PixelJunk Eden (PS3)

Tätä olen kaivannut pitkään: päivitys Sinclair Spectrum -kotimikron Bugaboohon. Bugaboon tavoite on yksinkertaisen addiktiivinen: loiki korkealle singahtavalla kirpulla syvästä luolasta ulos.

PixelJunk Edenissä pompitaan taivasalla, mutta muuten sivulta kuvattu meininki herättää samanlaisia viboja kuin Specun klassikko. Edenin outo kirpputonttu hyppii ilmavirran mukana elävän kasviston seassa yhä korkeammalle metsästäessään osuvasti nimettyjä spectra-siemeniä.

Edenin kirppu on luonnollisesti esi-isäänsä kehittyneempi: se tarrautuu alustaan vaikka ylösalaisin. Huimien leiskautusten ohella kirppu punoo joustavaa seittiä, joka kiinnittyy hyppypaikkaan. Mageen näköinen seittiflengailu auttaa kiperiin loukkoihin sijoitettujen spectrojen tavoittamisessa ja siitepölyn keräämisessä.

Siitepöly leijuu isoissa palleroissa, jotka pitää rikkoa kirpun tai seitin hipaisulla. Vapaa siitepöly imeytyy lähimpään ympyrällä merkattuun kasviytimeen. Kun ydin on täynnä siitepölyä, paikalle syntyy uusi flooran edustaja, joka kelpaa saman tien hyppyalustaksi.

Mutkikkaammissa puutarhoissa (lue: kentissä) etäisyydet kasvavat ja kookkaat kivet pakottavat parantamaan hyppyjen sihtiä. Kasvien läpäisy tai ohittaminen ei ole homma eikä mikään, mutta kivet on pakko kiertää. Jatkuvasti alaspäin valuva aikapalkki ja seittejä katkovat isot öhkömöntiäiset aiheuttavat lisää ongelmia. Aikaa rohmutaan sinne sun tänne sijoitetuista bonusklimpeistä ja sopiva pukkaus hajottaa pyöreät ötökät vaarattomiksi siitepölypalleroiksi.

Vaikka PixelJunk Eden kuulostaa jo ideana miellyttävän omaperäiseltä, audiovisuaalinen vyörytys on sen ehdottomasti huikein osa-alue. Eden on teknohörhön paratiisi, Rezin ja flOwn henkinen perillinen. Edenissä semiretrot tasaväripolygonit kohtaavat villit efektit ja taustalla pyörivän laadukkaan trancen ja ambient-vaikutteiset konebiitit. Ah ja ihastunut huokaus, tämä on yksi niistä hetkistä, jotka valavat uskoa nettijakelun mielekkyyteen.

91