Race Drivin' – Stunt-kuskin housuissa

Alussa oli Hard Drivin', kolikkopeli, josta kaikki puhuivat. Kotimikrokäännökset eivät paljoa puhuttaneet, eivät edes datalevykkeet. Sitten pelihalleihin ilmestyi Race Drivin', peli, johon kaikki jonottivat. Mutta jonottavatko kauppoihin, kun käännökset ovat nähneet päivänvalon?

Odotukset nousevat korkealle erinomaisen intron jälkeen, teemana klassinen hyvän ja pahan kamppailu. Itse pelissä ei ole kyse mistään mustavalkoasetelmasta, ajellaanpahan vain kovaa.

Perinteisen Stunt Speed -radan lisäksi löytyy kaksi uutta, Autocross sekä Superstunt korkkiruuvikierteineen. Menopelin voi valita automaattivaihteistolla tai ilman, kolmesta vaihtoehdosta, joilla kullakin on omat etunsa. Kaikki hyvin tähän asti, tosin minkäänlainen harjoittelu ei ole mahdollista, mikä on outoa.

Mutta jälleen kerran täytyy todeta, ettei hiiri tai joystick pysty korvaamaan rattia, ei vaikka itkisi. Ei auta, valitseepa ratin vastineeksi kumman tahansa edellämainituista. Ei auta, vaikka ajotuntuman voi säätää kymmenestä herkkyysasteesta. Ei auta, iskeepä jarrut pohjaan tai matelee kilpikonnavauhtia. Auto ei kertakaikkiaan tahdo pysyä tiellä, vaan kyntää mielummin tienlaitaa. Ainoa jokseenkin pelattava rata on perusradan Speed-osuus, sekin automaattivaihteistolla ja kaikki maiseman yksityiskohdat pois karsittuina. Tuntuu kuin pelitestaus olisi unohdettu kokonaan.

Vektorit päivittyvät kohtuullisen nopeasti, kunhan ruudulla ei ole liian monimutkaisia rakennelmia. Muutoin meno käy melkoiseksi nykimiseksi, mistä osa kyllä menee pelattavuuden piikkiin. Moottorin ääni kuulostaa samplatulta hyttysen ininältä vahvistettuna, mikä tosin on yleistettävissä lähes kaikkiin autopeleihin.

Kaksinpeluumahdollisuuksia on kahta tyyppiä. Hard Drivinista tuttu toisen kuskin koukeroiden muistiin tallentaminen, joita toinen saa seurata tietokonekaverin kanssa. Vaihtoehtoisesti voidaan välikaapelilla liittää kaksi Amigaa (tai PC:tä) toisiinsa, joissa kummankin levari lonksuttaa omia korppujaan. Josko tämä on vaivan ja rahan arvoista, on kyseenalaista.

Race Drivin' täytyy todeta yhdeksi alkuvuoden suurimmiksi pettymyksiksi. Paremmalla pelattavuudella Tengenin käännöksessä olisi ollut ainesta jopa Pelit Huipuksi. Onko aikataulu ollut tiukassa vai laiskuus muuten vain yllättänyt ohjelmoijat jättämään pelinsä keskeneräisen tuntuiseksi? Ken haluaa simuloitua stunt-autoilua, ostakoot Geoff Crammondin parin vuoden takaisen Stunt Car Racerin. Ne, joilla se on, eivät muuta tarvitsekaan.

73