Potkupallot verkkoon - Nettijalkapallot

Pro Evolution Soccer 4 (PS2, Xbox)

www.konami-europe.com

Konami

Versio: myynti

Moninpeli: 2-4 samalla koneella tai Xboxilla netissä 2

Muuta: Dolby Digital -äänet

Ikäsuositus: 3

Pelit 11/04, 91 pistettä + Pelit suosittelee

FIFA Football 2005 (PC, PS2, Xbox, GameCube)

www.fifafootball2005.com

EA Sports

Versio: myynti

Moninpeli: 2-4 samalla koneella tai netissä 2

Muuta: Dolby Digital -äänet

Ikäsuositus: 3

Pelit 10/04, 77 pistettä

This is Football 2005 (PS2)

www.playstation.fi

London Studio/Sony

Versio: arvostelu

Moninpeli: 2-8 samalla koneella tai netissä 2

Muuta: tukee multitapia

Ikäsuositus: 3

Pelit 12/04, 52 pistettä

Kausi 2005 verkotti jalkapallopelit. Sonyn This is Footballin lisäksi moninpelillä terästettiin EA Sportsin FIFA-sarja sekä Konamin Pro Evolution Soccer. On aika valita kuningaslajin kuningasmoninpeli.

Urheilupelien vahvuutena on aina ollut pelaaminen saman koneen äärellä. Isoihin kekkereihin on vaikea saada väkeä kasaan, joten nettimoninpeli on oiva alusta pitkiin turnauksiin. Parinkymmenen hengen verkkoräiskinnät ovat arkipäivää, mutta Pro Evolutionin ja FIFAn tyyliset ikuisuussarjat saavat vasta nyt ensimmäiset yksi vastaan yksi -nettipelinsä konsoleilla.

FIFA: Toimiva kokonaisuus

EA luopui Burnoutissa huonoiksi todetuista nettivirityksistään ja matkii FIFAssa Xbox Liven toimintaa tarkasti. Pelaajia ei jaeta turhaan omiin auloihinsa, vaan kone osaa hakea parhaan yhteyden päässä olevan tai tietyt ehdot, kuten halutun peliajan, valinneen pelikaverin.

FIFA toimii Livessä lähes samoin kuin muut "aidot" Live-pelit, joten Xboxilla pelaaville kavereille voi lähettää pelikutsuja. Kaverilistat vaativat tosin rekisteröitymistä EA:n sivuilla, jotta tagit yhdistyvät oikeisiin Live-tunnuksiin myös Microsoftin pyörittämissä Xbox-moninpeleissä. Vähän typerästi tunnuksen rekisteröiminen on tehtävä PC:llä eikä se onnistu varsinaisessa pelissä lainkaan.

Peruspeli on kunnossa: syötöt lähtevät mieheltä miehelle tai tyhjään tilaan juoksupalloiksi, joten kuvioita pystyy rakentamaan mielekkäästi. Ongelmat väijyvät yksityiskohdissa, sillä esimerkiksi kaaripallojen voimapalkki täyttyy liian verkkaisesti. Puolenvaihtoja ja keskityksiä yrittäessä vastustaja ehtii yleensä nilkoille ennen kuin mittari on latautunut riittävästi. Laukaukset lähtevät sentään nopeasti.

Vauhdikasta menoa

Vapaapotkuissa puolustava osapuoli siirtää muuria, kun hyökkääjä hioo osumakohtaa palloon ja lasauttaa vedon golfpelimäisellä mittarilla. Pikkutreenillä jokainen vapari singahtaa postimerkin tarkasti haluttuun yläkulmaan, joten osaavien pelimiesten kesken vapaapotkut voisi suoraan tuomita maaleiksi.

Yksittäisten otteluiden lisäksi voi pelata enintään kahdeksan hengen turnauksia. Turnausta luodessa pelit voi määrätä alkamaan tietyllä kellonlyömällä riippumatta siitä, kuinka monta miestä on ilmoittautunut mukaan. Pelaajiksi voi rajata vain kaverit tai vaihtoehtoisesti kelpuuttaa sarjaan vain tietyn ranking-arvon ja keskeytysprosentin omaavat pelaajat. Jokainen ottelu lisätään pelaajan tilastoihin ja ottelun keskeyttäneelle tuomitaan aina tappio.

