapuhetta Finnish Game Awardsissa, jossa juhlittiin pelialan 20-vuotistaivalta. Tosin me jo kauemmin pelialalla olleet olimme sitä mieltä, että termi oli väärä. Suomen "oikea" peliteollisuus syntyi varmaankin 20 vuotta sitten Housemarquen…
 • Pääkirjoitus: 20 vuotta Eekolmosta

  Jo ennen E3:sta pelejä esiteltiin muun muassa ECTS-messuilla Lontoossa parhaimmillaan kaksi kertaa vuodessa sekä Consumer Electronics Show’ssa Las Vegasissa. Sitten ala alkoi paisua ja Los Angelesiin perustettiin ne ainoat oikeat pelimessut.
  Olin mukana jo ensimmäisessä tapahtumassa – minä…