Protostar – Köyhän miehen Star Control

Hui hirveää! Avaruutta hallitseva hirvittävä Skeetch-rotu uhkaa tuhota ihmiskunnan sukupuuttoon ja Homo Sapiensin ainoa toivo on pelaaja paranneltavassa avaruusaluksessaan. Tehtävänä on luoda yhteyksiä muihin rotuihin ja saada aikaan liitto inhoja skeetchejä vastaan. Matkan varrella taistellaan avaruudessa, keräillään mineraaleja planeetoilta kulujen kattamiseksi ja höpötellään toisten avaruusmatkaajien kanssa.

Tilanne Thule-sektorilla

Huimaavan omaperäinen avaruusseikkailu aloitetaan tukiasemalta, jossa lätkäistään luottokortti kouraan ja saadaan ohjeet huippusalaiseen tehtävään. Avaruusasemalta voi myös ostaa bensaa tai viritellä alustaan, lisäksi aseman kuppilasta löytyy turhautuneita istuskelijoita, joilta voi penätä mielenkiintoisten paikkojen koordinaatteja ja muita vinkkejä.

Mikäli kapakasta ei kuitenkaan vihjeitä tipu, kartalta löytyy masentavan monta aurinkoa, joita tietysti kutakin kiertää lukuisa määrä planeettoja. Taisteluita ja mineraalinkeräilyä lukuunottamatta navigointi Protoavaruudessa tapahtuu kätevästi osoittamalla hiirellä haluttua planeettaa tai tähteä.

Alussa ovat krediitit tiukoilla, joten heti planeettoja koluamaan. Planeetan läheisyyteen saavuttaessa laukaistaan maamoduuli, jotta aavikoilla lojuvat mineraalipinot saadaan kerättyä talteen. Pintaliito nähdään kolmiulotteisesti ohjaamosta käsin, mikä ei visuaalisesti ole mikään elämys, mutta hankaloittaa rasittavasti keräilyä ja navigointia.

Syö vakuumia!

Thule-sektorilla liikkuu monenlaista riidanhaastajaa, joten taisteluitta ei selviä. Etäisesti Wing Commanderia muistuttavat taistelut ovat pelin huonoista piirteistä huonoimpia. Pitkäveteiset välienselvittelyt ympärillä kieppuvien vihollisaluksien kanssa ovat käsittämättömiä kymmenen minuutin rupeamia, joissa on ilmeisesti tarkoitus kyllästyttää toinen hengiltä. Hommaa ei yhtään helpota rähmäinen hiiriohjaus ja sekava tutka, ja kaiken kukkuraksi taistelu on kamalaa nykimistä, alukset kun pysähtyvät aina ääniefektien ajaksi.

Ilmalukosta ulos!

Protostar on unettava kopio Star Controlista. Oikeastaan ainoa ero on se, että Protostarissa taistelut ja liikkuminen nähdään kolmiulotteisesti ohjaajan perspektiivistä kun Star Controlissa ne nähtiin ylhäältä päin.

Vaikka Protostar häviää Star Controlille mennen tullen, ei Protostaria oikein voi sanoa äärimmäisen huonoksikaan, musiikki ja grafiikka on hyvälaatuista ja muukin totetutus on taisteluja lukuunottamatta ihan kelvollista. Perusongelmana on vain, että peli on äärimmäisen tylsä, eikä yhtään ennennäkemätöntä ideaa tule vastaan ellei sitten ole viettänyt elämäänsä patterin välissä. Jos taas avaruuspelit eivät ole vielä tuttuja, löytyy sata muuta mielenkiintoisempaa peliä.

70