Prison Architect

Sälehoitoa häkkieläimille

Häkkilinnut pitävät kakusta, joten pipo vinoon ja lusikointi käyntiin! Kylmää rinkiä riittää kaikille!

Vankilassa elämä on yhtä juhlaa. Ensin leikataan pala vasikkaa, sitten on vuorossa karu selli.

Prison Architect on vankilanrakennuspeli, jossa näkyy vaikutteita esimerkiksi Theme Hospitalista ja Simseistä. Niiden tyyliin rikollistarhaa rakennetaan ja ylläpidetään budjetin puitteissa, ja sen kolkoilla käytävillä kulkevat yksilölliset asukkaat.

Komean tyylitelty grafiikka paljastaa heti tekijän: DEFCONista ja Darwiniasta tuttu Introversion vaihtaa jälleen kerran lajityyppiä.

 

Teräsbetonia

Vankilan rakentaminen on helppoa. Perustukset vedetään hiirellä haluttuun kokoon ja laajennuksia voi tehdä vapaasti. Rakennusmiehet kantavat tarvikkeet paikalle ja panevat hihat heilumaan. Rakennuksiin lisätään huoneita, kuten johtajan toimisto, sellit, keittiö, piha, työpajat, kanttiini ja muut Ozista tutut elementit. Niihin vedetään tietysti sähköt ja vesi. 

Tarkoitus ei ole pystyttää lomakylää, vaan pitää pitää huoli, etteivät vangit pysty karkaamaan. Aitaamisen lisäksi pystytetään metallinpaljastimia, valvontakameroita ja portteja, jotka vain vartijat saavat avattua.

Vangit voi sijoittaa omiin selleihin, mikä on kallista, mutta pitää homman käsissä, tai halvalla majoittaa vangit yhteisselleihin, joissa viha kiehahtaa helpommin. Toisaalta yhteisselleissä vangit voivat jakaa kalliit viihdykkeet.

Vankila kaipaa vielä työntekijöitä, esimerkiksi vartijoita, joiden tarkoituksena estää on kaikki hauska, mitä vangit iloisena tekevät, kun silmä välttää. Kielletystä tavara kärähtänyt venkula pääsee pahimmassa tapauksessa eristysselliin. Tavara jää maahan odottamaan toista vartijaa tuhoamaan sen, mutta siinä välissä se saattaakin löytää jo uuden paha-aikeisen omistajan. Aika velikultia!

Adebisim

Vangit ovat räjähdysherkkiä yksilöitä, joilla on omat luonteenpiirteet, taustat ja vaarallisuusluokitus. Simsin tyyliin joka venkulalla on omat tarpeensa, jotka pitää huomioida tai yhdestä vangista lähtevä protestointi kasvaa äkkiä epidemiaksi. Mitä enemmän ja kauemmin vangit ovat tyytymättömiä kohteluunsa, sitä varmemmin homma karkaa käsistä. Nyrkit, salakuljetetut aseet ja keittiöstä varastetut veitset alkavat heilua. Aineellisia tuhoja on kallis korjata, pahimmassa tapauksessa tulee ruumiita.

Vangit tarvitsevat tarpeeksi vapaa-aikaa viihdykkeineen, jotta pysyvät tyytyväisinä. Pahimmatkin yrmynaamat leppyvät, kun saavat selliinsä telkkarin. Parempi myös varmistaa, että kokit tekevät työnsä, jottei ruokapöydässä tarvita Jeesusta, kun pitäisi ruokkia sata vankia kahdella keitetyllä perunalla. Omassa vankilassani erillinen lisäkeittiö johti kokkien väliseen ruokaryöstelyyn ja kehnoon kokkaukseen, mikä sai vangit mellakoimaan joka välissä. Lopulta kolmannes asukeista oli pää veressä tai pimeänä ja loput odottamassa kuljetusta eristysselleihin, ja rahat hupenivat tuhojen korjaamiseen. Vaikka tarjosin niille jumalten herkkua, kanaviillokkia!

Schillinger, Said ja Beecher, ilmoittautukaa peliin

Prison Architect on maksullisessa alphatestauksessa, eli pelin voi jo ostaa, pelata ominaisuuksiltaan rajattua työversiota ja saada sitten aikanaan valmiin version.

Peli on jo melko hyvällä mallilla, joskin siitä puuttuu vielä ominaisuuksia ja sisältöä, tärkeimpänä tarinavetoinen kampanja. Suunnitteilla on monen muun kivan lisäksi erilaiset jengit, jotka hallitsevat omia lohkojaan ja sotivat keskenään. Luvassa on myös vankilan valtauksia ja ulkopuolisia apulaisia heittämässä aidan yli tavaraa vangeille, perhetapaamisia, vankien työpajoja, kaikkea mitä vankilaan voi kuvitella kuuluvan. 

Tähän mennessä lupaukset on pidetty hyvin, joka alphassa on aina isoja lisäyksiä. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, Prison Architecillä on valmiudet kohota todelliseksi indieklassikoksi.

Mitä enemmän peliin saadaan kylmää rinkiä, sen kuumempaa kamaa siitä tulee.

Santeri Oksanen

PC

 Introversion Software

Versio: Alpha-7

Minimi: Win XP, Vista, 7 tai Mac OS X (konetehot ei tiedossa, mutta tuskin vaatii paljoa)

Testattu: Intel i7 2600k (3,4 GHz), 8 Gt , AMD Radeon HD6870 1Gt, Windows 7 64bit

Moninpeli: Ei ole

Ikäraja: Ei tiedossa 

 

 

http://www.introversion.co.uk/prisonarchitect/