Pelit luki: The Encyclopedia of GamePelit luki: The Encyclopedia of Game.Machines: Consoles, handhelds & home computers 1972-2005 - Pelivermeitä jokaiseen lähtöön

The Encyclopedia of Game.Machines: Consoles, Handhelds & Home Computers 1972–2005 herättää väkisinkin kysymyksen: onko videopeliaikakauden yli 30 vuoden aikana todella ilmestynyt näin monta pelilaitetta? Takakannen mukaan kirja esittelee yli 400 pelikonetta, etukannessa niitä on jo viisisataa. Selatessa muistot palaavat mieleen. Onhan niitä todella ollut melkoisesti. Omatkin kädet ovat koskettaneet ehkä noin sataa pelivempelettä. Oi, muistoja...

Pari kuvaa ja tuhatkunta sanaa

Winnie Forsterin teos perustuu miehen saksankieliseen, vuoden 2003 alussa ilmestyneeseen kirjaan Spielkonsolen und Heim-Computer. Tuo teos on nyt käännetty englanniksi, sitä on viilailtu ja korjailtu ja päivitetty vastaamaan vuoden 2005 markkinatilannetta. Kronologisesti etenevän kirjan ensimmäinen pelilaite on Magnavox Odyssey ja viimeinen Sony PSP. Yli neljäänsataan pelikoneeseen päästään vasta kun mukaan lasketaan kaikki eri versiot ja päivitykset, esimerkiksi pelkästään erilaisia Sega Megadrivejä on tusinan verran.

Jokaisesta koneesta kerrotaan aluksi nimi, lanseerausvuosi, laitteen myyntimäärä, pelien lukumäärä, pelin muistiformaatti (c-kasetti, romppu, cd...) ja viimeisten pelien ilmestymisvuosi. Lisäksi laite saa tähtiä yhdestä viiteen. Tähdet jaetaan myynti- ja pelimäärien mukaisesti, mikä on melko turha arvostelutapa. Leipätekstissä kerrotaan koneen historia ja merkitys tiiviisti. Lopussa on tiedot vaihtoehtoisista versioista ja päivityksistä. Useimmille laitteille riittää yksi aukeama, joillekin sivu. Merkittävimmät pelialan hitit ja mullistajat esitellään viidellä tai kuudella sivulla.

Kirjan lukee läpi nopeasti, koska joka sivulta löytyy värikuvia. 226 sivulle on mahdutettu peräti noin 600 kuvaa. Kyse on nimenomaan pelilaite-ensyklopediasta, mikä näkyy myös kuvavalikoimasta, sillä pelejä käsitellään vain ohimennen esimerkinomaisesti.

Kirja tekee sen, minkä lupaa

Koska kyse on hakuteoksesta, kirjan ei ole edes tarkoitus olla mukaansatempaavaa viihdettä, joka luetaan innokkaasti yhteen putkeen. Pelilaitehistoria etenee saksalaisella täsmällisyydellä tiukkaan tahtiin. Faktat vakuuttavat, itse en puutteita löytänyt. Oletan, että PDA:t on jätetty pois tarkoituksella, eikä flopanneelle Steve Jobsin NeXT-tietokoneelle ilmeisesti ehditty tehdä ensimmäistäkään peliä, koska se ei mukana ole.

The Encyclopedia of Game.Machines: Consoles, Handhelds & Home Computers 1972–2005 on toimiva hakuteos hardcore-harrastajille, laiteretroilijoille ja pelisälän kerääjille. Laitteiden nykyisiin hintoihin ja keräilyarvoihin kirja ei ota kantaa.

Lisää aiheesta