MAINOS: Pelituoli tärkeä osa ergonomiaa – valitse se oikein

Tietokonepelaaminen on mukaansatempaava harrastus, jossa erilaisilla varusteilla on suuri merkitys. Ne tukevat ja edistävät miellyttävää pelaamista, jossa asento ja liikkeet ovat kohdillaan.

Pelituolin tarkoituksena on antaa pelaajalle hyvä asento pelaamista varten. Ergonomia on tärkeää, jotta pelaamista jaksaa harrastaa pidempään ilman kohtuutonta kuormitusta. Sen takia pelituoli kannattaa valita huolellisesti. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä pelituolin valintaan.

Pelituolien laaja valikoima

Pelituolien valikoima on nykyään laaja ja niitä on lähes joka lähtöön. Niiden hintahaitari on niin ikään leveä ja kalleimmasta tuoleista saa pulittaa jopa tuhansia euroja. Sen takia tuolia varten kannattaa säästää muutama kuukausi. 

 Jotkut saattavat ottaa sitä varten lainaa, mutta se voi esimerkiksi kattaa vain osan hankinnasta. Hajauttamalla kustannukset useammalle kuukaudelle isommat hankinnat eivät tee isoa lovea talouteesi. Laina tulee valita aina tarkoin, koska kustannuksissa, kuten koroissa on suuria eroja. Omalaina.fi kilpailuttaa luotot nopeasti jopa kymmenien lainantarjoajien kesken. Näin sinä kuluttajana voit tehdä parempia taloudellisia päätöksiä.

Pelituolien mallit alkavat perustuoleista ja kehittyneemmät versiot ovat jo melkoisia istuimia. Perusmallit muistuttavat tavallisia toimistotuoleja, kehittyneimmissä pelituoleissa on haluttu ottaa koko komeus huomioon. Vertailussa kannattaa pohtia ominaisuuksia, jotka katsoo itselleen tärkeimmiksi. 

Miksi pelituoli on tärkeä hankinta?

Jos pelaaminen on säännöllistä ja sitä haluaa harrastaa tosissaan, kannattaa panostaa hyvään ergonomiaan. Hyvä ergonomia tukee kehon toimintaa ja sujuvoittaa sitä mukaa pelaamista. Pelituoli tarjoaa ergonomisemman asennon. Pelaaja on toimintakykyisempi ja välttyy paremmin ylimääräisiltä kuormituksilta. 

 Pelituoleissa kannattaa priorisoida mukavuutta ja riittävää fyysistä tukea. Mukavuudessa voidaan kiinnittää erityistä huomiota tiettyyn kohtaan kehossa, kuten alaselkään, niskaan tai käsivarsiin. Toisille taasen miellyttävä ulkomuoto on tärkein kriteeri, jotta tuoli sopii huoneen sisustukseen. Ergonomisia seikkoja ei kuitenkaan kannata sivuuttaa, sillä tulet todennäköisesti istumaan uudessa hankinnassasi satoja tunteja.

 Monet hyvät pelituolit antavat tukea alaselälle, koska se voi rasittua pitkistä pelisessioista. Pelituolit on usein varustettu myös mukavalla niskatyynyllä, joka tukee hyvää ergonomiaa ja vähentää niskaan kohdistuvaa jännitystä. Tämä tosin edellyttää, että myös muut seikat, kuten istuimen etäisyys pöytään ja näppäimistöön on kunnossa. Tarkista myös, että tuolin korkeutta voi säätää, jotta se sopii yhteen pöytäsi kanssa. Mikäli säädöt loppuvat kesken, on tuoleihin saatavilla myös istuintyynyjä eri vahvuuksilla. 

Pelituolien kategoriat

Pelituolit voidaan jakaa kahteen kategoriaan: lattiakäyttöisiin ja pöytien ääreen tarkoitettuihin pelituoleihin. Viimeisintä mainittua kutsutaan peliporukoissa ajopenkiksi. Molemmissa on puolensa, joten niiden vertailussa kannattaa peilata omia tarpeita.  

Lattiakäyttöiset pelituolit muistuttavat tavallisia toimistotuoleja. Niissä on erillinen jalusta, joka on seisoo renkaiden päällä. Käsi- ja selkänojat löytyvät varsinaisesta istuinosasta. Ajopenkkien korkeutta ja käyttökulmaa voi yleensä säätää, samoin käsinojia. Tukeva pehmuste tukee selkää ja pakaroita. 

 Ajopenkit on rakennettu yleensä metallirakenteiselle alustalle. Niissä on yhdysrakenteinen teline, johon voi asettaa polkimet ja rattiohjaimen. Peliohjaintelinettä voi yleensä säätää syvyyssuunnassa. Joskus ne voi jopa taittaa kokoon, jolloin ne voi varastoida pieniin tiloihin tai ottaa mukaan esimerkiksi kesämökille. Vaikka simulaattoriajoon tarkoitettu tuoli pystyy harvoin korvaamaan perinteistä tuomistotuolia, sopii se mukavasti myös ohjaimella pelattavien pelien pelaamiseen ja vaikkapa elokuvien katseluun.