Pride Fighting Championships (PS2)

THQ hankki mätkintäpeliään varten lisenssin pride-vapaaotteluihin, jotka ovat yhtä julmia kuin miltä amerikkalainen pellepaini näyttää. Pridessa kaikki liikkeet tehdään oikeasti ja otteluissa lähes kaikki on sallittua, ainoastaan silmiä ja nivusia ei saa murjoa ja pääpuskulla tai kyynärpäillä ei saa hyökätä. Kädet suojataan ohuilla hanskoilla, jotka jättävät sormet vapaiksi heittoja ja lukkoja varten.

Touhu on raakaa, sillä kaatuneen vastustajan päällä saa vaikka hyppiä. Nujakat päättyvät tyrmäykseen, kehätuomarin keskeytykseen tai luovutukseen.

Ottelut ratkaistaan usein mattopainissa, joten erilaiset paini- ja jujutsu-tyylisuunnat ovat suosittuja oikeiden pride-kamppailijoiden keskuudessa. Kuvioissa pyörii mukana jopa muutama japanilainen ammattipainija, mutta brasilialaiset ja etenkin gracie-koulukunnan jujutsukat ovat pride-kehien eliittiä.

Realismiin pyrkivässä peliversiossa mättäminen hoidetaan Tekken-tyyliin, eli jokaiselle raajalle on nimikkonappinsa. Miellyttävän yksinkertaiset kontrollit vaativat vain suunta- ja kuvionäppäimiä, ja monipuoliset heitot, vastaliikkeet, lukot ja mattopainiin ryntääminen irtoavat helpoilla kahden kuvionäppäimen yhdistelmillä.

Vaikka mattopainissa päällimmäinen lihaskimppu on etulyöntiasemassa, altavastaaja ei ole avuton. Lähes kaikki isku- ja sidontayritykset voidaan eliminoida hyökkääjän harmiksi vastaliikkeillä. Kattavalla lukkojen, vastaliikkeiden ja muiden käännösten ketjulla on yksi fiilistä nakertava varjopuoli: taidon lisäksi voittoon tarvitaan aimo annos tuuria. Juuri kontrollit sisäistänyt aloittelija pärjää rämpyttämällä likimain yhtä hyvin kuin ajatteleva veteraani.

Kuudentoista ottelijan turnauksen lisäksi valikoimissa ovat harjoittelu, survival ja kaksintaistelu, mutta uramoodin puute hämmästyttää. Realismiin pyrkiviä tappelupelejä ei kuitenkaan ole jonoksi asti, joten THQ:n Pride: Fighting Championshipillä on oma paikkansa. Ei tosin minun hyllyssäni, sillä haluan voittaa taidolla, en tuurilla. Myöskään kuivat kehämaisemat ja puuduttavan samankaltaiset ottelijat eivät kirvoittaneet ihastuneita huokauksia.

76