Pieni kännypelikatsaus: Tower Bloxx, Playman World Soccer, Feeding Frenzy

Tower Bloxx

www.jamba.fi

Digital Chocolate

Testattu: Nokia N70

Hinta: 4 euroa

Tower Bloxx on hämäävän yksinkertainen älypeli/reaktiotesti. Tarkoitus on rakentaa pilvenpiirtäja nosturin tuomista palasista. Kovan tuulen takia palasia ei voi laskea nätisti, vaan ne täytyy pudottaa paikalleen. Yksi palanen ja yksi pudotus kerrallaan torni alkaa kohota kohti taivasta. Palasia ei tarvitse pudottaa jämptisti kohdalleen, mikä sekä helpottaa että vaikeuttaa työn etenemistä. Mitenkuten rakennettu torni huojuu vieläpä enemmän kuin nosturin tuomat palikat.

Rakennusprojektin tarkoituksena on kerätä asukkaita taloon. Väkeä kiinnostaa vain yksi asia: kuinka suorassa talo seisoo. Mitä suoremmassa, sen paremmin asunnot tekevät kauppansa. Rakentaminen tyssää, kun on tiputtanut kolme palasta kokonaan ohi.

Rakentamisen lisäksi mukana on myös aivopähkinämäinen kaupunkisuunnitteluosuus. Kaupungin neliönmuotoisessa pohjakaavassa on 25 rakennuspaikkaa ja tarkoitus on tunkea kaupunkiin mahdollisimman paljon asukkaita. Homma hoituu neljällä erikokoisella pilvenpiirtäjällä. Pienimpään rakennukseen ei mahdu suuremmin väkeä, mutta sen saa rakentaa mihin tahansa. Kakkospytingin saa rakentaa vain ykkösen viereen, kolmonen vaatii sekä ykkösen että kakkosen, ja nelosen vierestä täytyy löytyä kaikki muut rakennustyypit.

Tower Bloxxin kehittäjä on suomalainen Sumea, jonka omistaja on Digital Chocolate – firma, jota luotsaa Trip Hawkins, mies Electronic Artsin ja surullisenkuuluisan 3DO-konsoliprojektin takana. Kovat meriitit näkyvät: Tower Bloxx on laatutyötä. Grafiikka lumoaa yksityiskohdillaan, kuten suurkaupungin jylhällä silhuetilla, taivaalla lentävillä kuumailmapalloilla ja maijapoppasmaisesti saapuvilla asukkailla. Musiikkikin on ihan hyvää, mutta en minä sitä ruuhkabussissa kuuntelisi.

Tower Bloxx näyttää, kuinka kaunista yksinkertaisuus voi olla: peliosuus hoidetaan yhdellä napilla ja oikea-aikaisuudella. Uutta ennätystä unohtuu jahtaamaan yllättävän helposti. Neljälle eurolle saa rutkasti vastinetta. Uusien puhelinten omistajat pääsevät nauttimaan kauniista 3D-versiosta, muille ulottuvuuksia on kaksi.

Tower Bloxx on kerännyt jo ainakin neljä kansainvälistä palkintoa, toukokuussa se kahmaisi arvostetun Meffy- eli Mobile Entertainment Awardin.

Jambasta tilattaessa kannattaa huomata, että yksittäisen pelin saa kaivettua linkin takaa esiin ilman rekisteröintiä tai Jamba-paketin hankkimista. Tower Bloxxia saa myös MTV3:n mobiilipalvelusta, joskin puhelinmallien tuki on huonompi.

***** (viisi tähteä)

Playman World Soccer

www.elisa.net

Mr Livingstone

Testattu: Sony-Ericsson W550i

Hinta; 5 euroa

Kisat olivat ja menivät, mutta jalkapallo pysyy. Kotimaisen pelifirman, Mr Livingstonen, Playman-urheilupelisarja siirtyi MM-skabojen kunniaksi vihreälle veralle ja hyvin siirtyikin. Yhteen lajiin keskittyminen sopii selvästi Playmanille. Kokonaisuus pysyy kasassa ja uutta tavoiteltavaa on koko ajan tyrkyllä.

