PhantomKummituksia on oikeasti olemassa

Phantomin idea on helppo tiivistää: standardi nettipeli-PC on naamioitu konsoliksi. Phantom on koottu PC-raudasta, mutta käytännössä suorituskyvyn luvataan olevan speksejä vaikuttavamman. Phantomille käännetyssä pelissä optimointi on tehty suoraan raudan mukaan, joten tehoista saadaan kaikki irti. Samaan hengenvetoon tekijät muistuttavat, että jokaisen Windows XP -pelin pitäisi sellaisenaan pyöriä konsolissa eikä kääntämistä varsinaisesti tarvita.

Pelituoliksi on kaavailtu työpöydän sijasta sohvaa. Sylissä pidettävä näppis-hiiri-yhdistelmä kuulostaa hölmöltä, mutta pikakokeilun perusteella viritys tuntuu toimivalta. Itse pelejä ohjataan joko hiirellä tai padilla. Näyttönä käytetään tavallista televisiota, vaikka myös monitorin resoluutioon yltävää teräväpiirtotelevisiota tuetaan.

Phantomin pelien myynti-idea on vallankumouksellinen. Laitteen omistaja ei maksa peleistä mitään, vaan saa kuukausimaksulla ladata palvelimelta niin paljon kuin ehtii tai haluaa. Pelit julkaistaan ainoastaan Phantomin peliserverillä, josta ne voi imuroida laajakaistayhteydellä kiintolevylle.

Koukku on, että vain vanhat pelit ovat vapaasti imuroitavissa. Uutuuksista joutuu maksamaan, mutta niiden demoversion voi ladata pelkällä kuukausimaksulla. Hinnoittelussa on mukana myös vuokrausmahdollisuus. Jos esimerkiksi tietää seikkailupelin läpipeluun kestävän alle kymmenen tuntia, pelin voi vuokrata ostohintaa huokeammalla vuorokaudeksi.

Hinnoittelu poikkeaa totutusta, sillä konsolin saa Yhdysvalloissa kaupasta ilmaiseksi mukaansa. Silloin käyttäjä sitoutuu maksamaan 30 dollaria kuukaudessa kahden vuoden ajan. Jos ei pysty, kone haetaan takaisin kuten normaalissa osamaksukaupassa, ja maksutavoista voi neuvotella ulosottomiehen kanssa.

Ilman tilaussitoumusta koneen voi ostaa 200 dollarilla, mutta silloinkin on maksettava kuukausimaksuja pelien lataamisesta ja nettipelaamisesta Phantom-serverillä. Jos pysyy Phantomin tilaajana kaksi vuotta, ostajalle hyvitetään 200 dollarin summa takaisin.

Suomi yksi avausmaista

Laite julkaistaan Yhdysvalloissa jo marraskuun lopussa, mutta meidän on odotettava kauemmin. Phantomin Euroopan-valloituksesta vastaava Gregory Koler kävi läpi Euroopan avainkohdat Lontoossa: "Phantom julkaistaan Euroopassa ensimmäiseksi Pohjoismaissa, Iso-Britanniassa, Sveitsissä ja Hollannissa. Maissa yhdistyy innokas pelaajakanta ja riittävän laajalle levinneet laajakaistayhteydet. Kielikään ei tuota ongelmia, sillä peleistä ei yleensä haluta lokalisoituja versioita."

"Pyrimme hinnoittelussa samaan tasoon kuin Amerikassa. Tarkat hinnat pystymme sanomaan vasta joulukuun jälkeen, jolloin sopimukset maahantuojien kanssa on saatu tehtyä. Tavoitteena on, että Phantomin voi ostaa Suomessa loppuvuodesta 2005. Uskon, että väite osoittautuu puolen vuoden päästä todeksi."

"Pohjoismaihin haemme edelleen vain yhtä yhteystyökumppania. Kuvio menee meidän kannaltamme liian sekavaksi, jos väistämättömien alkuvaikeuksien lisäksi joudumme vielä pohtimaan jokaisen yhteistyökumppanin ongelmia."

Koler vakuuttaa pelien nettilevityksen olevan toimiva ratkaisu: "Yksikään pelitaloista ei ole vielä kieltäytynyt yhteistyöstä, sillä uskon meidän antavan vanhoille julkaisijoille kiinnostavan uuden kanavan. Toisaalta uusien yrittäjien on helpompi päästä bisnekseen mukaan, koska Phantomilla näkyvyys on todennäköisesti parempi kuin normaaleilla pelimarkkinoilla. Varsinkin perinteiset PC-pelintekijät näkevät Phantomin mahdollisuutena, koska PC-markkinoilla ei näy kasvua. Lisäksi vanhojen pelien siirtyminen Phantomilla ilmaislevitykseen lisää niiden tuottoikää siitä klassisesta kahdesta kuukaudesta."

Uuden konsolisukupolven tulo tai PC-raudan kehitys ei tekijöiden mukaan vaikuta Phantomiin: "Vaikka laite perustuu PC-rautaan, päivitettävä Phantom sotii koko suunnitteluideaa vastaan. Yritämme tehdä koneen, jossa nykyiset pelit pyörivät erinomaisesti ja tulevaisuudessa tehtävät PC-pelit hyväksyttävästi. Emme edes pelkää, että uusi konsolisukupolvi tekisi Phantomista välittömästi vanhanaikaisen. Pelaajina on valtavasti ihmisiä, jotka eivät tiedä tai edes välitä siitä, onko heidän koneensa tekniikka viimeistä huutoa vai ei. Phantomin suunnittelussa olemme lähteneet oletuksesta, että ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen konsolia ei joudu päivittämään."

Phantomin ruusuista tulevaisuutta uhkaa Suomessa kaksi ongelmaa. Kahden vuoden tilaus voi osoittautua maksutapana ongelmalliseksi. Kimppakauppaa ei esimerkiksi sallita kännykkämyynnissä, eli puhelinta ei voi maksaa kännykkäliittymän puhelinlaskun mukana osamaksulla kuten muualla Euroopassa. Syyskuussa asia on mennyt uudelleen viranomaisten harkintaan, joten voi olla, että ensi vuoden puolella kännykän ja puhelinliittymän naittaminen sallitaan, samoin konsolin ja pelimyynnin.

Phantomin spekseissä on maksutavan lisäksi vielä suurempi aukko. Vaikka laite on puhdas pelikone, pelijulkaisuista ei ole esittää kuin hienoja visioita. Ei riitä, että tekijät vakuuttavat uusien PC-pelien toimivan sellaisenaan koneessa, jos Infinium Labs ei saa oikeuksia pelin levittämisestä palvelimellaan. Pelilista onneksi paljastuu jo kuukauden päästä, kun kone julkaistaan Yhdysvalloissa.

www.phantom.net

Valmistaja: Infinium Labs

Kokoaja: Biostar

Julkaisupäivä Suomessa: syksy 2005

Prosessori: AMD Athlon XP 2500+

Näytönohjain: Nvidia GeForce FX 5700 Ultra GPU

Emolevy: Nvidia nForce 2 Ultra 400

Grafiikkamuisti: 128 Mt

Muisti: 256 Mt

Kiintolevy: 40 Gt

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…