Pool Master (PS2) – Biljardi-hullun puuhamaa

Aidon biljardin pelaaminen on jäänyt harvinaiseksi huvitukseksi, mutta muistissa on tuntuma pallon liikkeistä vihreällä veralla. Hallitseeko Pool Master muistikuvien mukaisen pyörivän pehmeyden vai liikkuvatko pallot kuin täi tervassa?

Pelaamisen alkuun pääsee ilman opaskirjan selailuakin, joskin muutaman minuutin lukutukio helpottaa kontrollien hallintaa kummasti. Ensimmäisessä peliyritelmässä pari omaa vuoroa hurahti ohitse ilman, että palloa sai liikkeelle ollenkaan, jolloin vastustaja pääsi tavoittamattomissa olevaan johtoon.

Pallon lyöminen on helppoa eikä vaadi monimutkaista nappien naputtelua. Lyöntivoimakkuuden säätö onnistuu analogisesti tatin tai ristiohjaimen lisäksi myös toimintanapeilla.

Tuntumaa pelamiseen voi hakea opetusohjelmalla. Siinä kerrotaan teoriatietoa biljardin dynamiikasta ja tehdään käytännön harjoituksia, joissa edetään opastuksen mukaan pelinpätkä kerrallaan. Tottakai tuntuma pallon liikkeisiin ja lyönteihin löytyy myös pelaamalla varsinaisia pelejä, mutta nopeammin jos kohta tylsemmin jyvälle pääsee erillisessä harjoittelussa.

Pallopeli poikineen

Valittavana on viisi erilaista biljardipeliä eli amerikkalainen 9-pallo, kansainvälinen 9-pallo, 8-pallo, rotation ja straight pool. Sääntöjä ei tarvitse käydä etsimässä ensyklopediasta, sillä ne ovat näppärästi luettavissa pelivalinnan yhteydessä.

Viidessä pelissä tuntuisi olevan jo kohtuullisesti pelattavaa, mutta ahkerille kepakonheiluttajille on luvassa lisää herkkua. Tietokonevastustajat ja yllämainitut pelivaihtoehdot on ristiintaulukoitu ja tiettyjä vastustajia voittamalla taulukkoon ilmaantuu numeroita. Bingoamalla riittävän määrän samoja numeroita upouusia pelivaihtoehtoja ilmaantuu kokeiltavaksi kolme.

Näitä pelejä voi pelata vain kaveria, ei tietokonetta vastaan. Silkasta pallottelusta nauttiva voi valita Free Play -vaihtoehdon, jossa ilman mitään sen kummempaa päämäärää tai kilpailua tähtäillään palloja pusseihin. Todellisia taitolyöntejä voi treenata Frozen Game -osastossa, jossa ideana on lyödä kivi ohjeitten mukaiseen loppuasetelmaan yhdellä yrityksellä.

Kauniit pallot ja kökkö kamera

Pallot rullaavat ruudulla hyvin aidon näköisesti ja ovat lisäksi kauniisti valon kirjomia. Lyöntitarkkuus on nopeammin kohdallaan kuin oikeasti pelattaessa, kiitos sihtaamista helpottavan pallosta toiseen ulottuvan apuviivan. Tämä ei silti helpota oikean osumiskohdan ja lyöntivoimakkuuden valintaa, vaan täydellinen lyönti vaatii joko moukan tuuria tai runsaasti harjoitusta.

Peruskamera ei seuraa pallon liikkeitä riittävän tarkasti, vaan laiminlyö erityisesti pöydän vasemmanpuoleisiin pusseihin tähdättyjen lyöntien viimesentit, jolloin huti tai osuma jää näkemättä. Lopputuloksen saa päätellä siitä, siirtyykö lyöntivuoro kaverille vai jatkuuko oma vuoro edelleen. Kamerakulmia tai juoksutusta voi kyllä vaihtaa, mutta mikään vaihtoehto ei ole ongelmaton tai täysin miellyttävä seurattava.

Piirrosteknisesti biljardipöydän tai pallojen kuvaaminen ei taida olla varsinainen mestarinnäytetyö. Joka tapauksessa Pool Masterin pöydät ovat puunsyitä myöten kauniisti piirretyt ja pallot heijastavat valoa aidon näköisesti. Peliympäristöjä ja pöytiä on neljä erilaista, joskaan mitään pelillistä merkitystä niillä ei ole.

Herkimpiä silmiä voi häiritä joissakin tilanteissa korostuva reunojen välkkyminen, pieni kauneusvirhe sekin. Ontuvan kameratyöskentelyn veroisesta kiusasta ei kuitenkaan ole kyse.

Pool Masters on laadukas biljardipeli. Parasta siinä ovat runsas pelivalikoima sekä hyvä pallojen liikkeiden mallinnus. Ilman kömpelöä kuvausta hyppysissä voisi olla jopa huippupeli. Kannattaa kuitenkin ennen ostopäätöstä miettiä, pitääkö ylipäätään biljardinpeluusta konsolilla, sillä mitään muuta ei Pool Mastersissa ole. Virtuaaliversiot taas häviävät aina aidolle biljardille.

80