Pukki kontillaan

Onnistuneen joulun takaa sääntö KKK: lahjojen pitää olla Komeita, Kookkaita ja Kovia.

Pehmeät paketit ovat kautta aikain aiheuttaneet vain mielipahaa. Tältä välttyy, kun pakkaa paketteihin seuraavaa sisältöä.

Tiiliskivi

Noin viisikymmentä vuotta sitten Korkeajännitys-lehti ilmestyi 24 numeroa vuodessa. Niistä koottiin kovakantisia 12 lehteä sisältäviä vuosikirjoja, jotka yhä säilyvät isiltä pojille. Minunkin hyllyssäni niitä on pitkä punaselkäinen rivi, heti siinä täydellisen Pecos Bill -vuosikertakirjasarjan vieressä.

Vanhoja Korkkari-kirjojani en lahjoita edes parhaalle ystävälleni, vaan vien ne – mikäli Luoja suo – sitten joskus mukanani. Onneksi Egmont on nostanut tiiliskivikirjaidean uudelleen esiin ja julkaissut Korkeajännityksen, johon on koottu täysi tusina terhakkaita sotaseikkailuja. Maalla, merellä ja ilmassa -kooste on englantilaisen Commando-lehden materiaalista koottu ja yhtä lukuun ottamatta sarjat on julkaistu Suomessa 1970-luvun alkupuolella.

Kirja on ulkoasultaan komea ja sarjatkin taattua tavaraa. Muun kuin Commando-materiaalin puute tosin hieman häiritsee. Minulle Korkkari ei ole Korkkari ilman Spitfiren siivellä käyskentelevää Battler Brittonia. Toivottavasti seuraavaksi saadaan samanmoinen kooste tätä BB-legendaa, John Steeleä ja Agentti 13:a. Pieni kauneusvirhe muuten hyvin tehdyssä kirjassa on se, että sarjojen alkuperäisiä tekijöitä ei teoksessa esitellä, vain suomentajat ovat saaneet nimensä näkösälle. Sääli, sillä minusta kunniaa kuuluu jakaa, kun siihen on sekä syy että mahdollisuus.

Hyllymetri

Conan-barbaari elää elämänsä kevättä, mikäli tuijotamme julkaisujen määrää. Kuukausittaisen Conan the Cimmerian -lehden lisäksi (Lehdet kannattaa ostaa kokoelma-alppareina, sillä niitä saa nykyään kovakantisina!) on ilmestynyt useampi vanhaa materiaalia kierrättävä kirjasarja. Näistä The Chronicles of Conan (ilmestynyt 19 osaa) sisältää vanhaa klassista Roy Thomaksen, Barry Windsor-Smithin ja John Busceman Conan-sarjaa 1970-luvulta uudelleen tietokoneella väritettynä. Sivuja sarjan osissa on hieman alle kaksisataa ja ne on painettu väriä säästämättä arvokkaan oloiselle kiiltävälle paperille.

The Chronicles of King Conan (ilm. 1 osa) muistuttaa ulkoisesti edellistä, mutta tässä sarjakuvat julkaistaan alkuperäisissä 1980-luvun väreissä. Nykyaikainen painotekniikka muuttaa vanhaa väritystä radikaalisti. Entisaikojen miellyttävän suttuiset, pehmopaperiin imeytyneet värit korvautuvat uudessa deluxe-painoksessa kirkkailla, räiskyvillä ja raa’an tarkoilla väripinnoilla. Tunne on vähän sama kuin katsoisi digiväritettyä Buster Keaton -leffaa. Okei okei, värit on erit, mutta huumori entistä.

The Savage Sword of Conan -sarja (ilm. 8 osaa) on bulkkikamaa nimityksen positiivisessa mielessä. Sarjat on painettu mustavalkoisena pehmeälle paperille ja sivuja on enemmän kuin tarpeeksi, enimmillään liki 600. Näitä kun lykkää pakettiin koko sarjan, korkeutta komeudelle kertyy noin 25 senttimetriä. Siinä sitä on lukemista pinttyneelle barbaarifanille. Ja pukille kantamista.

Pukki painuu kontilleen viimeistään sillä, että pinoon lisätään vielä loputkin kirjailija Robert E. Howardin synnyttämät sankarit. Red Sonja-, Solomon Kane- ja kuningas Kull (suomessa nykyään Kall) -sarjakuvat kuuluvat koosteina todellisiin joka pukin kyykyttäjiin. Suosittelen.

Korkeajännitys – Maalla, merellä ja ilmassa, Egmont 2010, 784 sivua, 29,90 euroa

The Chronicles of Conan, #1-19, Dark Horse 2003–, 168–240 sivua, noin 10 dollaria

The Chronicles of King Conan, #1, Dark Horse 2010, 190 sivua, 14 dollaria

The Savage Sword of Conan, #1-8, Dark Horse, 2007–, 540–560 sivua, 13 dollaria

Lisää aiheesta