Pro Evolution Soccer Management (PS2) – Lajin synty

Jalkapalloevoluutio synnytti uuden lajin, managerin. Hyvistä geeneistä huolimatta Pro Evolution Soccer Managementin selviytyminen ei ole varmaa.

Pro Evolution Soccer -futispelisarja on loistanut taktisella syvyydellään ja loisteliaalla pelimekaniikallaan. Näppärien sormien lisäksi pelaajalta on vaadittu pelisilmää ja jalkapallon lainalaisuuksien hahmottamista. Oli vain ajan kysymys, milloin näkökulma siirretään kokonaan vaihtopenkin puolelle fläppitaulua töhrimään.

Pro Evolution Soccer Management tuo taktiikkapalavereihin muutaman uuden kuvion, mutta pohjimmiltaan peli edustaa LMA Managerin tapaista kevyttä lähestymistapaa. Pääpaino on pelaajien henkilökohtaisessa ohjeistamisessa, sillä joukkuetaktiikat on jätetty suosiolla vähemmälle. Ennen ottelua apuvalmentaja arvioi tulevaa vastustajaa ja vihjaa, millaisella taktiikalla naapuri saattaisi kaatua. Managerin ratkaistavaksi jää, kuinka rohkeasti joukkue hyökkää ja prässäävätkö pelaajat vastustajaa hampaat irvessä vai ikenet veressä.

Pro Evolutionista lainattu ottelutoteutus toimii erinomaisesti. Tilanteet kehittyvät aidontuntuisesti, verkko heiluu paitsi hienojen yhdistelmien myös maalille roiskaistujen kukkupallojen päätteeksi ja yleisilme muistuttaa jalkapalloa. Harmi vain, ettei sellaista jalkapalloa kuin manageri toivoisi. Tekoäly pelaa tylsän ennalta-arvattavasti. Katselin matsit aluksi innoissani oikealla nopeudella, mutta siirryin pikakelaukseen tajuttuani otteluiden etenevän aina samalla tavalla vastustajasta ja laatimastani taktiikasta huolimatta.

Pelaajille annettavat henkilökohtaiset ohjeet pelastavat kokonaisuuden. Pystyjuoksuihin patistettu laituri ravaa tunnollisesti sivurajan tuntumassa kohti päätyviivaa ja pelintekijä jakelee käskettäessä läpisyöttöjä entistäkin hanakammin. Mielenkiintoisena lisänä kentälle voi määrätä yhdestä kolmeen avainpelaajaa, jotka sanelevat muiden pelaajien ratkaisut. Laitalinkin voi käskeä tukemaan keskustaa ja kärkimiehen ampaisemaan maalille aina kun piilokärki saa pallon haltuunsa. Ajoittain näytti siltä, että pelaajat todella suunnistivat viheriöllä määräysten mukaisesti.

Miesten sijoittumisessa on suuria puutteita. Etenkin puolustuspään kaverit kirmaavat tontistaan välittämättä ympäri kenttää. Keskikentän ankkuri akiriihilahteilee kärkimiesten rinnalla, vaikka toinen toppareista on jo noussut keskiviivan tuntumaan prässäämään pallollista pelaajaa. Alakerran E-juniorimaiset sijoittumisvirheet maksavat kalliisti, sillä laatujoukkueet liirailevat avoimista ovista maalintekoon.

Omena putosi kauas

Pelaajasiirrot ja sopimusneuvottelut ovat pelkistettyjä. Sopivan ostohinnan tai korvaussumman saa tietää vain kokeilemalla tai lähettämällä scoutin asialle, jolloin miekkonen käsketään neuvottelemaan joko aggressiivisesti tai varovaisesti. Kykyjenetsijöitä voi passittaa kulttuurimatkoille ympäri maailmaa, mutta taidoistaan riippumatta äijät tekevät työnsä laiskasti. Managerille toimitetaan ainoastaan lista potentiaalisista pelaajista taitoarvoineen eikä minkäänlaista sanallista kuvausta futarin kyvyistä tai sopivuudesta joukkueeseen näe.

Pelaajan iskukykyyn vaikuttaa pelivireen ohella motivaatiotaso. Vähäisestä peliajasta kimmastuneet tai uutta sopimusta vinkuvat äijät voi kutsua visiitille työhuoneeseen. Monivalintakeskustelu tapahtuu peräti kahden vaihtoehdon voimin ja sama pintapuolinen ote vallitsee tärkeitä otteluita edeltävissä tv-haastatteluissa, joissa asiantuntijat laskettelevat tyhjänpäiväistä teletappi-tekstiä.

Manageroimaan pääsee kuuden huippumaan pääsarjoissa. Alasarjoja ei ole lainkaan, mikä on selvä puute, sillä nyt liigoissa tahkoavat vuodesta toiseen samat seurat. Myös kansalliset cup-turnaukset menettävät ideansa, jos niihin osallistuvat vain liigajoukkueet, joista suurimmat pääsevät maistelemaan mammonaa myös Mestarien liigassa ja UEFA-cupissa. Vain osa pelaajista ja joukkueista palloilee oikeilla nimillään, mutta asian voi korjata hakemalla muistikortilta Pro Evolution 4:n tai 5:n päivitetyt tiedostot. Viime syksyn tilannetta vastaavat pelaajalistat saa sen sijaan ajankohtaisiksi ainoastaan siirtämällä futarit yksitellen oikeisiin seuroihinsa.

Pro Evolution Soccer Management on helposti lähestyttävä kevytmanagerointi, jota vaivaa pintapuolisuus. Puutteistaan huolimatta pelillä on potentiaalia LMA Managerin haastajaksi, kunhan pelaajien kalloon taotaan hieman järkeä ja siirtomarkkinat viilataan muistuttamaan vähemmän Rovaniemen markkinoita. Manageriversio ei pääse lähellekään Pro Evolution -isänsä tasoa.

70