Phoenix Wright: Ace Attorney: Trials and Tribulations (DS) – Feeniksin joutsenlaulu

Phoenix Wright edustaa klassisten seikkailupelien parhaimmistoa. Seikkailua ei pelata puolinukuksissa ruuhkabussissa tai asiakas käryää sähkötuolissa.

Runsaaseen tekstiin ja päättelykykyyn nojaava Trials and Tribulations -oikeussalidraama ei ensi alkuun kuulosta kaksiselta peli-idealta, mutta totuus on toinen.

Phoenix Wright on Matlock-henkinen asianajaja, joka asiakkaansa puolustamisen ohella selvittää oikeat syylliset. Ace Attorneyn maailmassa rikolliset ovat kierompia kuin poliitikot. Tapauksia ruotivat oikeudenkäynnit heittelehtivät vuoristoratamaisesti totaalisesta voitonvarmuudesta loputtomaan epätoivoon. Itsetyytyväisyys kostautuu aina.

Romaani taskukoossa

Tarinan viisi pitkää, erillistä oikeusjuttua etenevät kaksivaiheisesti: ensin tutkitaan rikospaikka, haastatellaan juttuun liittyviä ihmisiä ja kerätään todisteita. Lopuksi kuumotetaan oikeudessa todistajia, syytettyä ja tuomaria.

Tarkkaavaisuudella ja päättelyllä on epätyypillisen korkeat vaatimukset. Jos etsiväosuuden pelaa horroksessa tai viikkoa ennen oikeudenkäyntiä, raastuvassa tulee hätä housuun, kun syytön on millin päässä kuolemantuomiosta. Asiayhteyksiä voi koettaa arvailla tuurilla, mutta liikaa mokailemalla peli päättyy.

Uusintakierroksilla ärsyttää, ettei tekstejä voi hyppiä suoraan ongelmakohtaan. Samaa kaavaa kulkeva käsittely on aloitettava alusta, ellei muista tallentaa.

Ace Attorney -sarjassa on paljon tekstiä. Minimalistisen graafisesta sisällöstä on saatu tiristettyä irti kaikki mahdollinen, mutta peli vaatii silti lujaa lukupäätä ja teräksisiä silmiä. Vastalahjaksi saa hyvin rakennettuja henkilöhahmoja, kutkuttavan polveilevia juonia, sarjan osasta toiseen risteilevää tarinallista jatkuvuutta ja haa-hauskaa japanilaista huumoria.

Yksittäinen oikeusjuttu kestää tunteja, ja tapaukset vaikeutuvat tarinan loppua kohden. Tyydytyksellä ei ole rajaa, kun irrallisen tuntuiset palaset alkavat loksahdella kohdalleen, ja pimeyden verhoamat salaisuudet valkenevat kirkkaina älynväläyksinä. Kehittyneiden peukkulihasten maailmassa ei aina tahdo uskoa, että pohdiskelupelaaminenkin palkitsee.

Trials and Tribulations toimii parhaiten, jos hahmot ovat jo tuttuja. Ummikon kannattaa aloittaa sarja ensimmäisestä Phoenix Wright: Ace Attorneysta (Pelit 6/06, 88 pistettä) tai singahtaa suoraan uuden jatkumon avaavaan Apollo Justice: Ace Attorney -seikkailuun (Pelit 6/08, 86 pistettä). Alunperin jo vuonna 2004 Japanissa ilmestynyt Trials and Tribulations on viimeinen GameBoy Advancelta käännetty sarjan peli. Se päättää Phoenix Wright -jatkumon, vaikka Ace Attorney -sarja jatkuukin asianajaja Apollo Justicen tähdittämänä.

* * * * *

Mobiililakimies

Vähäisen teknisen kikkailun johdosta Ace Attorneyt sopivat myös kännyköille, vaikka pitkäpiimäinen oikeussaliretoriikka ei sinänsä suosi lyhyitä pelisessioita. Sarjan mobilisointi on aloitettu: ensimmäinen Phoenix-peli on lohkottu osiin kännyköille, mutta sarjan saatavuus Suomessa on vielä hämärän peitossa.

82

Lisää aiheesta