Putt Putt's Fun Pack – It's Back!

Koko Pelit-lehden suosikkisankari Putt Putt on jälleen täällä _ hyvästi yöunet.

Tällä kertaa sympaattinen automme johdattaa meidät yksinkertaisten lastenpelien maailmaan. Tarjolla on ristinollaa, tammea, tavausharjoittelua, palapeliä, muistipeliä ja Putt Putt Joins the Paradesta tuttua kuulapeliä. Kun leikki kerran on lasten työtä ovat Humongous Entertainmentin ovelukset päättäneet samalla opettaa pelaajaa.

Pelejä joka makuun

Ensimmäisenä oleva ristinolla, jota myös jätkänshakiksi kutsutaan, soveltuu vain todella nuorille pelaajille. Kamppailua käydään kaikilla vaikeustasoilla normaalilla kolme kertaa kolme -ruudukolla. Olisi ollut huomattavasti hauskempaa, jos vaikeimmalla tasolla olisi vastassa ollut koko ruudun peittävä ruudukko ja tarkoitus saada viisi merkkiä pysty-, vaaka- tai vinosuuntaan.

Tammi on paketin yllätys. En tiennyt, että jenkkilapset pelaavat sitä jo 5_8-vuotiaina, mutta ilmeisesti näin sitten on. Helpoimmalla vaikeustasolla Putt Putt tekee typeriä virheitä ja siirelee nappuloitaan huolimattomasti. Vaikeimmalla se taasen oli meikäläiselle kova pala (ei ole tullut tammea pelattua vähään aikaan). Peli eteni tilanteeseen, jossa Putt Putilla oli viisi tammea ja minulla kaksi. Sitten seurasi vuoden yllätys: automme ANTOI MINUN VOITTAA tekemällä "vahingossa" virheitä. Tämä on kuulkaa tärkeä juttu!

Palapeli on paketin turhin osa. Kahdeksan sirkuskuvaa ei jaksa kauaa kiinnostaa, varsinkin kun seuraavaan kuvaan pääsee yksinkertaisesti kokoamalla yhden valmiiksi ja sitten kääntämällä kutakin ruutua kertaalleen. Kuvien kokoaminen on sitä paitsi todella sekavaa puuhaa.

Muistipelissä näytöllä on palikoita, joiden alla piileksii aina kaksi samaa kuvaa. Vuorollaan saa kurkata kahden palikan alle ja mikäli kuviot täsmäävät, jäävät ne näkyviin kuvapuoli ylöspäin. Eri vaikeustasot vaikuttavat palikoiden määrään ja tosikovasta tasosta oli vastusta jo minullekin. Muistipeli on erinomainen nuoremmille lapsille: se kehittää hahmontunnistusta ja kuvamuistia. Vanhemmillekin se on mukavaa ajanvietettä.

Tavausharjoittelu on paketin paras anti suomalaisille. Ruudulle laitetaan kuva jostain tavallisesta esineestä (jäätelötötterö, aita, kissa, koira tms.) ja alas ruudut, joihin sana tulisi kirjoittaa. Kirjaimet valitaan aakkosista ja kun pelaaja klikkaa sanaan kuuluvaa kirjainta se menee automaattisesti oikealle paikalleen. Mikäli seitsemän yrityksen jälkeen ei sanaa ole keksinyt, Putt Putt tavaa sen avuliaasti.

Tavausharjoittelusta oli uskomattomasti hyötyä omalle 9-vuotiaalle pikkusiskolleni, joka ei malttaisi istua lukemassa englantia. Mutta kun hänet laittoi koneen ääreen istumaan ja pelaamaan, karttui kielitaito kummasti ja opiskelu tuntui miellyttävältä. Vaikka vastaan tuli sanoja, joita ensimmäistä vuotta englantia opiskeleva ei tunne, ne oppii siinä sivussa (aita, röntgensäde tms.). Tavausharjoittelu on jo yksistään hyvä syy hankkia Putt Putt's Fun Pack: äidit huomio!

Kuulapeli puolestaan jaksaa kiehtoa noin viisi minuuttia ja senkin ajan vain mielenkiintoisten ääniefektiensä ansiosta. Koska pelissä ei ole minkäänlaista tavoitetta, ei sitä jaksa pelata muutamaa kertaa enempää.

Tekninen toteutus

Putt Putt's Fun Pack pitää sisällään viisi onnistunutta ja kaksi vähemmän onnistunutta peliä. Kaikkien graafinen toteutus on ihan kohtalaista ja ääniefektit sointuvat mukaan mainiosti. Henkilökohtaisesti jäin kaipaamaan enemmän ensimmäisestä Putt Puttista tuttuja pikkuanimaatioita.

Ikävä kyllä Putt-pahus ei suostu starttaamaan Windowsin alta, jos taustalla joku muu sovellus varaa SoundBlasterin. Eikä konfigurointiohjelmakaan suostu käynnistymään, mikäli se huomaa Windowsin hallitsevan sitä.

Mutta kaiken kaikkiaan Humongous Enertainmentin on jälleen tehnyt hyvää työtä lapsille. Jos trendi jatkuu samanlaisen laadun myötä, voivat maailman pelikonsolit olla pahassa vaarassa, kun lapset sosialisoivat isän työ-PC:n Putt Puttin pelaamiseen, Marion ja Sonicin kerätessä pölyä kammarin nurkassa... (utopiaa, mutta silti niin kaunista.)

90