Pelit kokeili: Force Dynamics 301 –liikesimulaattori - G-voimaa

www.simulaattori.com

www.force-dynamics.com

Tekniset tiedot:

  • Kolmiakselinen liikesimulaattori
  • Liikevoima yli 2 G, teoreettinen liikenopeus 80 cm/s ja liikepituus 40+ cm
  • 127 cm laajakuvanäyttö (videotykki)
  • Force feedback –ratti
  • Dolby Surround 5.1 –äänet
  • Pelituki: Live For Speed, NASCAR 2003, Richard Burns Rally
  • Hinta: Voita lotossa ja kysy Force Dynamicsilta

Helsingissä 12.8. järjestetyn Toyota Formula 1 -näytösajotapahtuman kiinnostavin kohde ei ollut kaupunkinopeuksilla körötellyt Jarno Trulli, vaan SIM Racing Oy:n hankkima Force Dynamics 301 -liikesimulaattori. Järeä laite tuo sitä tukeviin PC-autopeleihin kunnon kiihtyvyys- ja tärinäefektit. Kontrollit, videotykkinäyttö ja kaiuttimet ovat kiinni liikkuvassa häkkyrässä, joten immersio on kertaluokkaa parempi kuin köyhälistön ratti ja penkki -kombolla.

Kuskia riepottelevia G-voimia apinoidaan loogisesti. Jarrutus kippaa laitetta eteenpäin, kaasun polkeminen taaksepäin ja käännökset vastakkaiselle sivulle. Laite riepottaa kyydissä olijaa enintään 2 G:n voimalla. Kanttarien ylityksissä ja kolareissa palautteeseen lisätään tärinää ja tutinaa. Kuski integroidaan masiinaan kuppi-istuimella, voimapalautteeseen kytketyllä Momo-ratilla ja jämäköillä polkimilla.

Muutaman minuutin Live For Speed -pohjainen testiajo keksityllä Blackwoodin radalla vakuutti, vaikka alla oli vain kesy pikkuformula. Kun heitin kiihdytyksessä isompaa pykälää sisään, auto nykäisi selvästi. Etenkin koviin jarrutuksiin ja kurveihin tuli roppakaupalla lisää tekemisen makua ja kuuluisaa siellä olemisen tuntua. Kanttarien ja seinien kuskeja keikuttavaa kolhintaa seurasin ainoastaan sivusta, koska minä ajan tietysti kovaa ja siististi.

Lyhyt aloittelijatasolla pörrätty sessio antoi mahdollisuuden vain pintapuoliseen fiilistelyyn, mutta jo sen perusteella laite vaikutti erittäin lupaavalta. Masiinan yksityiskäytöstä haaveilevien kannattaa laittaa lotto vetämään: rapakon takana valmistettu Force Dynamics 301 ei irtoa alle pikkuauton hinnan. Kiinnostuneiden, mutta ostovoimarajoitteisten kannattaa ottaa yhteyttä SIM Racing -firmaan.

Lisää aiheesta