Poliisi/Polis – Pelekääkkö nää polliisia?

Tilastojen mukaan 80 prosentissa kaikista tapauksista murhaaja on joko uhrin lähiomainen tai kuuluu hänen läheiseen ystäväpiiriinsä. Tapaukset, joita ei pystytä selvittämään muutamassa päivässä, ratkeavat harvoin..."

Poliisissa pelaaja astuu poliisin saappaisiin ja yrittää selvitellä kinkkisiä murhajuttuja. Rikospoliisin arki on pitkälti puurtamista ja paperityötä. Jännittävät takaa-ajot ja hohdokkuuden saa unohtaa ja jättää suosiolla amerikkalaisiin sarjoihin... Silti läntisestä naapuristamme tuleva poliisipeli on oudolla tavalla realistisuudessaan kiehtova. Pelin runko on suomenkielinen ja kaikki puhe suomeksi tekstitetty.

Poliisin arkea

On tapahtunut murha. Pelaajan tehtävän on toimia Tukholman poliisin murhaosaston tutkintajohtajana, jonka tehtävänä on ratkaista tapaus koordinoimalla murharyhmän poliiseja tutkimaan johtolankoja, haastattelemaan todistajia ja epäiltyjä ja paljastamaan totuus rikoksesta niin tosiasioiden kuin intuitionsakin valossa.

Poliisi tarjoaa kolme ratkaistavaa murhatapausta, jotka poikkeavat toisistaan niin tunnelmaltaan kuin yleisasetelmaltaankin. Ensimmäisessä tehtävässä tuore aviomies löydetään hengettömänä hääpaikan venevajasta juhlailtana. Toisessa tapauksessa ruotsinlaivalta löytyy hukkunut tyttö uima-altaasta ja kolmannessa tapauksessa suunnistajatyttö kompastuu metsässä villikukkakimpulla koristettuun ruumiiseen.

Murharyhmän johtajana pelaajan pitää pystyä käyttämään aika mahdollisimman tarkkaan hyväksi. Kello tikittää koko ajan, joten joka päivä on delegoitava sopivat poliisit hoitamaan erilaisia tutukimustehtäviä. Enintään neljä poliisia kolmelta eri osaamisalueelta voi olla tutkimuksessa mukana. Sisäisen tutkinnan poliisit muun muassa tekevät hakuja rekistereistä ja jäljittävät esineiden alkuperää. Kenttätutkijat voivat tutkia paikkoja, tehdä kotietsintöjä ja tarkkailla epäiltyjä. Teknikot ovat mukana kotietsinnöissä ja huolehtivat esineiden tarkemmasta tutkimisesta laboratoriossa.

Tutkimus etenee saavutettujen tiedonmurusten avulla. Selvitettävä on niin ruumiin löytö- kuin murhapaikkakin, epäilty ja tämän motiivi, murha-ase ja tapahtumien kulku. Jos tulosta ei synny riittävän nopeasti, tutkimuksen resursseja vähennetään ja käytössä on vähemmän poliiseja. Hakoteille joutuva tai liian hitaasti etenevä pelaaja saa lopulta huomata juttunsa joutuvan koipalloihin.

Tyyliä ja turhautumista

Poliisi on hyvin ruotsalaisen tyylikkäästi toteutettu. Tapauksia edeltävät koko ruudun videopätkät on kuvattu oikeasti ulkoilmassa ja ne ovat aidon dramaattisia ja elokuvallisia. Taustalla soi vähäeleinen ja elegantti musiikki, joka tuo mieleen ruotsalaisen draama- tai poliisisarjan.

Itse peli koostuu muutamasta eri toimintaikkunasta, joissa seurataan tutkimuksen etenemistä, jaetaan päivän töitä, selataan arkistoa, kootaan murhapalapeliä ja spekuloidaan lopullista skenaariota. Käytettävissä olevat poliisit ja tapaukseen liittyvät ihmiset ja esineet esitetään valokuvina, kuulustelutilanteissa näytetään videokuvaa. Näyttelijät ovat luontevia ja heidän puheistaan saa hyvin selvää. Suomenkielinen tekstitys on mukana joka tapauksessa. Käyttöliittymä on äärimmäisen helppo ja selkeä.

Peli on valitettavasti teknisesti hieman epävakaa. Kärsin pelin aikana muutamista mystisistä kaatuilemisista ja jumiutumisista, jotka pilasivat siihenastisen etenemisen. Varsinkin ykköstehtävässä tallennusyritys aiheutti aina kaatumisen, joten tehtävä täytyi puurtaa alusta loppuun asti ilman tallennuksia.

Ajan nopea kulku on pelissä sekä plussaa että miinusta. Aloitteleva murhatutkija saa piankin moitteita ylikomisariolta hitaasta etenemisestä; koko ajan pitäisi olla pyörät pyörimässä ja vieläpä oikeaan suuntaan. Tehokkuus on valttia, mutta aivan heti ei tiedä, mihin resurssinsa sijoittaisi.

Kokonaisuutena Poliisi on mielenkiintoinen uutuus poliisintyöstä kiinnostuneille. Poliisintyön realismi ja arki värittyvät hyvin pelin kuluessa ja tapausten kulun selvittäminen tosiasioiden ja unenomaisten kohtausten yhdistelyllä on mielenkiintoinen lisä, joka vaatii pelaajalta muutakin kuin pelkkää rutiinimaista tietyn faktamäärän keräämistä. Kaatuiluongelmat vähentävät pisteitä hieman, mutta niistä huolimatta Poliisi on aivan kelvollinen tuote erityisesti niille, jotka kuvittelevat pystyvänsä ratkomaan murhamysteerit käden käänteessä. Hieman vetävämmällä nimellä peli saattaisi kenties menestyä laajemmassakin levityksessä.

79