Pelit katsasti: NHL 2k6 (PS2, Xbox)

www.2ksports.com/games/nhl2k6

NHL-lakon päättyminen yllätti EA:n ohella myös 2k Sportsin, sillä NHL 2k6:n joukkueet viilettävät aivan eri kokoonpanoilla kuin NHL-kaukalossa. Koska lisenssisopimukset ovat sidoksissa pelattuihin NHL-otteluihin on epätodennäköistä, että pelaajia saadaan oikeisiin joukkueisiin NHL:n alettuakaan euroversion julkaisuun mennessä.

NHL 2k6 ei ole viime vuoteen verrattuna mikään massiivinen harppaus vaan perusvarma kausipäivitys. Peli myydäänkin ainakin Yhdysvalloissa puoleen hintaan, mikä laskee urheilupelin ostokynnystä selvästi. Graafisesti 2k6 ei ole edennyt hirveästi, sillä peli on tehty viimevuotisen grafiikkamoottorin pohjalle ja lähinnä animaatioita on uudistettu. Tosin näyttävyys ei ole koskaan ollut sarjan vahvuuksia.

Todellisia uudistuksiakin onneksi on, sillä pelaajan kontrollia tekoälyn ohjaamiin tiimikavereihin on parannettu sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Suuntanäppäimistä annetaan taktiikkaohjeita, joissa pelaajat käsketään maskiksi maalivahdin eteen tai puolustuspäässä karkaamaan läpiajoon. Hyökkäyksissä kaipaisi mahdollisuutta käskeä pakkeja tekemään taustanousuja varsinkin ylivoimalla. Nyt miehet päivystävät sinänsä oikeaoppisesti siniviivalla. Taktiikkauudistus on toimiva, mutta täydellisessä maailmassa tekoäly osaisi tehdä moiset temput itsenäisesti, jolloin illuusio ajattelevista pelikavereistakin olisi vahvempi.

2k6 on terästetty ikonisyöttösysteemillä, joka toimii loistavasti ylivoimalla. Laitahyökkääjä voi sujuvasti kierrättää kiekon kulmasta viivalle, josta pakki jatkaa syöttöä suoraan vieruskaverilleen, joka ampuu suoraan syötöstä. Ikonisyöttösysteemi ei ole ideana uusi, mutta syöttöjen ketjuttaminen ja kaksoisnapautuksella lähtevien laukausten lisääminen systeemiin on neroutta lähentelevä idea. Puolustaja ei ole ketjusyötöissä edes avuttomassa asemassa, vaan passit voi yrittää katkaista, sillä animaatiot paljastavat syötön suunnan.

Automatiikkaa on lisätty turhan paljon, sillä nyt vanhanaikaiset tekee tekoäly: jos maalin takana painaa laukaisunappia, hyökkääjää kiertää maalinedustalle lusikoimaan. Ei parhaita uudistuksia, koska maalinedushässäköissä tulee tehtyä tahattomia veivauksia maalin eteen, vaikka pelaaja vain painaisi väärää nappia maalin takana. Vähän erikoisena ideana joukkueen poliisit ovat osana ottelutaktiikoita. Vastustajalle voi määrätä päällystakin, joka mystisesti hidastaa vastapuolen tähden luisteluvauhtia. Ei järin hauskaa tai realistista, mutta ominaisuuden saa onneksi pois päältä.

Kausimoodin uudistuksena ovat harjoittelut, jossa minipelityyppisesti voi parantaa pelaajiensa ominaisuuksia. Samoja miehiä ei voi kuitenkaan rääkätä loputtomasti, sillä treenaaminen aiheuttaa väsymystä, joka heikentää otteita otteluissa. Pelaajan on päätettävä, kuinka paljon rasitusta jakaa kullekin äijälle peleissä ja treeneissä.

Kausimoodin manageriosuus on parantunut selvästi, sillä tekoäly on aikaisempaa aktiivisempi kaupoissa. Varsinkin siirtoikkunan sulkeutumisen lähestyessä pudotuspeleistä pudonneet seurat markkinoivat aktiivisesti kalliita miehiään, jotka kauden lopussa vapautuisivat sopimuksistaan. Selvänä virheenä NHL:n uutta palkkakattosääntöä ei ole mukana.

NHL 2k6 on Amerikassa jo kaupoissa, mutta Euroopassa peli julkaistaan marraskuun puolivälissä PS2:lle ja Xboxille.

Lisää aiheesta