PS2 - DVD-soitin

PlayStation 2:n DVD-toisto on moitteetonta. Kuvanlaatu on verrattavissa Thomson DTH4200 -soittimeen, joka maksaa kaupassa lähes yhtä paljon kuin PlayStation 2. Mitään silminnähtävää eroa ei ole, vaikka kuvaa tihraisi kuinka pitkään ja hartaasti.Kaukosäätimen puute voi häiritä joitakin. Toisaalta Dualshock-ohjain paljastuu vallan näppäräksi "kauko-ohjaimeksi". Muutama third party -lisälaitefirma on myös ehtinyt jo julkaista oman ehdokkinsa DVD-kaukosäätimestä. Sony on lanseeraamassa omaa kaukosäädintään parhaillaan Japanin markkinoille ja laite tulee tännekin myöhemmin.

Kakkosalueen leffat näkyvät

Euroopan markkinoille tarkoitettu PAL-masiina näyttää moitteetta 2-alueen elokuvat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomesta ostetulla euro-PlayStation 2:lla voi katsella Euroopan markkinoille suunnattuja DVD-elokuvia. All Region DVD -levyt lähtevät nekin rullaamaan ongelmitta.

Useimpien varsinaisten DVD-soittimien etuna voidaan pitää sitä, että ne saa maakoodiystävällisiksi. Vertailulaitteessa tämä onnistuu nopeasti ja näppärästi kaukosäätimellä tehdyllä pienellä kujeella. Tällöin niillä voi katsella esimerkiksi Yhdysvalloista tilattuja DVD-elokuvia samaan aikaan kun elokuvat ovat vasta tulossa Euroopan elokuvateattereihin.

PlayStation 2:lla tämä onnistuu joko mod-piirin tai muun vastaavan muunnostyön avulla, esimerkiksi Japanissa on myynnissä kaukosäädin joka poistaa DVD-elokuvien markkina-aluesuojaukset. Euroopassa moisia virityksiä ei vielä ole, niinpä Yhdysvalloista elokuvien tilaamista havittelevan ei kannata juosta ensi töikseen pelikonekauppaan.

Lisukkeet ja bonukset toimivat

PlayStation 2:n DVD-ominaisuudet ovat normaaliin käyttöön riittävät. DVD-elokuvien lisukkeisiin ja bonusosiin pääsee käsiksi sujuvasti. Sekä Dolby Digital 5.1- että DTS-äänet siirtyvät optista kaapelia pitkin kotiteatterivahvistimeen. Äänenlaatu on täysin verrattavissa oikean DVD-soittimen vastaavaan, sillä ääni siirtyy vahvistimeen digitaalisessa muodossa.

Philipsin 36 tuuman laajakulmatelevisio valitsee automaattisesti oikean kuvakoon elokuvan mukaan, mutta sen voi itsekin säätää PS2:sta. Kuvakohinanvaimennusta (DNR) on tarjolla, ellei televisio sitä osaa. Lapsilukkokin on, joten kaikein epäilyttävimmän viihdesaastan voi sulkea perheen pienimmiltä. Tekstitykset voi asettaa etukäteen suomenkielisiksi kuten hyviin tapoihin kuuluu.

Jotain puuttuu

DVD-soittimen ominaisuuksista jää kaipaamaan useamman eri nopeuden kuvallista pikakelausta. Nyt näkymät saa kyllä vilisemään eteenpäin pikavauhtia hartianappia pohjassa pitämällä, mutta hienovaraisempi tuplanopeuksinen ihmettely ei ole mahdollista. Hidastus löytyy sekin (yksi nopeusvaihtoehto), mutta kuva kuvalta tapahtumia ei voi töllistellä. Varsinaista marker-toimintoa (jonkin kohdan muistiin laitto) ei ole, mutta kesken pysäytettyä elokuvaa pääsee jatkamaan siitä mihin katselu viimeksi jäi, jos ei katkaise virtaa tai poista levyä koneesta. Samoin zoomaus-toiminto puuttuu.

PlayStation 2:n mukana tulee ainoastaan tavallinen komposiittikaapeli, joka ei takaa parasta mahdollista kuvanlaatua kaikissa tilanteissa. Erot ovat onneksi osittain televisiokohtaisia, esimerkiksi testitelevisiona olleen Philipsin 36 tuuman laajakulmatelevision kuvanlaatu on komposiittivideonkin kautta poikkeuksellisen hyvä.

