Prätkähiiret (PS2) – Pelihalut ne on hiirelläkin

Jos olisin pikkupoika, pitäisin luultavasti Prätkähiiret-animaatiosarjasta. Jos olisin pikkupoika, en luultavasti pitäisi Prätkähiiret-pelistä.

Prätkähiiret tunnetaan lontoonmurretta puhuvassa maailmassa nimellä Biker Mice from Mars. Vaikka pelin nimi on suomennettu, itse peliä ei ole. Animaatiosarjaa näytettiin alunperin vuodesta 1993 alkaen kolmen kauden ajan. Meillä sunnuntaiaamuisin MTV3:lla näkyvä Prätkähiiret on upouusi tämän vuoden tuote. Sarja ei vielä näy muualla kuin kotimaassaan Isossa-Britanniassa, Australiassa ja Suomessa, ei siis edes USA:ssa.Kuten muutkin kaikki vastaavanlaiset modernit lastenanimaatiot, telkkarin Prätkähiiret on pohjimmiltaan oheiskrääsämainos.

Pelihahmoina on kolme prätkähiirtä. Turbo (Throttle) on porukan johtaja, cool, perusjärkevä ja voimiltaan tasapainoinen tyyppi. Vinski (Vinnie) on naistenmies, nopea kuin tuulispää, mutta heikko luodinkestävyydeltään. Moto (Modo) on herkkä jättiläinen, jonka suojat ottavat vastaan melkein mitä vaan. Pelissä etsitään laitetta, joka pelastaisi heidän kotiplaneettansa Marsin tuholta. Sama vimpstaaki kelpaisi myös roistoille.

Tarina alkaa Maasta ja päättyy Marsiin.

Peliprojektin aloittamiskokouksessa tehtiin luultavasti kaksi periaatepäätöstä. 1. Älkää tuhlatko mielikuvitusta. 2. Lapsille kelpaa vähän kehnompikin tekele. Prätkähiiret-brändi myy jo sinällään n määrän pelejä eikä menekki suuresti kasva, vaikka peli olisi hyvä. Tämä on pelintekemistä kyynisimmillään.

Arvauksenne siitä, millainen peli Prätkähiiret on, menee täsmälleen oikein. Pelissä ajetaan moottoripyörällä ja ammutaan vauhdissa pahiksia. Matkan varrelta löytyy parantavaa ensiapua, raketteja ja panoksia. Moottoripyöriä voi viritellä kevyesti esimerkiksi uusin etu- ja taka-asein. Välillä kohdataan tasopomoja. Tarkasti sanoen isopahoja on viidentoista kentän mittaisessa urakassa päihitettävänä neljä eikä yhtään klisettä jätetä käyttämättä.

Ruutukaappauksissa peli näyttää suhteellisen hyvältä, sillä cel shading -grafiikka muistuttaa animaatiosarjaa hyvin paljon. Mutta ruudunpäivitys on suunnilleen ruotsinvihon pläräysanimaation tasoa. Hetken jo luulin kuvaruudulla pyörivän diashow'n perusteella, että pleikkarini hajosi loppumetreillä. Vika ei voi olla testiversiossakaan, sillä se oli ihan valmis peli myyntipakkausta myöten.

Kaikki on tehty turhan hankalaksi. Vihollisiin lukittautuminen on sattumapeliä. Yleensä heitä ei ehdi edes tuhota, sillä osumia vaaditaan liikaa eikä megamopolla viitsisi ajaa aivan kävelyvauhtiakaan. Ohjukset sentään tekevät siistiä jälkeä kertalaakista.

Vauhdin huumasta ei voi juuri puhua, joten maailmasta löytyy sata parempaa lapsille sopivaa ajopeliä esmes Crash Nitro Cart (Pelit 12/03, 78 pistettä). Prätkähiiret-peli on joululahjatäky sellaisten pikkupoikien vanhemmille, jotka uskovat lahjatoivomuslistaa joulupukille. Prätkähiiret on toki hieman parempi lahja kuin risut tai hiilet, mutta vain vähän.

59