Suoraviivainen pelityyli syö turnausten mielenkiintoa, sillä ihmiset keskittyvät samoihin maalikikkoihin joukkueesta riippumatta. Kanssapelurit pyrkivät joko kikkailemaan itsensä maalipaikkaan tai kulmaan keskittämään.

FIFA on huomattavasti parempi netissä kuin yksin pelattuna, sillä älytön tekoäly on yksi pelin kompastuskivistä. Netissä moinen ei haittaa, koska siellä typeryys on aitoa.

TIF: This is hjuumor

Sonyn This is Football on jalkapallopelinä heikko, mutta sillä on muutama perustelu olemassaoloonsa. Lisenssi kattaa kolmikosta ainoana kotoisen Veikkausliigan ja kotimaisuusaste on niin kova, että valikot on käännetty kokonaan suomeksi. Lopputulos on koomisuudessaan mestarillinen. Moninpeli kääntyy sanaksi "paikalla" ja nettipelaajaa tervehditään avauslauseella: "Haluamme on-line rahapelielämyksesi olevan nautinnollinen ja kaikin puolin miellyttävä."

Footballissa on kolmikon monipuolisimmat turnausmahdollisuudet. Yhteen sarjaan saa ottaa 20 pelaajaa mukaan ja joukkueet voi rajata haluamikseen, joten Veikkausliigan pelaaminen netissä onnistuu helposti. Tavallisen kaksinkertaisen sarjan lisäksi turnauksen voi pelata cup-muotoisena. Pelaajat karsitaan joko salasanalla tai tiettyjen ranking-ehtojen mukaan.

Voittojen ja tappioiden lisäksi tilastoidaan karma-pisteitä, joita menettää keskeyttämällä otteluita tai epäurheilijamaisella käytöksellä. Alkoi hymyilyttää, kun cup-matsin viime minuutilla pysäytin ranskalaiskärjen läpiajoyrityksen viikatteella. Hyypiä sai tempustani punaisen kortin ja karma-tilastoni heikkeni parilla pinnalla tahallisen rikkeen takia.

Hulluimpana ideana This is Footballin nettipelissä voi olla kokonaan pelaamatta. Valikon ollessa näkyvillä tekoäly pelailee, kun itse vaihtaa vaikka ohjainasetuksia. Perinteinen pause olisi parempi.

Peliosuus on varsin arcade-henkinen. Syötöt viuhuvat tarkkoina pitkin kenttää eikä palloa menetä millään, jos pitää kuulan flipperityyliin jatkuvassa liikkeessä. Erikoistilanteissa pallo ammutaan nuolen perusteella haluttuun suuntaan, mutta ärsyttävästi vastustajan tähtäysnuolen näkee ja maalipotkun syöttösuunnat on helppo peittää. Onneksi vaihtoehtona on myös ikonisyöttösysteemi, jolloin pallo putoaa toimintanapilla valittavalle miehelle.

Pahin pelillinen puute ovat lukuisat animaatiobugit. Pelaajat voivat kikata itsensä maassa makaavan miehen läpi, ja maalivahdin ohittaneeseen palloon ei voi enää koskea, vaan nahkakuula suhahtaa jopa maaliviivalle ehtineen topparin vatsan läpi. Homma tuntuu hetkittäin painajaiselta eikä jalkapallolta.

Pro Evo: Kuningas köhii

Konamin Pro Evolution Soccerin viehätys hieman karisee netissä, sillä pelitasapainossa on ongelmia, joita häikäilemättömät nettipelaajat käyttävät hyväkseen. Loistavat pääpelaajat saavat otsansa lähes joka keskitykseen, kaukana maalista haaveilevat veskarit eivät aina ehdi kaaripalloihin ja palloa peippaillaan hyökkäyksissä täsmälleen kahden pelaajan välistä, jolloin puolustajalla kontrolli vaihtuu koko ajan miehestä toiseen.

Live-versiossa mies vaihtuu jostain syystä aina automaattisesti eikä sitä saa käsisäädölle lainkaan. Kamerakulmakin on lukittu normal longiksi, vaikka kilpailevissa futispeleissä näkövinkkeliä voi säätää vapaasti.

Pro Evo nykii ajoittain, ja pelatessa huomaa lievän viiveen. Pelitapahtumia ja napinpainalluksia joutuu aavistuksen ennakoimaan, sillä miesten liikkuminen ei ole niin sulavaa kuin yksinpelissä. Potkun voimamittari liikkuu joskus hypähtäen ja kulma- ja vapaapotkuissa kuvakulma kääntyy nytkähdellen.

