Piraatit kortillaLaivat muovia ja miehet pahvia

Pirates of Spanish Main muistuttaa lähinnä figuuritaistelupeliä. Jokainen pelaaja koettaa koota mahdollisimman tehokkaan pienoislaivaston ja oleellinen osa varustelusta liittyy laivojen kapteeneihin ja miehistöihin. Hyvä päällikkö ja oikeanlaiset miehet antavat laivan meri- ja taisteluvalmiuteen lisää tehoa.

Peliä myydään boostereina, jotka ovat paitsi hinnaltaan myös ulkonäöltään kuin mitä tahansa keräilykorttipakkauksia. Myös sisältö on tutunoloinen, nippu erilaisia kortteja. Mutta näitä kortteja ei kerätä pakaksi, vaan niistä rakennetaan laivoja! Jokainen korttipakkaus sisältää osat kahteen laivaan, yhden saaren, toistakymmentä irtipainettavaa aarremerkkiä sekä miehistölaatan tai pari. Lisäksi mukana on englanninkielinen sääntökirja ja pikkuruinen noppa.

Laivojen rakennusaine on taipuisaa ja kestäväntuntuista muovia. Palat irrotetaan korteista ja liitetään toisiinsa ilman liimaa, saksia, hitsausvälineitä tai muita laivanrakentajan perustyökaluja. Yksi laiva on kooltaan 5#10 senttiä ja koostuu yhtä monesta osasta, joiden kokoamiseen menee aikaa kokemuksesta riippuen puolesta minuutista ylöspäin.

Peliä voi pelata sekä kaksin- että moninpelinä. Näiden eri variaatioiden sääntöjen suurin ero kohdistuu voittoehtoihin, muuten pelataan samoin säännöin pelaajamäärästä riippumatta. Purjehtiminen, taisteleminen ja aarteiden etsiminen sujuvat millä tahansa tasaisella alustalla, sininen pöytäliina imitoi hyvin Karibian upeaa merta.

Amiraaliksi kirjekurssilla

Pirates of Spanish Main on helppo peli oppia, varsinaisia ohjeita on vain kahdeksan sivua. Pelaaminen on selkeän vuoropohjaista ja nopeaa, mutta yksinkertaisuudestaan huolimatta pelissä on paljon erilaisia mahdollisuuksia, eikä se perustu silkkaan noppaonneen.

Pelaajat voivat päättää oman laivastonsa tavoitteet ja toiminnan vapaasti. Oman vuoronsa aikana pelaaja voi antaa jokaiselle laivalleen omat määräyksensä: ne voivat valita reitin, laskea aarresaarten rantaan kultaa etsimään, hyökätä ampumalla tai törmäämällä vihollisalusten kimppuun, koettaa vallata vihollislaivat tai jopa varastaa vihollisen keräämät aarteet. Vahingoittuneen laivan voi yrittää soutaa kotisaarelle korjattavaksi.

Jokainen pelaaja kokoaa omista laivoistaan, kapteeneistaan ja miehistöistään sovitun pistemäärän mukaisen laivaston. Kalustoon kuuluu kolmen perinteisen merimahdin edustajia: brittejä, espanjalaisia ja piraatteja. Yhden pelaajan laivasto voi koostua useasta eri kansallisuudesta, mutta muun maan miehet eivät osaa toimia toisen maan laivassa.

Erilaisilla miehistötyypeillä - esimerkiksi tykkimiehillä, tutkijoilla, musketööreillä ja laivanrakentajilla - on omat vaikutuksensa miehittämänsä laivan ominaisuuksiin. Mutta jokaisella aluksella on rajallinen kuljetuskyky, eikä yhteen laivaan välttämättä mahdu jokaista ryhmää. Löydettävät aarteetkin vaativat tilaa.

Laivoja on yli kuusikymmentä erilaista ja valikoima on laaja. Isot viisimastoiset alukset ovat hitaita mutta tulivoimaisia. Pienet yksimastoiset jollat kieppuvat sutjakasti isompien ympärillä, mutta niiden kuljetuskyky voi rajoittua pelkkään kapteeniin tai yhteen aarteeseen. Myös alusten aseistus vaihtelee: isommissa on neljä tai viisi tappavan tarkkaa tykkiä pienimpien joutuessa taistelemaan yhdellä epätarkalla kanuunalla.

Upeita aluksia

Lukuisissa koepeleissä Pirates of Spanish Main teki erittäin positiivisen vaikutuksen. Se on erinomaisen sutjakasti toimiva taktinen peli, jossa viehättää pelaajille annettu päätäntävalta. Merellä voi kokeilla erilaisia laivastoja erilaisin strategioin aggressiivisesta kanuunakisasta vauhdikkaaseen saaristopujotteluun. Eikä keräilyefektikään haitanne, laivoista muodostuu ihan näyttävä rivistö hyllynreunalle.

Sääntökirjassa suositeltu kahden pelaajan 30 pisteen peli kestää kymmenestä minuutista puoleen tuntiin. Päivän aikana innokkaat piraattikapteenit ehtivät sotia vaikka kaikilla seitsemällä merellä.

Lisää aiheesta