Premier Manager 3 – Pallo jalassa vai hukassa?

Gremlinin pari-kolme vuotta sitten julkaisema Premier Manager on saanut jo toisen jatko-osan, mikä tuntuu hieman oudolta ottaen huomioon, miten vähän uutta tarjottavaa ykkösosalla oli. Ilmeisesti jalkapallohullut britit ovat kuitenkin ottaneet sarjan omakseen. Kolmososa lupailee uudistuksia sekä pelin monipuolisuuteen että tekniseen toteutukseen.

Manageriksi managerin paikalle

Muinaisista manageripeleistä Premier Manager -sarja on alusta pitäen poikennut sikäli, että tarkoituksena ei enää ole (välttämättä) nostaa Ö-sarjan pahnanpohjimmaista rupusakkia Englannin liigan ykköseksi, vaan pääosaa näyttelee managerin henkilökohtainen ura: jos kehnon joukkueen saa nostettua edes jonkinlaiseen menestykseen, voi mestarimanageri saada työtarjouksia ylempien sarjojen seuroilta.

Pelaajan johdettavana on sekä joukkueen urheilullinen että taloudellinen puoli. Ensiksi mainittuun pelaaja vaikuttaa määrittelemällä joukkueen kenttäkokoonpanon, pelaajien sijoittumisen kentällä sekä kunkin pelaajan yksilölliset ohjeet. Talouspuolella päätetään kotikentän uudistuksista, sponsorisopimuksista ja pelaajien ostoista ja myynneistä. Kaikesta toiminnastaan pelaaja on luonnollisestikin vastuussa joukkueen johtokunnalle, joka voi antaa potkut taitamattomalle managerille.

Nappulakengät jalkaan

Joukkueensa suhteen pelaajalla on enemmän vaikutusmahdollisuuksia kuin aikaisemmissa osissa. Pelaajien yksilölliset ohjeet mahdollistavat tarkempien taktiikoiden suunnittelun, ja manuaali neuvookin suunnittelemaan jokaiseen otteluun erilaisen taktiikan ja hyödyntämään suunnittelussa vastustajan heikkouksia. Näppärän tuntuinen idea, joka kunnolla toteutettuna toisi takuulla peliin lisää makua.

Itse ottelun alkaessa tulee esiin uusi esitystapa, jossa pelikenttä on vihdoinkin näkyvissä pelaajineen kaikkineen. Valitettavasti tähän liittyvät ulkoiset uudistukset ovat menneet täysin metsään _ pelaajissa ja pallossa ei ole käytetty minkäänlaista animaatiota, vaan pelaajat nykivät kentällä paikasta toiseen. Jos ottelusta haluaa saada jotain tolkkua (ja nähdä kuinka hyvin ennen ottelua valittu taktiikka toimii) on katselunopeus väännettävä minimiin, jolloin ottelun katseleminen kestää ikuisuuden. Tästä johtuen taktiikoiden suunnittelusta saatava hyöty jää jokseenkin marginaaliseksi ja niiden vaikutus pelin kulkuun jää arvailun varaan.

Äänipuolelta löytyy pillin vihellysten lisäksi yleisön mylvintää, joka ainakin Blasterin kautta kuulostaa lähinnä löylyn heittämiseltä kiukaalle.

Money talks

Joukkueensa menestykseen voi toki vaikuttaa myös parantelemalla käytettävissä olevaa pelaajamateriaalia. Pelaajia voi treenata haluamassaan taidossa, ja määrätä harjoitusten kovuuden _ mitä enemmän pelaajaa rääkkää, sitä nopeammin hän tietenkin kehittyy, mutta on tuolloin myös vaarassa loukkaantua harjoitusten aikana. Uusia pelaajia voi ostaa joko varsinaisilta osto- ja myyntimarkkinoilta, tai lähettämällä agenttinsa etsimään halutunlaista pelaajaa muista joukkueista. Mikäli sopiva pelaaja löytyy, voi neuvottelut hoitaa suoraan toisen joukkueen kanssa, joskin hinta on tällöin usein kalliimpi kuin varsinaisilla markkinoilla. Myös pelaajan lainaaminen toisesta joukkueesta korvausta vastaan on mahdollista.

Tulopuolesta huolehditaan lähinnä sponsorisopimusten avulla, eli myymällä erilaisille mainostajille mainostilaa kotikentän laidalta. Mainokset ovat tietenkin määräaikaisia, joten silloin tällöin on solmittava jälleen uusia sopimuksia. Onneksi sentään peli ilmoittaa aina kun uusia sponsoreita ilmaantuu, ykkösosasta tuttu tuskastuttava sopimusten kyttääminen on siirtynyt historiaan.

Kotikentän uudistaminen auttaa myös lisätulojen hankkimisessa, kattamalla kentän saa lisää mainostilaa, paremmat penkit houkuttelevat katsojia, oheiskrääsämyynti tuo rahaa suoraan kassaan jne.

Pintaa syvemmälle

Premier Manager 3:n perusrunko on loppujen lopuksi täysin identtinen edeltäjiensä kanssa. Pelilliset uudistukset ovat etupäässä kosmeettisia, joskin varsin hyödyllinen lisäys on mahdollisuus apulaismanagerin palkkaamiseen, joka taidoistaan riippuen hoitaa osan rutiiniluontoisista hommista. Sen tapaiset muutokset kuin loukkaantuneiden pelaajien hoitotapojen lisääminen kahdesta kolmeen tuovat toki peliin lisää realismia, mutta eivät muuta sen perusluonnetta oleellisesti.

Teknisellä puolella tehdyt suuremmat uudistukset olivat pahoja pettymyksiä, vaikka kenttänäkymä onkin sentään hieman selkeämpi kuin aikaisempi ruudulla näkynyt palkki. Ainakin minua häiritsi melkoisesti se, ettei Premier Manageriin ole reilun kahden vuoden ja kahden jatko-osan aikana onnistuttu tuomaan mitään merkittävää uutta. Tokihan PM3 edeltäjänsä päihittää, mutta jomman kumman (tai varsinkaan molemmat) aikaisemmat osat omistavan kannattaa kyllä harkita kahdesti pelin hankkimista.

Valitettavasti tarjonta manageripelipuolella on sen verran vähäistä, ettei PM3:sta kannata olankohautuksella ohittaa, mutta mitään maailmoja mullistavaa siitä on turha odottaa löytävänsä. Päivityksenä hyvä, uutena pelinä keskinkertainen.

78