Pokémon XD: Gale of Darkness (GameCube) – Suljettu sydän

Pokémon XD: Gale of Darkness on perinteinen rooliseikkailu sen ihka ensimmäisen Pokémonin hengessä.

Pokémon Red, se ensimmäinen Pokemon-peli Gameboylle, teki muutaman vuoden takaisen kesän kumman usvaiseksi täyttäessään ajatukset pienillä ötököillä, joita oli ihan pakko kerätä vielä yksi lisää. Pystyykö Pokémon XD: Gale of Darkness samaan? Pitäisikö tyhjentää kalenteri kaikista menoista jo valmiiksi? Vai otanko riskin, ovatko aika ja kierrätys kenties haalistaneet pokémonien charmin?

Avaa sydämesi mulle

Gale of Darkness tuntuu heti tutulta. Olen pokémonien kouluttaja, en kasva enkä kehity itse, vaan treenaan pokémonejani taisteluttamalla niitä muitten kouluttajien söpöeläimiä vastaan. Tuttua on pokémonien ulkonäön muuttuminen kokonaan toiseksi tasojen noustua riittävästi, samoin mukana kulkevien pokémonien määrä ja ylimääräisten otusten varastointisysteemi tietokoneen kitusiin.

Pokémonit eivät edelleenkään kuole, vaan vain uupuvat taistelun tuoksinassa ja otukset voi näppärästi virvoittaa kyliltä löytyvissä Pokémon-centereissä. Entisellään ovat myös pokémonien erityispiirteet, vahvuudet ja heikkoudet toisia pokémoneita vastaan, mitä voi käyttää hyväkseen taistelustrategioiden suunnittelussa.

Kevyttä kivaa

Pahikset ovat napanneet viattomia pokémoneja ja muuntaneet ne varjopokémoneiksi, jotka on napattava ilkeiltä kouluttajiltaan poké-pallolla omiin hoiviin. Sen jälkeen pokémonien suljettu sydän pitää saada avautumaan ja se onnistuu parhaiten viettämällä aikaa sydänsairaan pokémonin seurassa, taisteluttamalla tätä. Avautumista saa nopeutettua puhdistusaparaatilla, jonka valmistuminen ei ole ihan yksinkertaista sekä ostamalla kyläkaupasta pokémoneille niiden lempituoksuja nuuskittavaksi. Ihanaa!

Juonenkääntämöiset ovat klassisia roolipelikiemuroita, mutta koskaan aikaisemminkaan pieni yksityiskohta ei ole vakavasti haitannut pelinautintoa. Syvyyttä ja filosofiaa ei ole mukana nimeksikään, mutta ripaus juonellista tai henkilöhahmojen syvyyttä olisi vain voinut olla se jokin, joka olisi nostattanut pisteet ihan huipulle saakka.

Seikkailu etenee suoraviivaisesti alue kerrallaan ja uusi tehtävä ilmaantuu aina edellisen päättyessä. Eri paikkoihin voi kulkea helposti kartan kautta ja palailua vanhaan tarvitaan silloin, kun sydämensä avannut pokémon pitää kiikuttaa riimukiven tykö lopullista varjoista puhdistautumista varten.

Pokémonien löytäminen ja kasvattaminen on yhtä mukavaa kuin ennenkin. Osa kullanmuruista on tuttuja aikaisemmista peleistä, osa uutta sukupolvea. Yksi pokémon-sarjan viehätyksestä on juuri pokémonien riemukas klaani, jonka suunnittelemisessa mielikuvituksella ei ole ollut mitään rajaa. Söpöeläimistä ja rujoista rölleistä tulee hyvälle tuulelle ja ne haluaa vapauttaa varjojen kynsistä.

Pokémon XD: Gale of Darkness ei saa uutuusmittaria värähtämään, mutta vanhat kuviot ja kotkotukset ihastuttavat kylliksi. Jos hyvän pelin kriteereiksi kelpaavat iloisuus, pelattavuus ja koukuttuminen, Gale of Darkness on sellainen.

Ai niin, ne menot ja sosiaalinen elämä. Ottakaapa kaverit yhteyttä uudelleen tuossa joulun ja uuden vuoden jälkeen.

80