Project-X

(Pelit 5/92, 86 pistettä.) ProjectX oli upeannäköinen Amiga-räiskintä, jonka ensimmäinen inkarnaatio tosin oli hillittömän, jopa epäpelattavan vaikea. Myöhemmin julkaistiin paranneltu ts. helpompi versio. PC-käännöstä on entisestään hienosäädetty pelaajaystävällisempään suuntaan. Rookie-vaikeustasollakin peliä pääsee jatkamaan suoraan kolmelta ensimmäiseltä tasolta, kunhan sinne peli-istunnon alussa on kertaalleen jaksanut räiskiä.

Kuvallisesti peli ei ole niin komea kuin Amiga-esikuvansa, mutta meiningissä ei ole säästelty. Tavaraa tulee niskaan ja nivusiin sellaista kyytiä, että oma nimi unohtuu. Kaikki liikkuu jouhevasti ja nopeasti ja tunnelma on kuten kunnon shoot'em upissa olla pitääkin.

Alkuperäisen version ongelmat ja puutteet ovat tallella. Kakkostaso ei ole pelattavuudeltaan tarpeeksi kiihottava eivätkä parhaimmiksi "hinnoitellut" lisäaseet visuaalisesti vakuuta.

Ilotikun kanssa Project-X ei tullut valitettavasti ollenkaan toimeen (testattu kahdella eri PC-kokoonpanolla ja sekä analogisella että digitaalisella ohjaimella), ja näppäimiä haromalla vauhdissa ei taatusti pysy. (Itse pelasin testipelit ohjelmoitavalla näppäimistöä simuloivalla Gamestar-ohjaimella.)

Kunnolliset 2D-räiskinnät ovat PC:llä harvinaista herkkua, ja Project-X on oiva lisuke lajityypistä kiinnostuneiden valikoimiin. Täydellinen se ei ole ja allekirjoittaneelle liiankin tuttu. Ilmeisen ohjainbugin takia peliä voi suositella vain varauksin. Erityismaininnan ansaitsee erittäin vaikealukuinen kopionsuojauskoodivihkonen.

84