Pokémon Colosseum (GameCube) – Isohali

Vaikka lasten harrastuksista päätellen BeyBlade-hyrrät ovat ohittaneet trendikkyydessä pokemonit, Pokemon-pelejä myydään yhä paljon. Siksi GameCuben ensimmäistä Pokemon-seikkailua on odotettu yllättävän pitkään.

Colosseumissa on tavallaan kaksi Pokemon-peliä samassa paketissa eli varsinainen seikkailuosuus sekä Gameboy-Pokemon-pelien kanssa linkitettävä Colosseum, jossa pokemoneja voi taisteluttaa keskenään.

Mukana on 59 paikan muistikortti, joka täyttyy Colosseum-tallennuksesta melkein kokonaan. Kaupanpäälliselle on käyttöä. Onneksi Nintendo tuo kesällä myyntiin yli tuhatpaikkaisen kortin, sillä nykykorttien kapasiteetti ei peleille enää riitä.

Avaa sydämesi mulle

Seikkailun pääosassa on poika, jonka roistoilta varastama keksintö sallii pokemonien varastamisen muilta kouluttajilta. Seurakseen poika saa tytön, jolla on erikoinen kyky: hän pystyy tunnistamaan varjopokemonit tavallisten pokemonien joukosta. Sankarit saa tutusti nimetä itse.

Tarinassa osa pokemoneista on siirtynyt ilkeiden omistajiensa johdattamina voiman pimeälle puolelle. Langenneet varjopokemonit voivat hyökätä jopa ihmisten kimppuun, mikä on ennenkuulumatonta. Virallisen selityksen mukaan varjopokemonit ovat sulkeneet portin sydämeensä. Pelaajan tehtävä on vangita taistelussa itselleen varjopokemonit - ja vain ne - ja avata sydämen portit.

Tie pokemonin sydämeen vie taisteluiden kautta. Aluksi varjopokemonien käytössä on vain varjohyökkäys, mutta pokemonien parantuessa taidot lisääntyvät. Mutta varjopokemon voi olla arvaamaton. Erityisesti hypertilassa pokemon voi keksiä melkein mitä tahansa, esimerkiksi kieltäytyä yhteistyöstä tai hyökätä itsensä kimppuun.

Taistelut käydään kahdella pokemonilla yhtä aikaa. Tämä lisää taktikointimahdollisuuksia ja pokemoneja voi tutusti vaihtaa kesken taistelun. Ylimääräiset voi säilöä erityiseen koneeseen ja ottaa käyttöön tarpeen tullen.

Ylpeän kasvattajan iloa

Toinen pelivaihtoehdoista eli Colosseum on pelkkää taistelua. Kun varsinainen seikkailu on vedetty läpi noin kymmenessä tunnissa, ansaittuja pokemoneja voi käyttää Colosseumilla. Kaapelilla voi lisäksi GBA:n Ruby- ja Sapphire-pelien taskuhirviöt siirtää GameCubeen.

Onnen kyyneleet ovat herkässä, kun vanha tuttu pokemon muuttuu pikkuprötöstä suurella tv-ruudulla kolmiulotteiseksi komistukseksi. Pokemon-kasvattajan ylpeys kamppailun voittaneesta omasta suojatista tuntuu melkein samalta kuin ylpeys omasta lapsesta.

Liioittelu ei ole edes vahvaa, sillä Pokemon-pelien suosion salaisuus on yhteistyö taskuhirviöiden kanssa ja keräilyviettiin vetoaminen. Oma hirviösetti on yhtä henkilökohtainen asia kuin oma kahvimuki tai yöpeite. Kokoelma on ikioma juttuni, jonka eteen olen tehnyt paljon töitä. Varjopokemonien parantaminen luo erityisen syvän suhteen taistelutoveriin, sillä jokainen parannettu varjopokemon on rakkauden ja taistelun työvoitto.

Graafisesti Pokemon Colosseum tuo mieleen vanhan kunnon Nintendo 64 -klassikon Pokemon Stadiumin. Mielessäni kävi myös, että Colosseum näyttää aivan Dreamcast-peliltä. Visuaalinen silmäherkku ei ole ajan tasalla, sillä miljöö on köyhähkö ja ihmiset ovat muuttuneet yhä enemmän mangamaisiksi karrikatyyreiksi. Onneksi näyttävyyttä on juuri tärkeimmissä paikoissa: taisteluita katsoo ilokseen, sillä räjähdykset, valot ja muut tehosteet on tehty huolellisesti.

Vaikka alkuinnostus onkin suurta, lyhyt ja juoneltaan köykäinen Pokemon Colosseum ei tunnu ihan oikealta Pokemon-seikkailulta. Laadukkaat GBA-versiot ovat hemmotelleet meidät pilalle, eikä Colosseum tavoita vastaavaa laatua. Jään yhä odottamaan sitä ihan oikeaa ja kunnollista Pokemon-seikkailua GameCubelle.

* * * * *

Pokemonit eivät lopu

Keräsitkö jo ne kaikki? Ja sitten uuden setin? Ja vielä kerran uuden? Eikö elämälläsi ole enää tarkoitusta?

Ei hätää, Pokemon-sarja ei pääty Colosseumiin, loppukesästä Nintendo julkaisee kaksi uutta peliä. Pokemon FireRed ja Pokemon LeafGreen sisältävät yli sata uutta taskuhirviötä kerättäväksi.

Nintendo lupaa pelien ottavan uuden kehitysaskeleen Pokemon-teknologiassa. Uusien pelien mukana tulee adapteri, joka mahdollistaa jopa 40:n samassa huoneessa olevan GBA-laitteen yhteyden toisiinsa ilman johtoja. Myös pienimuotoinen chattailu onnistuu.

FireRed ja LeafGreen ovat yhteensopivia Ruby-, Sapphire- ja Colosseum-pelien kanssa. Ilmestymispäiväksi on ilmoitettu 9. syyskuuta.

77