Pelit luki: Johan Kylander: In Pursuit - A Pilot's Guide to Online Air Combat - Virtuaalipilotin perusteos

Robert Shaw'n Fighter Combat: Tactics and Maneuvering tunnetaan hävittäjälentäjien Raamattuna. Lukuisia tutoriaaleja kirjoittaneen Johan Kylanderin mielestä se on turhan raskaslukuinen ja siitä puuttuu joitain virtuaalilentämisen kannalta keskeisiä osa-alueita. Niinpä hän kokosi tietämyksensä mainioon opaskirjaan In Pursuit.

In Pursuit on osittain karsittu ja simulaattorien maailmaan sovitettu versio Shaw’n kirjasta. Modernien hävittäjien ohjukset ja tutkajärjestelmät on jätetty kokonaan pois, niiden tilalla on strateginen osuus, jossa eri tehtävätyyppejä ja (virtuaali)lentämisen psykologiaa käsitellään lähinnä WW2 Onlinen ja Warbirdsin näkökulmasta. Kylanderin opit ovat lähes sellaisenaan sovellettavissa myös esimerkiksi Sturmovikiin, jonka pelaajat jäävät kaipaamaan korkeintaan syvällisempää strategista analyysia dynaamisista kampanjoista.

Kylander onnistuu tekemään kirjasta niin helposti lähestyttävän kuin ilmataistelua analysoivan opuksen kohdalla on mahdollista. Yksinkertaisia ja helppoja ratkaisuja hän ei esitä, koska sellaisia ei ole olemassakaan. Kirjassa käydään läpi tärkeimmät perusperiaatteet, joiden lisäksi tilanteita ja ilmataisteluliikkeitä havainnollistetaan kaavioilla. Kannattaa huomata, että usein liikkeiden kuvauksissa edellytetään vastustajan toimivan juuri odotetulla tavalla. Tärkeintä on oppia tunnistamaan esitetyt tilanteet ja soveltamaan, ei opetella ulkoa tiettyjä temppuja.

In Pursuit sisältää myös lyhyesti lentämisen perusteita läpi käyvän osuuden. Tiiviisti kirjoitettu teksti ei välttämättä avaudu, jos lukijalla ei ole kokemusta virtuaali-ilmailusta. Osa kirjan alkupuolella käytetyistä termeistä selitetään vasta myöhemmässä vaiheessa. Mikäli jokin kohta tuntuu turhan raskaslukuiselta, kannattaa sen yli hypätä ja palata aiheeseen myöhemmin kokemuksen karttuessa.

Kylander tuntee aiheensa. Ei In Pursuit varsinaisesti kaikenkattava, aloittelijat ässiksi muuttava oikeiden vastausten kokoelma ole, mutta erittäin hyvä perusteos kuitenkin. Virtuaalipilotin Raamattu tai oikeastaan Vanha testamentti.

Myöhemmin mahdollisesti paperiversionakin julkaistavan 174-sivuisen kirjan voi hakea ilmaiseksi PDF-versiona osoitteesta http://web.comhem.se/~u85627360

Lisää aiheesta