Railroad Tycoon Deluxe – Rautainen imperiumi

Rautatiet, niiden historia ja nykyaikaisen teollisuuden kehitys eivät varmasti ole aiheita, joista tulisi ensimmäisenä mieleen tehdä tietokonepeli. Meierin käsittelyssä syntyi klassikko: strategiapeli liikennöinnistä, kaupankäynnistä ja pörssikeinottelusta.

Massiivisesta aiheestaan huolimatta Railroad Tycoon lähtee liikkeelle varsin yksinkertaisesta ajatuksesta. Pelaajan tarkoitus on perustaa rautatie, joka siirtää tavaraa ja ihmisiä paikasta toiseen. Reittien, asemapaikkojen ja kuljetettavan tavaran valinta ratkaisee, kannattaako toiminta. Menestyksen mukaan pienestä radanpätkästä syntyy ajan mittaan maanosia kattava liikenneverkosto, jonka kilpailukykyisenä pitäminen on tehtävä, joka vaatii enemmän kuin vähän ymmärrystä liiketoiminnasta. Markkinat muuttuvat samalla kun maailma ja tekniikka kehittyvät eikä riitä että syntyy voittoa, vaan samalla on pystyttävä myös suojautumaan kilpailijoiden toimilta. Onneksi monipuolisuuden voi valita haluamalleen tasolle, muuten saattaisi useimmilla pelaajilla nousta rima liian korkealle heti kättelyssä.

Deluxe-versiossa ei loppujen lopuksi ole paljoakaan uutta tarjottavaa. Suurin uudistus on tarkka VGA-grafiikka, joka sopiikin peliin erinomaisesti. Mukana on kaksi uutta skenaariota, Afrikka ja Etelä-Amerikka erityisongelmineen ja vanhoja skenaarioita on jonkun verran paranneltu. Uusia vetureita on lisätty, tosin niitä oli alunperin jo varsin paljon, eivätkä nämä uudet ole muuta kuin välimalleja ilman sen kummempia teknisiä ihmeellisyyksiä. Vanhassa versiossa ollut asemien ja junien rajoitus on onneksi poistettu, joten nyt kaikkein suuruudenhulluimmatkin yritykset voi toteuttaa. Ulkoasun lisäksi myös äänipuoli on ajanmukaistettu.

Hieman ihmettelen, miksi Railroad Tycoon Deluxe piti julkaista uutena täysihintaisena pelinä. Ehkä oikeutetumpi ratkaisu olisi ollut julkaista ilmainen päivitys ja erikseen myytävä lisäosa uusine junineen ja maanosineen. Grafiikka ja ääniosasto eivät tällaisessa pelissä ole kovin tärkeitä ja muu anti jää laihanlaiseksi. Pientä rahastuksen makua on siinäkin, että ohjekirja on sama kuin vanhassa versiossa, uudet ominaisuudet on esitelty vain pienessä lehtisessä.

Suoraan sanoen, Deluxe-versiolle on harvinaisen vaikea antaa arvosanaa. Ennestään pelin tunteville on hintaan nähden vähän tarjottavaa, joka sekin on tietysti todellisille fanaatikoille, minut mukaanlukien, todellista mannaa. Niin tai näin, jos peli jäi alunperin huomaamatta, niin nyt on oikea aika korjata aukko sivistyksessä.

93