Pinnacle Game Profiler

pinnaclegameprofiler.com

Padi, hyppää käteeni, padi, toteuta tahtoni, haluan äärimmäisen pelinautinnoooon!

Ilmaisia padiajureita ja virtuaali-ilotikkuohjelmia on leegio, mutta yksi maksullinen niitä hallitsee ja pimeyteen kahlitsee. Pinnacle Game Profilerilla voi ohjelmoida kaikki peliohjaimet, jotka Windows tunnistaa. Niin ratit, joystickit ja padit, Xbox360:n padin lisäksi myös adaptereilla kytketyt SixAxikset ja WiiMotet. Pinnaclen päävahvuus on se, että nämä peliohjaimet saa tekemään temppuja, joihin niitä ei edes ole suunniteltu.

Ja helposti. Esimerkiksi Xboxin padin pikkutikut saa yhdellä valinnalla muutettua WASDiksi, hiireksi, kursorinäppäimiksi, jopa täydeksi näppäimistöksi, jossa (hyvin hankalasti) tikkujen eri yhdistelmillä takutetaan tekstiä.  Ohjaimen akseleiden ominaisuuksia voi muuttaa ja editoida, sen napeille on älyttömästi aktivointitapoja ja niihin liittyviä komentoja: autofirestä komentokierrätykseen, force feedbackin lisäämisestä tuplakomentoihin ja tahmanappeihin. En edes yritä listata kaikkia, vaan kehotan kääntymään Pinnaclen sivujen puoleen.

Masokismia ilman apuvälineitä

Valmisprofiilivalikoimasta päätellen ihmiset oikeasti pelaavat PC-räiskintöjä padilla. Kannattaa muistaa, ettei PC:stä tule heittämällä konsolia. Ohjauksen mappaaminen padiin ei lisää aimbottia, taikaluoteja, hidasta vihollisen reaktioita tai heikennä niiden osumatarkkuutta, eikä sijoita vihollisia suurin piirtein samalle horisontaaliselle tasolle pelaajan kanssa.

Olin Bad Company 2:n moninpelissä kuin invalidi, mutta yllättäen yksinpelissäkin tuli turpaan. Vertailun vuoksi kokeilin ensimmäistä Modern Warfarea, ja kas kummaa, padipelattavuus oli merkittävästi parempi. Aimbot puuttuu, mutta viholliset käyttäytyivät tapettavan kesysti.

Bad Company 2:n ja Modern Warfaren mappaus padille oli lapsellisen helppoa, joten etsin haasteeksi vanhan taktisen PC-räiskinnän kymmenillä näppäinkomennoilla ja muilla kimuranteilla ongelmilla. Tervetuloa, SWAT 3! Siinä ei ole padiohjauksen hiventäkään, eikä sen käyttöliittymä todellakan ole sulava. Toimintanäppäinleegion lisäksi kahta ryhmää komennetaan numeroihin mapatulla komentosysteemillä ja käskyjä voi antaa myös minikomentoruudussa.

Pari tuntia meni, mutta onnistuin, vieläpä ymmärrettävällä logiikalla. Esimerkiksi numerot mappasin D-Padiin niin, että oikean tatin painalluksen jälkeen joka suunnassa oli kaksi numeroa, toinen aktivoitui kerta- ja toinen tuplapainalluksella. Mittavaa varustelistaa kierrätettiin perustilassa D-Padilla, joka suunnassa pyöri oma looginen listansa.  Mikään muu ei tuottanut ongelmia ja koko SWAT 3 mahtui padiin. Vain chattailun jätin pois, senkin vain siksi että se on niin epäkäytännöllinen.

Koska SWAT 3 on taktinen räiskintä eikä voimafantasia, pelaamisessa ei ollut ongelmia niin kauan kuin leikin komentajaa, enkä yrittänyt olla nopea, tarkka pyssysankari. SWAT 3 -suorituksellaan Pinnacle myi itsensä minulle.

