Pelit.fi: Semper Fi - Aina uskollinen

Maailman turvallisuus on uhattuna ja Amerikka tarvitsee sinua! Haluatko tietää lisää?

Kaipaatko muutosta elämääsi? Oletko haaveillut kuuluvasi maailman parhaimpaan armeijaan? Oletko lojaali, rehellinen ja rohkea? Siinä tapauksessa Amerikan armeija on sinua varten. Jos et pääse perhesyistä Amerikkaan, voit suorittaa velvollisuutesi virtuaalisesti America's Armyssa.

America's Army on Yhdysvaltain armeijan kustantama, ilmainen, mutta huomattavan laadukas nettiräiskintä. Jatkuvasti kehityksessä olevan pelin uusin versio ilmestyi muutama kuukausi sitten.

America's Armyssa puhdistetaan maailmaa terroristeista ja muista pahantekijöistä, jotka uhkaavat vapautta. Jotkut pelkurit kutsuvat peliä propagandaleluksi, mutta he ovat vain kateellisia, koska eivät itse osaa.

Sitä paitsi: vaikka olisit serverin paras jokaisessa erässä, eivät armeijan värvääjät soita ovikelloasi. Pelikokemuksesta saa lisäpisteitä, jos päätät värväytyä oikeasti.

Ameriikan armeijan aikoinaan loistava grafiikka on vuosien saatossa jäänyt uusien räiskintöjen varjoon, mutta ruma se ei ole. Piakkoin grafiikan pitäisi parantua rutkasti, kun pelimoottori vaihtuu Unrealin kolmanteen versioon.

Alokasleiri tekee pojista sotilaita

Amerikan armeijan eliittiin ei niin vain pääse, ensin on läpäistävä alokasleiri tiukan kessun ohjastamana.

Ampuminen on taitolaji kuten oikeastikin ja America's Armyssa tähtäystarkkuuteen vaikuttavat jopa omat hengenvedot. Tauluihin osuminen vaatii aikamoista keskittymistä ja kohdetta on pakko tähdätä rautatähtäimen läpi tai luoti menee metsään.

Ampumaharjoituksen ja pakollisen esteradan jälkeen pääsee testaamaan kovempia leluja, kuten M249 SAW -konekivääriä, tuttavallisemmin saavia, ja erilaisia kranaatteja. Lopun testi on taistelurata, jossa edetään sisätiloissa ja ammutaan pahvivihuja. Enää ei onneksi tarvitse läpäistä raastavan tylsää Mount McKenna -harjoituskenttää, vaan perusharjoitusten jälkeen pääsee jo tositoimiin.

Tavalliseksi rivisoltuksi pääsee kuka vain, mutta erikoisalat vaativat enemmän koulutusta. Tarkka-ampujaksi ei ole asiaa, jos ei osu tarpeeksi moneen tauluun ampumistestissä. Tämä rajoittaa hyvin servereiden sniper-populaatiota, koska vain kaikista kylmähermoisimmat saavat katsoa läpi kiikaritähtäimen kylmän ristin.

Lääkintämiehet joutuvat käymään kolme tylsähköä kurssia ja tekemään jokaisesta oman testinsä, josta pitää päästä läpi. Opetuksesta selviää pari hyödyllistäkin asiaa, mutta itse pelissä lämärin rooli on tehty vähän turhan helpoksi. Parantaminen onnistuu yhtä nappia painamalla, eikä vaativimpia toimenpiteitä pysty tekemään. Myös tie laskuvarjojääkäriksi on aika yksinkertainen: tarvitsee vain onnistua kahdessa hypyssä.

Viimeisin ja vaativin koulutushaara ovat erikoisjoukot. Ensin kuunnellaan pitkähkö saarna joukkojen toiminnasta ja tehdään koe. Sen jälkeen on vuorossa ylipitkä hiiviskelyosio, johon saattaa mennä yli puoli tuntia. Onneksi sentään matkan aikana on tallennuspisteitä, ettei alusta tarvitse aloittaa joka kerta.

Nyt lähdetään sotimaan

America's Armyssa realismi näkyy kaikessa. Sotilaiden jäykästä liikkumisesta eivät kaikki pidä, mutta se on kuitenkin paljon lähempänä todellisuutta kuin useimpien räiskintöjen hyperaktiivisesti hyppivät solttupojat. Ei tetsarit ja liivit päällä hypitä voltteja ja ammuta vihua päähän sekunnin murto-osassa. Taistelut ovat normaalia taktisempia ja tiimikavereiden suojaamisesta tulee elinehto.

Kentissä on aina vastakkain kaksi eri joukkuetta, joista yleensä toinen on puolustaja ja toinen hyökkääjä. Turbaanimiehillä ei voi pelata, vain Amerikan armeijalla. Amerikkalaisia pelissä ei tapeta. Kikka on siinä, että vastapuoli näyttää aina teroilta ja jopa käyttää itäisempää aseistusta perusjenkkitykkien sijaan. Systeemi toimii yllättävän hyvin, vaikka tuntuu aluksi oudolta.

Aseissa on pyritty äärimmäiseen aitouteen. Ne näyttävät ja kuulostavat oikeilta ja jopa jumittuvat. Ase jumittuu todella harvoin, mutta sen tapahtuessa ongelman voi korjata hetkessä. Kiivaassa tulitilanteessa ei hetkeen ole varaa ja jumitus saattaa viedä hengen.

Voitokkaista otteluista saa kunniapisteitä, joita keräämällä saa pelattavaksi uusia erikoisjoukkojen kenttiä ja mahdollisuuden päästä helpommin johtajarooleihin. Paras tapa hankkia kunniaa ovat tehtävät, joihin kuuluu kentästä riippuen paikkojen räjäyttämistä, puolustusta, VIP-suojelua ja sen sellaista. Omien tappaminen laskee kunniaa, joten taistelukentällä kannattaa olla varovainen.

Erikoisjoukkojen kentät ovat mielenkiintoisia: pudonneen pilotin etsiminen on vängempää kuin jonkun sillannysän puolustaminen. Erikoisjoukot saavat myös oman kustomoitavan rynkkynsä, johon pystyy pulttaamaan tähtäimiä, äänenvaimentimia ja kranaatinheittimen. Vaikka kunnia ei riitä erikoismiehillä pelaamiseen, voi heidän kanssaan pelata samoissa kentissä apujoukkoina, jotka joutuvat tyytymään alkeellisempaan aseistukseen.

@Väliotsikko 1:Onko sinusta Amerikan armeijaan?

@TekstiTasan:Amerikan virtuaaliarmeija on rankka paikka aloittelijalle. Kuolo koittaa silmänräpäyksessä. Asiaa ei helpota Counter-Striken tapaiset erät, joissa sotilailla on vain yksi elämä käytössä. Kuoleman jälkeen ei auta kuin odotella loppuerä muita pelaajia katsellen. Vanhemmat pelaajat suhtautuvat nyyppiin alentavasti, mutta sehän on armeijan perinteiden mukaista. Kaveria ei jätetä, mopot ovat eri juttu.

Vaikka vaikeustaso on uudelle pelaajalle korkea, America's Army on kokeilemisen arvoinen. Jos koko homma arveluttaa eettisesti, voi lohduttautua sillä, että viulut maksaa Amerikan armeija.

www.pelit.fi/tiedostot: armyops240.zip, 856 Mt

Lisää aiheesta