Rally Championship (PSone) – Etuvetoisesti

Hyvä rallipeli pitää napakasti otteessaan, sitä on mukava pelata ja onnistunut pikataipaleen läpiporhaltaminen tuottaa mojovaa tyydytystä. Huonon taas tunnistaa heti. Rally Championship kuuluu onneksi ensiksi mainittuun kastiin.

Rally Championship yllättää alkumatkasta. Ensimmäisillä pikakokeilla auto keikahtaa ympäri liki jokaisessa vähänkään hankalammassa mutkassa. Selityskin on ilmeinen: tiet ovat melkoisia kinttupolkuja, kapeita ja inhottavilla valleilla ja kumpareilla reunustettuja. Hetikohta ajettavaksi tulee onneksi hieman anteeksiantavampi pikakoe ja Rally Championship paljastaa oikean karvansa. Meno alkaa maistua ja ajotuntuma tarttuu hyppysiin.

Kontrollit nostavat rallipelin keskivertouden ojasta tai upottavat sinne miljoonien muiden kaahauspelien joukkoon. Rally Championshipissä ajotuntuma on kohdallaan. Ajatukset vievät oitis Colin McRae Rallyyn, mutta erojakin on. Auto ei lähde aivan yhtä helposti sivuluisuun, ja jos lähteekin, luisu on luonteeltaan napakampi ja niukempi. Colin McRae Rallyn jälkeen moisen voisi tulkita moitteeksi, mutta se tekee toisaalta pelistä persoonallisen.

Rally Championshipissä tutustutaan Mobil 1 -nimiseen Iso-Britannian rallisarjaan, joten kaikki kilpailut käydään saarivaltakunnan alueella. Tie vie Englannin maalaismaisemien lisäksi Walesiin ja Skotlantiin. Pikataipaleilla maisemat vaihtelevat villisti samassakin rallissa ja jopa kesken erikoiskokeen. Rompun rouske paljastaa koneen lataavan sisuksiinsa uutta kuvamateriaalia läpi koko kisan. Rally Championship on näyttävä ja ruutu päivittyy poikkeuksetta todella sutjakkaasti jaetun ruudun kaksinpeliä myöten.

Rapapiirasta välipalaksi

Tavanomaista vaihtelevampien maisemien lisäksi Rally Championshipin erikoisuus ovat risteykset. Vaikka niissä voi edetä yleensä vain yhteen suuntaan, ne panevat suuntavaiston silti koetukselle. Etenkin aluksi puolipaniikissa rattia tulee helposti käännettyä väärään suuntaan. Kartanlukijaa kuuntelemalla tai ruudun yläreunaan ilmestyvää nuolta kunnioittamalla moiset yllätykset selvittää kunnialla. Joskus tie saattaa jakautua kahdeksikin kärrypoluksi, jolloin auton nokan voi kääntää haluamaansa suuntaan, ja kumpikin reitti vie lopulta maaliin.

Rally Championshipin rakenne paljastuu jotensakin veltoksi. Erikoiskokeen jälkeen seuraa aina uusi erikoiskoe, mikä ei sinänsä liene yllätys. Outoa on kuitenkin se, että paikkakunnatkin hurahtavat ohi kuin epähuomiossa. Sijoituksella ei tunnu olevan sen kummemmin väliä. Viimeiseksi "pääseminenkin" kun vie seuraavan, kuudesta etapista koostuvan rallin pariin.

Uunisoraa päivälliseksi

Säätöihin pääsee halutessaan käsiksi. Renkaiden kuvioinnin lisäksi jarrutasapaino, välitykset, jousitus ja ohjauksen herkkyys ovat viriteltävissä liukusäätimillä. Renkaat peli onneksi valitsee automaattisesti kisaan sopiviksi, mutta muutoin säätimet pysyvät visusti keskiasennossa, ellei niihin koske. Toisaalta teknikointia kavahtavakin pysyy taatusti tiellä hetken harjoittelun jälkeen.

Melkoinen miinus on auton järkähtämätön iskunkesto. Mullinmallinmuksauttelu ei turmele auton pintaa tai laitteita eivätkä ne kulu muutoinkaan. Auton keikauttaminen ylösalaisin joka toisessa mutkassa ei silti ole järin järkevää sijoituksen kannalta.

Alkumatkasta Rally Championship tuntuu vaikealta. Lopulta se muuttuu pikemminkin sopivan haasteelliseksi. Hurjaa vauhtia sompailtavat kapeat tieosuudet on kaahattava kieli keskellä suuta, mikä on hauskaa.

Vastustajien vauhdinpitoon voi vaikuttaa vaikeustasoa säätämällä. Helpoimmalla vaikeustasolla erikoiskokeen kärkeen kipuaa aloittajaystävällisillä osuuksilla jo ensimmäisellä ajokerralla, vaikeimmalla tietokoneen ohjastamien autojen kyytiin ei meinaa ehtiä millään.

Mutavelliä illalliseksi

Championship-pelin lisäksi mukana on arcade-vaihtoehto. Siinä kanssakisaajien autot on ohitettava oikeasti, kun ne tupsahtavat eteen menoa hidastamaan. Muutoin arcade-peli ei juurikaan eroa mestaruussarjamittelöstä. Kaksinkamppailut käydään sitä varten kyhätyillä ympyriäisillä ralliradoilla.

Rally Championship jää rakenteeltaan Colin McRae Rallyn varjoon. Viime mainittu oli pelaajan kannalta jämäkämpi ja paremmin rakennettu, mukaansatempaavampi kokonaisuus. Silti Rally Championshippiä pelaa mielellään ja se on mitä mojovin välipala ennen odotettua McRae Rallyn kakkososaa. Hyvä ja edes hitusen persoonallinen ajotuntuma, erinomainen vauhdintunne ja vaihtelevat, kinkkiset pikataipaleet pitävät häkellyttävän tanakasti otteessaan. Lenkkimakkara rules OK. Ainakin tänään.

85