Railroad Tycoon II (PSone) – Höyryjunasta se alkoi

Lapsena kaikki oli yksinkertaista. Kun omin käsin työnsi junaa pitkin raiteita ja huusi "tsuku-tsuku", se oli niin hauskaa, että äiti sai repiä poikansa väkisin ruokapöytään. Jotakin samanlaista, hypnoottisen kiehtovaa, on Railroad Tycoon II:ssa.

Railroad Tycoon II on strategiapeli ja bisnessimulaattori, jossa tehtävä on johtaa raidekuljetusyritystä. Toisin sanoen rakentaa raiteita ja asemia, hankkia junia ja vaunuja, suunnitella junalinjoja, kuljettaa ihmisiä sekä rahtia ja tehdä siinä samalla rahalla lisää rahaa.

Railroad Tycoon II:n ohjekirjassa pääasiat mahtuvat 17 sivulle, mutta se on sitten sitäkin tiiviimpää tietoa. Pelin parhaita puoli on sen kasvaminen pelaajan mukana. Perussysteemit oppii noin tunnin session aikana, vaikka tyylilaji ei olisikaan entuudestaan tuttu.

Juna kuljettaa tavaraa

Jos haluaa todella kovan haasteen, sekin onnistuu. Hyvä esimerkki joustavuudesta on eri talousmallit. Helpoimmillaan riittää, kun rahtaa tavaraa paikasta toiseen. Jos talousmalli on säädetty realistisimmilleen, täytyy terästehtaaseen kuljettaa hiiltä ja rautaa, jotta tehtaasta saisi terästä.

Tutor-pelimuoto opettaa perussäännöt ja kontrollit rautalangasta vääntäen. Kampanja taas sisältää 18 erilaista tavoitetta, jotka vaikeutuvat tehtävä tehtävältä. Tehtävät sijoittuvat eri puolille maailmaa ja aikaa, ja niissä on vaihtelua runsaasti. On aivan eri asia rakentaako yritysimperiumia Englantiin, Amerikkaan vai Korean niemimaalle.

Onneksi pelisääntöjä ei ole hakattu kiveen etukäteen, sillä vaikeusasteita on kolme ja niiden lisäksi pelaaja voi valita haluamansa bonuksen. Vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi 500.000 $ tai 10 prosentin alennus raiteiden rakennuskustannuksista.

Kuningasmoodi on New Scenetario, jossa pelaaja voi valita ajan ja paikan, ja sen jälkeen hänen tehtävänsä on tehdä omasta firmasta mahdollisimman suuri ja menestyvä. Jopa monopolin saavuttaminen on mahdollista, sillä kilpailijoita voi ostaa. Samoin yksinkertainen osakekauppa kuuluu pelin henkeen.

Varhaisimmillaan pelin voi aloittaa 1800-luvun lopulta ja sitä voi jatkaa jopa yli vuoden 2000. Railroad Tycoon II on tehty teemaansa kunnioittaen. Kaikki uudet keksinnöt, esimerkiksi sähköjuna, tulevat käyttöön juuri silloin, kun ne tulivat todellisessakin elämässä. Myös vastustajasi, siis kilpailevien yritysten omistajat ja pomot, ovat suoraan tosielämästä.

Tsuku-tsuku ja ring

PlayStation ei ole mikään muistihirmu. Juuri tämäntyyliset pelit vaativat rutkasti laskentatehoa ja jostakin on täytynyt säästää. Graafisesti Railroad Tycoon II ei häikäise, lähinnä pitäisi puhua visuaalisesta käytännöllisyydestä.

Myös äänet ovat melko minimissä, kun pääruudulla kuullaan junan kulkuääniä ja kolinoita ja rahan tuloa säestää tuttu kassakoneen kilahdus. Useamman tunnin session jälkeen äänet alkavat tuntua kiinalaiselta vesikidutukselta.

Liian vakavissaan peli ei itseään onneksi ota. Mukana on myös Sandbox-moodi, jossa ei tarvitse välittää rahasta tai logiikasta. Sen kun vain rakentelee raiteita, asemia ja ajelee junilla minne huvittaa. Tämän lähemmäksi lapsuuden junaleikkejä ei pelissä pääse.

Ihanneohjain on tietenkin hiiri, mutta jos sellaista ei löydy, syytä huoleen ei ole. Analoginen tattiohjain toimii aivan yhtä hyvin. Vasemmalla tatilla ohjataan kohdistinta, ohjainnäppäimillä liikutaan valikoissa ja oikea tatti liikuttaa karttaa, vaikka sitä ei ohjekirjassa mainitakaan. Karttaa voi myös zoomata ja pyöritellä. Analogisen ohjaimen käyttö on kerrankin suunniteltu loppuun saakka.

Kalliiksi tulee

Sen vielä kestää, että kampanjan voi tallentaa vain jokaisen tehtävän lopussa. Se on käsittämätöntä, että New Scenatariota ei voi tallentaa lainkaan. Ainoa vaihtoehto on jättää kone päälle päiväkausiksi niin kauan kuin peli kestää, eikä sinä aikana voi pelata muita pelejä. Railroad Tycoon II:lle tulee hintaa, jos sitä varten joutuu ostamaan kokonaan uuden konsolin.

Railroad Tycoon II on harvinaisen hyvä esimerkki pelistä, jota toiset eivät vilkaisekaan, vaikka toisille se on parasta sitten juustoraasteen keksimisen. Pelattavaa riittää, eikä loppua ole olemassakaan. Jos joku saavuttaa rehellisin keinoin täydellisen monopolin vaikeimmilla säädöillä jokaisessa mahdollisessa maassa ja ajassa, hän on guru, jonka todella haluan nähdä.

80