Vihreä kuva on tarkoituksella tehty

Parempaa kuvaa kaipaava haluaa käyttää tietenkin RGB-johtoa. Matkassa on kuitenkin yksi pieni mutta pirullinen mutka. DVD-elokuvat näkyvät tarkkoina ja terävinä, mutta täysin vihreinä. Punainen ja vihreä signaali eivät koskaan lähde PS2:sta.

Koska pelit piirtyvät ruudulle PSone RGB-piuhoilla kaikessa väriloistossaan ja japanilaisessa PS2:ssa RGB toimii myös elokuvissa, virhe on tarkoituksella tehty. Sony on luvannut markkinoille virallisen PS2-RGB-kaapelin, vaikka virallinen selitys ongelman syistä antaakin odottaa itseään.

Mikäli pelien pelaamiseen ja DVD-elokuvien katseluun tarvitaan kumpaankin oma RGB-piuha, on käyttäjäystävällisyys päin prinkkalaa. Television takana kaapeli kourassa konttaaminen ei nimittäin ole järin hauskaa puuhaa. S-Video-piuha on toki oiva kompromissi, mutta läheskään kaikki (RGB:tä ymmärtävät) televisiot eivät valitettavasti osaa muuttaa kyseistä signaalia kuviksi.

Osalla DVD-soittimilla on ollut hankaluuksia joidenkin DVD-elokuvien kanssa. Esimerkiksi Matrixin US-versio ei pyöri kaikissa soittimissa, Matrixin PAL-versio taas toimii PlayStation 2:ssa lisukkeita ja bonuksia myöten. Testatessa eteen ei tullut yhtään sellaista DVD-elokuvaa, joka ei olisi toiminut, vaikkakaan vajaan kymmenen elokuvan läpikäymistä ei voi tietenkään kutsua kaiken kattavaksi testisessioksi.

DVD-standardi on alati kehittyvä oma maailmansa ja on vielä epäselvää miten PlayStation 2 pysyy mukana kaikissa näissä muutoksissa. Japanilaisen PlayStation 2:n DVD-ajurit ovat muistikortilla, joten niiden päivittäminen on yksinkertaista. Sony on vain kertonut Euro-koneen ajuripäivityksen onnistuvan, mutta tarkempaa tietoa asiasta ei ole annettu.

Kokonaisuutena PlayStation 2:n DVD-ominaisuudet ovat myönteinen yllätys. Vertailu-DVD-laitteelle se ei häviä kuvan laadussa tippaakaan, eikä käyttömukavuus sekään ole hassumpi. Oikeastaan ainoaksi merkittävä huolenaiheeksi jää RGB-piuhan mysteeri. Sitä, ettei laitteella voi katsoa lennosta amerikkalaisia DVD-elokuvia, ei voi pitää isona rikkeenä. Luultavasti tuokin "ongelma" pystytään lopulta ohittamaan sopivalla muunnostyöllä.

PS2:n kaukosäätimet

Markkinoilla on jo kaksi PS2:lle tarkoitettua kaukosäändintä, joiden ominaisuuksissa ei ole juuri eroja. Kaukosäätimet toimivat, vaikka molemmissa on kummallinen pieni viive. Nappeja on painettava pidempään kuin tavallisissa kaukosäätimissä, ennen kuin PS2 tottelee komentoja.

Molemmissa kaukosäätimissä infrapunasignaalin vastaanotin laitetaan kiinni ohjainporttiin, mutta Saitek on aavistuksen järkevämmin suunniteltu. Gamesterin mallissa kaukosäädin on aina kiskottava irti, jos haluaa vaihteeksi pelata. Saitekilla vastaanottimen alla on paikka padille, jolloin padit ja kaukosäädin ovat toimintakunnossa koko ajan eikä PS2:n lisäosia tarvitse vaihdella sen mukaan mitä kulloinkin on tekemässä.

Gamester DVD Remote Controller

www.radicaluk.com

Valmistaja: Gamester

Testikappale: Toptronics

Puh: (02) 273 4000

Hinta: noin 200 mk

Saitek DVD Remote Controller

www.saitek.com

Valmistaja: Saitek

Testikappale: Sanura Suomi Oy

Puh: (09) 512 38 550

Hinta: noin 200 mk

HUOM!

Tässä arvioinnissa on jouduttu osittain turvautumaan Japanista tuodun PlayStation 2:n kuvan laatuun, koska siitä saadaan värillinen RGB-kuva tavallisella PSone-RGB-piuhalla.

Lisää aiheesta