Epäreilusti ottelun perustanut pelaaja ei lagiongelmia huomaa, vaan ne näkyvät vain toisella pelaajalla. FIFAssa ja This is Footballissa molemmat pelaajat kärsivät tasapuolisesti netin nitkahduksista silloin harvoin kun niitä tulee. Konami on luvannut Pro Evolutioniin lagia vähentävän päivityksen.

Pro Evon kankea käyttöliittymä nostaa hetkittäin rumaa päätään. Tajusin vasta Livegamers-foorumeiden ohjeiden perusteella, kuinka nettipelissä saa käyttöön oman kokoonpano- ja taktiikkaversion kustakin joukkueesta. Siihen asti kuuntelin vastustajan nyrinää taktiikkaa ja kokoonpanoja vaihtaessa, joten säätämisen jälkeen oli vielä tuplasti nolompaa hävitä.

Pro Evon nettipelissä on myös muutamia oivalluksia. Peliä ei voi pysäyttää milloin huvittaa, vaan aikalisää joutuu erikseen pyytämään ja sen saa seuraavalla pelikatkolla. Kummallakin pelaajalla on käytössään vain kolme paussia taktiikoiden hieromiseen per ottelu, joten Liven ESPN-lätkän tapaan nettivastustaja ei voi "tuulettaa" rämpyttämällä starttivalikkoa päälle ja pois.

Erittäin hyvä, ei täydellinen

Peli itsessään on netissäkin sama loistava Pro Evolution. Vahvuus näkyy monipuolisissa otteluissa, sillä pelityyli- ja taktiikka vaihtelevat pelaajan ja joukkueen mukaan. Pitkiä potkivan vastahyökkäysmiehen jälkeen vastustajana voi olla maata pitkin syöttelevä espanjalaisjengi tai kulmista keskittelevä brittijoukkue. Tyylejä on yhtä monta kuin pelaajia, mikä pitää homman tuoreena.

Jalkapallon ylvään rehellinen urheiluhenki elää myös netissä. Tappiolla ollut vastustaja jaksoi harvoin loppuvihellykseen asti, vaan luovutti ottelun ennen täyttä aikaa. Onneksi johdan niin harvoin, että asia ei päässyt vaivaamaan.

Pessimistinä en koskaan pety, mutta välillä yllätyn. Pro Evolution on futispelinä paras, mutta yksittäisiin otteluihin tyytyvän moninpelivalikoimansa takia nettipelinä heikoin. Aktiiviset pelaajat ovat korvanneet turnauspuutetta perustamalla omia sarjojaan, esimerkiksi www.livegamers.fi-sivustolla.

This is Footballissa on kunnon sarjapelin muodossa eniten yritystä pitkäjänteiseen touhuun, mutta FIFA on miniturnausten ja lagittoman moninpelinsä ansiosta vahvin kokonaisuus. Marssijärjestys on silti selvä. Pro Evolutionia pelasin testikautena selvästi eniten, sitten FIFAa. This is Footballia pelasin sen verran, että näin nettipelin toimivan teknisesti moitteetta.

Kaikkien futispelien nettijatkeesta puuttuu koukku. Tällaisenaan ne täyttävät vain nettipelin minimitarkoituksen: peliseuraa löytää verkosta aina halutessaan. Netissä pelattava Mestareiden liiga tai parinkymmenen hengen futispelit pelkkien ihmispelaajien voimin jäävät edelleen haaveeksi.

TIF on This is Football 2005

Moninpelivaihtoehdot 3 palloa

Nettipelin toimivuus 3 palloa

Futispelinä 3 palloa

Kokonaisuus 1 pallo

PES on Pro Evolution Soccer 4

Moninpelivaihtoehdot 1 pallo

Nettipelin toimivuus 2 palloa

Nettipeliseuran määrä 3 palloa

Futispelinä 3 palloa

Kokonaisuus 3 palloa

FIFA on FIFA Football 2005

Moninpelivaihtoehdot 2 palloa

Nettipelin toimivuus 3 palloa

Nettipeliseuran määrä 3 palloa

Futispelinä 2 palloa

Kokonaisuus 2 palloa

Lisää aiheesta