Civiilipalvelusta sohvalla

Valmiina uusiin haasteisiin kokeilin 3D-virtuaaliroolipeli Arx Fataliksen muuttamista padiohjaukseen ja se oli oikeastaan vallan toimiva. Joystick-ohjattu Arx Fatalis taas toi mieleen ikäviä C64-flashbackeja. Padiohjatussa I-Warissa ainoa ongelma on se, että pikkutateissa on ärhäkämpi liikerata kuin joystickin laajemmassa kaaressa.

Sitten halusin pelata rennosti sohvalla Civ 4:sta 110 tuuman valkokankaaltani. Profiilin tekemiseen hiomisineen kului 15 minuuttia, ja vain siksi niin kauan, että ahdoin kaikki tarpeelliset näppäimet mukaan. Esimerkiksi Sentry ja Fortify ovat melkein sama juttu, joten tein niistä tuplakomennon: B:n kertapainallus on Sentry ja tuplapainallus Fortify. Funkkareita tarvitaan 10 kappaletta, ja päätin sijoittaa kaikki D-Padiin. Vaikka Pinnacle osaa muuttaa sen 8-suuntaiseksi, toteutin funktionäppäimet tekemällä tattien painamisesta tarvittavat kaksi shiftiä, jolloin D-Padiin sai kaikki 12 funkkaria.

Lopulta Civiä pystyy pelaamaan täysin padilla, ja pelin luonteesta riippuen Civilopadia ei oikeastaan ole edes ongelma.

Kenttäkäyttöä

Masokistisen padifismin lisäksi Pinnaclella on oikeaakin käyttöä.  On melkoisen kivaa, kun mihin tahansa vanhaan peliin saa käyttöön modernin Xbox 360 -padin käyttöön. Lisäksi padista saa helposti apuohjaimen, koska Pinnacle toimii yhtä aikaa hiiren ja näppiksen kanssa. Esimerkiksi Assassin’s Creed 2:ssa sekakäyttö vaati vaivalloista asetusten muuttamista, mikä oli aivan liian työlästä. Pinnaclen kanssa riittää kun nappaa padin käteen ja pistää tarvittaessa menemään. Padista voi tehdä vaikka chattikanavien pikavalitsimen tai jotain muuta kehittävää. .

Bad Company 2:ssa tein padista lopulta kopteriohjaimen. Pelin joystick-optiota ei saa mapattua padille, koska padin akselit ovat vähän outoja, peli muun muassa tunnistaa tikkujen akselit samaksi, joten mappasin padin näppäimistön mukaan.  Vähän hienosäätöä, ja kopteri totteli padia ei yhtä hyvin kuin tikulla, mutta hyvänä kompromissina näppishiirelle.

Pinnaclen rajat ovat kaukana, mutta sillä on rajat. Se tunnistaa vain peliohjaimiksi luokitellut laitteet, joihin hiiri ei kuulu. Eli padiohjausta ei saa mapattua takaisin päin hiirinäppisohjaukseksi (Resident Evil 4!), eikä hiirtä muutenkaan voi konfiguroida Pinnaclen kautta. Sääli, koska sillä saisi juuri sen tarvittavan määrän lisätoiminnallisuutta. Muinainen Sidewinder Strategic Commander eli toimintanaksuihin suuunniteltu eksoottinen peliohjaimen ja näppiksen välimuoto ei näkynyt Pinnaclelle lainkaan. Ilmeisesti Windows näkee sen näppäimistönä. Sama ongelma voi esiintyä joissain muissakin tosi eksoottisissa ohjaimissa. Lisäksi olettaisin, että lentotikkukäytössä tikkujen omat softat lienevät parempi valinta.

Pinnacle Game Profiler on lähes varmasti paras koskaan tehty ratkaisu peliohjaimien täysimittaiselle orjuuttamiselle. Sen sopivuutta omaan tarpeeseen saa kokeilla ilmaiseksi riittävät 30 päivää.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…