Perfect General II - Scenario Editor

Kesällä ilmestynyt QQP:n Perfect General II (Pelit 6/95, 94 pistettä) on lautapelimäinen mutta erittäin mukaansatempaava strategiapeli kahdelle pelaajalle.

Command & Conquer -session jälkeen vuoropohjainen General tuntui oudon hidastempoiselta (mikäpä ei tuntuisi C&C:hen verrattuna!), mutta pian pelin strategiset hienoudet palasivat mieleen ja totuus leimahti bolidin lailla pikkuaivoissani: kyseessä on edelleen yksi parhaista strategiapohjaisista kaksinpeleistä.

Skenaarioeditorilla voi tehdä erillisiä skenaarioita sekä linkata olemassaolevia ja itsetehtyjä skenaarioita yhteen kampanjaksi. Skenaarion luominen alkaa maaston muokkauksella: ensin luodaan vuoret ja kukkulat sekä vedetään rantaviiva, sitten ripotellaan paikoilleen kaupungit ja metsät, ja lopuksi vedetään tiet ja nimetään paikat. Karttapohjan valmistuttua ohjelmoidaan vahvistusten saapuminen, määrätään voittopisteiden perusteet ja kampanjan etenemissäännöt.

Skenaarion luominen on riittävän näppärää, joskin maalaustoiminnot jättävät toivomisen varaa. Manuaalin joutuu lukemaan tarkkaan läpi ennen kuin selviää, miten monimutkaisia vahvistussääntöjä saadaan ohjelmoitua, ja esimerkiksi miten tietyn kaupungin hallussapitäjälle voidaan antaa kaksi Elefant-tankkia joka vuoro.

Peli toimii nykyisen käytännön mukaan vain, jos CD-ROM on asemassa. Raivostuttava kiusa, varsinkin kun rompulla on vain neljä megaa tavaraa. Koska itse pelikin vaatii oman avainlevykkeensä joutuu skenaarioita editoitaessa ja testattaessa vaihtelemaan romppuja vähän väliä, mikä on tosi fiksua.

Skenaarioeditorin mukana tulee kymmenkunta uutta skenaariota, muttei harmittavasti yhtään uutta kampanjaa. Silti editori on tervetullut lisä Perfect General kakkoseen, etenkin kuin itse pelissä ei ollut kovin montaa pientä skenaariota kaksinpeliä varten.

85