Puggsy – Olen erilainen eläin

Puggsy on pulassa, eksyksissä muukalaisplaneetalla 15 valovuoden päässä kotoavaruusasemasta. Avaruusaluskin on varastettu ja vihamielisiä olentoja suihkii vähän väliä ohi pikkupolon. Ikivanhasta Amiga-demosta aikoinaan kuuluisuuksiin kohonnut Puggsy on pelastettava pälkähästä ja autettava inhottavien ongelmien ohi.

Ihmeellisen näköinen nuipelo kömpii kuvaruudulle. Lempeästi lyllertäen se askeltaa eteenpäin. Eikä aikaakaan kun kutsuva luolankuvatus tulee näkyviin. Sinne vain rohkeasti, ja katso: ensimmäinen taso on selvitetty. Kyseessä on taatusti maailman helpoin ensimmäinen taso! Sen voi kahlata läpi silmät kiinni vasemmalla keskivarpaalla kädet sidottuna selkä kuvaruutuun ohjainta epätahtiin nytkyttäen.

Psygnosiksen Puggsy on tasohyppely, johon on muilutettu lisukkeeksi reipas annos ongelmanratkontaa. Idea on hyvä, mutta muutama pikkupuzzle antaa helposti pelintekijöille oikeuden lipsua tasohyppelyideoissa. Niinpä Puggsy onkin tasohyppelynä melko vanhakantainen. Aivosolut saavat onneksi sentään parhaimmillaan riittävästi huutia.

Ohjevihkosessa puhutaan TOI:sta, Totaalisesta Objektien Interaktiosta. Kuulostaa juhlalliselta, mutta tarkoittaa lähinnä sitä, että jokaisen eteen tupsahtavan esineen voi kouraista mukaan ja (ainakin yrittää) käyttää sitä ihan millä tavalla haluaa. Esimerkiksi tulitikulla voi poksauttaa kanuunan. Totaalista interaktiota olisi tosin ollut se, että samaisella tikulla olisi voinut sytyttää vaikkapa pensaspalon tai tihuilla sillan poroiksi. (Olisihan saatu hauska peli!)

Puggsyn tehtävä on laaja. Tasoja on paljon ja päämääränä on koluta pelialueena oleva saari (planeetta?!) läpikotaisin. Polut risteilevät sinne tänne, umpikuja saattaa yllättää, mutta oikoteitäkin on luvassa; exitit määräävät etenemisreitin (niitä saattaa siis olla useita per taso). Samaa vaihetta voi/kannattaa koluta useampaankin otteeseen mikä tuo peliin syvyyttä..

Temmoltaan Puggsy on rauhaisa ja varsinkin esineiden kiikuttaminen paikasta toiseen voisi olla nopeampaa. Kuvaruudun ollessa vähänkään kansoitettu peli hidastuu hetkeksi entisestään, mikä pahimmillaan lisää pelin uneliasta perusvirettä. Piristeeksi kuusi Vartijaa täytyy listiä, jotta avaruusalus lopulta löytyisi.

Kontrolleja ei ole hiottu tarpeeksi. Yhdellä napilla otetaan esine kouraan ja pudotetaan/viskataan se pois kyydistä. Kakkosnapilla voi hyppyyttää Puggsya. Esineiden aktivoimiseksi täytyy kuitenkin haroa välilyöntinäppäintä, mikä hankaloittaa vaikkapa vesipyssyn laukaisua kesken hypyn. Kiusallista.

Kartan avulla eteneminen rikkoo mukavasti toimintapelille tyypillistä suoraviivaista rakennetta. Halutessaan voi kömpiä takaisin ratkomaan aiemman vaiheen kesken jäänyttä puzzlea tai edetä "salaista" reittiä pitkin uusille tutkimattomille turuille. Vaikka vapaus onkin suhteellista, tekee se etenemisen huomattavasti mielekkäämmäksi. Muutaman tason välein tupsahtavat salasanat estävät samojen tasojen tahkoamista.

Vaikka ongelmat alkutyrmistyksen jälkeen pikku hiljaa vaikeutuvatkin, Puggsy on selvästi suunniteltu perheen pienimmille ja muuten vain noviiseille. Pelistä löytyy jopa Junior-moodi, jossa pelaaja mahdollisimman lempeästi totutetaan Puggsyn ihmeelliseen maailmaan.

Ehkäpä pelin lempeys ja siitä johtuva toiminnan löysyys vie Puggsysta parhaimman terän. Vauhdin hurmaa haikailevalle Psygnosiksen uutukainen osoittautuu melkoisen unettavaksi välipalaksi. Viime aikojen toimintapuzzlevyörytyksen kirkkaimmaksi tähdeksi ei näillä eväillä myöskään nousta. Sääli, sillä oikeassa ajassa ja paikassa (ja galaksissa) Puggsy olisi ollut hittipeli.

75