Race On (PC) – Markkinaraportti

Simbimpelipom-uutisia! Simbin ei ole tehnyt yli kahteen vuoteen mitään muuta kuin maksullisia lisäosia vanhaan peliinsä. Nyt isketään pöytään Race On, täysin uusi peli!

No ei vaiskaan. Race On sisältää Race 07:n ja STCC The Gamen sekä pari uutta autoa uudessa kotelossa. Jos Simbin ei tee uutta peliä, minä en tee uutta arvostelua. Lue siis aiemmat arvostelut, lisää niihin WTCC 2008 kausipäivitys, yksi formula, pari jenkkimuskelia ja pari uutta rataa. Eiköhän siinä ollut kaikki, kiitos. Tai no jos parilla sanalla jatkan…

Formula-autojen fysiikkamallinnus tuntuu hiukan parannetulta, mutta edelleen ajaminen tuntuu tönköltä ja liian stabiililta. Silti uusi Formula Master on pelin hauskin auto ajaa. Muskelit ovat tyypillistä jenkkirautaa: lehmälläkin on paremmat ajo-ominaisuudet kuin pelin Camarolla ja lehmä on kauniimpi. Muut uudet autot eivät ole sen parempia. Osasyy on tietysti siinä, että kyseiset autot oikeastikin ovat eurooppalaisittain hirveitä ajettavia, mutta hutaistu ajomalli vanhanaikaisen pelimoottorin päällä ei paranna tilannetta. Tuntuvathan autot aidommilta kuin NFS Shiftin tai Race Driver Gridin autot, mutta se ei riitä. Kilpailijoissa on nimittäin paljon muutakin kuin kliinistä radan ympäri kiertämistä.

Vuoden 2010 simumittapuulla Race-pelisarjan autot tuntuvat tunnottomilta, vanhanaikaisilta ja epädynaamisilta ajaa. Jopa aiemmin kehumani WTCC-autot tuntuvat nyt valjuilta. Ratagrafiikka on haaleaa, tylsää ja rumaa, ja monet radat ovat rikollisen huolimattomasti tehtyjä. Vain äänet tuntuvat kestäneen ajan hammasta. Sentään renkaat ja korin osat irtoilevat näyttävästi kolareissa, vaikka vauriomallinnus onkin aivan liian salliva.

Miksei pakettiin edes raaskittu laittaa GTR Evolutionia, joka sentään olisi ollut valopilkku tässä mitäänsanomattomassa julkaisussa? Kai se ilmestyy puolen vuoden päästä uudelleen parilla lisäautolla höystettynä, ja silloin minä kyllä murisen ja puren.

Mihin menet Simbin?

STCC:n radat ovat edelleen piristävä tuulahdus. Ironista, että Ruotsin kansallinen kilpasarja on tällaisen pelin parasta antia. Simbinin ennen niin korkeat tuotantoarvot ja tinkimätön perfektionismi hiipuvat vuosi vuodelta. GTR 2 ärjyy edelleen ratojen kuninkaana. Ruotsalaisten kaikki myöhemmät pelit tuntuvat yrittävän löytää mahdollisimman mitättömän mutasarjan, jossa ei olisi kilpailijoita, ettei jälkeenjääneisyys paljastuisi.

Race Onin jenkkiradat paljastavat karulla tavalla, kuinka valtava on fysiikkamallinnuksen ja grafiikan ero samoja ratoja tahkoavaan iRacingiin. Vertailu iRacingiin on täysin reilu: GTR ykkösen aikaan Simbinin ja Papyruksen pelit kamppailivat tasaväkisesti samoista simupelaajista. Sen jälkeen vain toinen firma on kehittynyt.

On pakko ihmetellä, mitä Simbin touhuaa? Sen pitäisi laittaa kaikki osaamisensa yhteen peliin ja suorittaa näyttävä paluu, sen sijaan he tekevät vuodesta toiseen samoja puolihuolimattomia lisäosia, jotka unohtuvat saman tien.

Ei ole uutta, etteivät simupelaajat enää kiinnostu firman nykypeleistä. Vielä huolestuttavampaa on se, että konsolien realistisimmat pelit jyräävät kohta Racen yli. Alati parantuvien fysiikkamoottorien lisäksi niillä on valttinaan kvadriljoona kertaa hienompi grafiikka, massiivinen autovalikoima sekä markkinointikoneisto, joka sanoo, että juuri heidän pelinsä on todenmukaisin koskaan tehty autopeli. Ja kaikki uskovat. Simbinillä on vain menneisyys, ja siitä suurin osa nykypelaajista ei tiedä mitään.

65