Prätkää sarvista

Thrustmaster Freestyler Bike

www.thrustmaster.com

Valmistaja: Thrustmaster

Liitäntä: Ohjainportti

Napit: Suunta ja toimintonapit

Vaihteet: Peukalokytkimet

Hinta: 89 euroa

Testikappale: Guillemot Nordic

PlayStation-peliohjainmarkkinoilla on moottoripyörän mentävä aukko. Sen tukkii Thustmaster Freestyler Bike, joka on PS2- ja PSone-yhteensopiva ohjaintanko.

Moottoripyörän ohjaustangon näköinen Freestyler on tehty ennen kaikkea prätkäpeliohjaimeksi, mutta ohjainporttiin kytkettävä laite emuloi digitaali-, DualShock- ja Neggon-padeja, joten toimivuus kaikissa ajopeleissä on taattu. Kaksi värisevää moottoria välittävät tärinät kahvaan, mutta todellinen Force Feedback puuttuu.

Freestyler toimii kahdessa eri ohjausmoodissa. Motocross-valinnassa tangon kääntäminen tulkitaan ohjaimen liikkeeksi, GP-tilassa pyörää hallitaan ohjainta kallistamalla. Olipa vipu kummassa asennossa tahansa, tankoa voi kääntää ja kallistaa yhtä aikaa.

Ohjaustuntuma on melko hyvä valitusta ohjaustyylistä riippumatta. Palautusjousi saisi olla huomattavasti jäykempi, varsinkin GP-moodissa mopo tuntuu levottomalta, koska keskikohta on liian löysä. Sama vika on käsijarruissa, jotka ovat lähes tunnottomat.

Jarrukahvat ovat molemmissa kädensijoissa ja kaasua käännetään oikeaoppisesti oikealla kädellä. Loput napit ovat peukaloiden ulottuvilla. Jaloille ei ole mitään tekemistä, mikä tuntuu jalkavaihteisiin tottuneelle aluksi oudolta. Pienen harjoittelun jälkeen vaihtaminen luonnistuu peukalolla, vaikka ensimmäiset kisat menevät plörinäksi systeemiin totutellessa.

Kiinnitysmekanismi on erikoinen. Sivuissa olevat lukitusruuvit vapautetaan, jolloin polttoainetankki kääntyy nurin 180 astetta. Bensakorkkia hölläämällä tankki aukeaa muodostaen leuan, jolla härveli kiinnitetään pöytälevyyn. Kiristys tehdään ruuvaamalla korkki kiinni.

Ohjainta voi käyttää myös sylissä, jolloin siihen liitetään erillinen jatkopala ja sen päällä istutaan. Prätkän satulassa istuminen tuntuu vähän hölmöltä sohvalla, mutta toimii silti yllättävän hyvin.

Prätkäilyn lisäksi Freerider Bikeä voi käyttää mainiosti myös moottorikelkka-, vesiskootteri- ja polkupyöräpeleissä. PS2:lla tarjonta on vielä vähäistä, mutta ainakin MX-Rider-motocrossissa meininki oli messevää. Yleinen löysyys pudottaa hieman kokonaisuutta, mutta motskaripeleistä pitäville vempain on erittäin tervetullut vaihtoehto.

Ari Kekkonen

PS2 ja PSone -logot

Top Gun Fox 2 Pro Flight Stick

www.thrustmaster.com

Valmistaja: Thrustmaster

Liitäntä: Ohjainportti tai USB

Hinta: 49 euroa

Testikappale: Guillemot Nordic

Lentää kuin leppäkeihäs

Thrustmasterin Top Gun Fox 2 Pro Flight Stick on PlayStation-käyttöön tarkoitettu lentotikku, joka on tehty PC-esikuviensa näköiseksi. PC-standardit on vain muunnettu näppärästi PlayStation-maailmaan.

Esimerkiksi ilotikun päällä oleva hattuohjain on suuntanäppäin, jota voi käyttää valikoissa navigoimiseen. Samoin jokaisen napin viereen on merkitty, mitä padin nappia ne vastaavat. Etusormella painetaan risti- ja ympyränappeja. Peukalolla taas ohjataan hatun suuntanäppäimiä sekä painetaan tikun päässä olevia kolmio- ja neliönäppäimiä. Jos nappien järjestely ei miellytä, suurimman osan toiminnoista voi ohjelmoida uudelleen.

Hartianäppäimet ovat jalustan napeissa ja analogisen näköiseksi tehty kaasuvipu toimii oikeasti digitaalisena. Keskikohdasta siirtyminen lasketaan jatkuvaksi hartianapinpainallukseksi, joten vakionopeuden säilyttäminen esimerkiksi Starfighterissa vaatii vivun jättämistä keskiasentoon. Keskiasennossa on onneksi selkeä lukituskohta, joka löytyy vauhdissakin.

Toimintanappien lisäksi tikun kahva kiertyy, jolloin se vastaa analogisesti oikean tatin vasen-oikea-liikkeitä ja kiertokahva toimii mainiosti Sky Odysseyksen peräsimen kääntelyssä.

Ohjaustuntuma on hyvä, sillä liikerata on laaja ja palautus riittävän voimakas. Hyvänä ideana tikun pohjassa on vastusruuvi, jota vääntämällä liikevastusta saa jäykemmäksi tai löysemmäksi maun mukaan.

Fox 2:n käyttöäarvoa laskee se, että PS2:lle ei ole valtavasti lentopelejä ja ne harvatkin suunnitellaan padilla pelattavaksi. Jos pelaaminen vaatii molempien tattien kaikki liikesuunnat, Fox 2:sta ei voi edes käyttää. Ohjain sopii muotoilultaan vain oikeaan kouraan.

Muuten Fox 2 on mainio kokonaisuus, joka jopa parantaa Sky Odysseuksen pelattavuutta. Tikku ei vaadi erikseen pelitukea, sillä pelit pitävät laitetta vain normaalina padina. Padiporttiin sopiva Fox 2 toimii myös PSonessa, mutta markkinoilla on myös pelkästään PS2-käyttöön tarkoitettu USB-versio. Testattu tikku oli molemmissa konsoleissa toimiva malli.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…