Playman World Soccerissa joukkueilla on kuusi pelaajaa ja maalivahti. Kulloinkin kontrolloitavana oleva pelaaja juoksee automaattisesti, kännykkäpelurin tehtäväksi jää nenän suuntaaminen, pallonriistot, taklaukset ja laukaukset. Ohjaus vaatii hetkisen totuttelua, mutta oppimistuokion jälkeen futaaminen sujuu luontevasti. Vastustajien pujottelun ja taitavan syöttöpelin lisäksi katsojia voi hurmata superlaukauksilla. Pitämällä laukaisunappia pohjassa pelaaja kerää voimaa huipputykkiin, johon saa väännettyä hulppeita kierteitä.

Playmanin tapa pelata futista ei ole realistinen, mutta hauska se on. Uramoodissa edetään joukkueella kolmen vaikeustason läpi pelaten sarjoja ja cupeja, osallistumalla rankkariskaboihin ja kultaisen maalin metsästykseen. Palkinnoksi saa tähtiä, joilla voi parannella joukkuettaan. Nopeatempoiset lajit ja iloisen pirteä grafiikka valloittavat reippaudellaan.

Playman World Soccerissa on viehkoa vetovoimaa. Pienestä töksähtelystä ja tekoälyn hölmöilyistä huolimatta kännykästä on vaikea päästää irti ennen kuin ura alkaa kääntyä voiton puolelle. Ja onneksi aina voi aloittaa alusta.

**** (neljä tähteä)

Feeding Frenzy

www.maf.fi

GameHouse/ThreePenny/RealNetworks

Testattu: Nokia N70

Hinta: 6 euroa

Feeding Frenzyssä luonto paljastaa julmuutensa. Herttaisen värikkäät kalat uivat kauniissa trooppisessa lammessa ja syövät toisiaan. Ravintoketju etenee kokojärjestyksessä: mitä isompi kala, sen enempi syötävää. Pelaajan kala aloittaa pienenä sinttinä ja kasvaa pikku hiljaa kalajutuista karanneeksi vonkaleeksi.

Alun perin Intellivisionilla julkaistu peli-idea viettää ensi vuonna 25-vuotisjuhlaansa. Jotakuinkin kaikille koneille aikojen saatossa julkaistu peli koki uuden tulemisen Sprout Gamesin tehtyä siitä rennon ja näyttävän uusversion. Feeding Frenzy löysi tiensä PC:n lisäksi myös Xbox 360:n Live Arcade -palveluun. Sohvalle en viitsisi vaivautua kaloja syömään, mutta lyhyet sessiot taskussa kulkevalla pelikoneella ovat jetsulleen sopivia.

Pelaaminen on yksinkertaista. Kalat uivat joka suuntaan skrollaavalla alueella ja yrittävät pysyä hengissä. Ensin aloitetaan syömällä pienimpiä kaloja ja väistelemällä isompia. Ahkera syöminen palkitaan kasvulla, joka tuo lisää syötävää. Sen jälkeen taas syödään ja kasvetaan, syödään ja kasvetaan. Ruoka-aika kestää siihen asti, että joutuu itse ateriaksi tai saavuttaa riittävän koon. Välipalana tehdään ajoittaisia bonustehtäviä.

Feeding Frenzy on sujuvaa pelattavaa. Näppäinten näpyttely muistuttaa onnistuneesti kalan evien heilautuksia, mikä tekee uiskentelusta hauskan haastavaa. Pelin yksioikoisuus alkaa tökkiä suhteellisen nopeasti, mutta pieninä annoksina kaloista riittää pitkäksi ajaksi purtavaa.

*** (kolme tähteä)

Lisää aiheesta