Reikärautamiehen loppu

Stephen Kingin Musta Torni -sarja on ollut menestys sarjakuvana niin kotimaassaan Yhdysvalloissa kuin Suomessakin. Mutta siinä missä rapakon takana erilaisten King-sarjakuvanimikkeitten määrä vain kasvaa, Suomessa Tornin tulo tyssäsi kahteen kirjaan.

Suomeksi paksujen, värillisten sarjakuvakirjojen painattaminen ei ole taloudellisesti järkevää ilman kansainvälisiä tai vähintään pohjoismaisia yhteispainatuksia. Näissä pelkällä tekstityksen vaihdolla painokone suoltaa kirjoja kerralla useaan maahan. Tällä tavalla saadaan painosmäärää kasvatettua, jolloin kappalehinta laskee. Ja mekin saamme laadukasta kansainvälistä luettavaa omalla äidinkielellämme, joskus jopa alkuperäistä halvemmalla.

Mutta yhteispainatuksissa piilee myös sellainen vaara, että me tykästymme, mutta muut eivät. Näin kävi Pohjolassa Stephen Kingin Mustalle Tornille – me ostimme, muut eivät. Ja niin loppui revolverimiehen taru Suomessa ennen kuin se kunnolla ehti alkaakaan. Onneksi jotkut suomalaiset sarjiskaupat (esimerkiksi Fennica Comics ja The Good Fellows) myyvät myös Amerikan herkkuja ja onhan aina olemassa nettikauppoja (hyväksi havaittuja ovat muun muassa amerikkalainen www.mycomicshop.com ja brittiläinen www.bookdepository.co.uk, jonka lähetyksiin ei tällä hetkellä lisätä postimaksujakaan).

The Dark Tower

Suomeksi ilmestyneiden Tornin osien, Revolverimiehen alku ja Pitkä kotimatka (Egmont), jälkeen on Amerikassa ilmestynyt kolme uutta jatkumoa: Treachery, Fall of Gilead ja Battle of Jericho Hill (Marvel). Näistä kaksi ensimmäistä on koottu jo kirjoiksi asti. Kauppojen listoilla ja Wikipediassakin kummittelee lisäksi osa nimeltä The Sorcerer, mutta sitä ei tarvitse erikseen ostaa, sillä se on One Shot -lehti, joka sisältyy Fall of Gilead -kirjaan.

The Dark Tower on alusta alkaen erottunut edukseen amerikkalaisesta massasta tyylikkään, ilmavan piirrostyylinsä (Jae Lee) ja komeiden väriensä (Richard Isanove) ansiosta. Sama tekijätiimi jatkaa kolmannessa osassa, mutta neljännessä, Gileadin tuhossa, Jae Lee on saanut luvan huilata ja värittäjä Isanove hoitaa koko homman. Valitettavasti. Kirja on ulkoasultaan raskaampi ja kömpelömpi, vaikka Isanove parhaansa mukaan Leen jälkeä tavoittelee. Onneksi Lee palaa piirtäjäksi viidennessä osassa.

Reiätön Rautamies

Revolverimiehen sijaan Egmontin tämän kesän kirjauutuudet tarjoavat Rautamiestä, Hämähäkkimiestä, Batmania ja Ihmissutta. Näistä Hämis on näköispainos vuoden 1980 lehdistä ja se on tarinallisesti suoraa jatkoa Ihmesarjan kirjalle 10. Nostalgiaa toki, mutta itse olisin lukenut nämä ennemmin mustavalkoisina ja uudelleen siistimmin tekstitettynä.

Neil Gaiman myy nimellään mitä vain ja siksi kai on kasattu Batman-kirja nimeltään Viimeinen Batman-tarina. Kahden lehden mittaisella Gaiman-tarinalla ei saa täytettyä koko kirjaa, joten puolet kirjasta on muita Lepakkomies-outouksia. Lähes tulkoon turha kirja, ellei Gaiman ole pakkomielle.

Rautamies-kirja ilmestyi tietysti elokuvan kylkiäiseksi. Elokuva ei juuri tähtiä kerännyt, eikä sitä tee sarjakuvakaan. Ulkoisesti sarja on nykytrendin mukaisesti komeasti toteutettu, mutta juoni ja sen kuljetus kuuluu sarjaan ”Vieläkö joku keksii pahemman pahiksen ja miten se tuhotaan hitaasti ja näyttävästi?” Tylsää.

Ihmissusi yössä kokoaa Suomessakin 1970-luvulla Ihmissusi ja Frankenstein -lehdessä julkaistuja Mike Ploogin piirtämiä kauhutarinoita. Sarjat ovat ilmestymisjärjestyksessä ja mukana on myös Suomessa julkaisematta jääneitä tarinoita. Muista tässä esitellyistä poiketen Ihmissusi on kioskikamaa ja siksi myös ulkoasultaan vaatimaton. Se tietysti nostattaa lukijassa karvat pystyyn! Mikä lie tarkoituskin.

– The Dark Tower -sarja, Stephen King, Robin Furth, Peter David, Jae Lee, Richard Isanove, Marvel

– Hämähäkkimies: Vuosikerta 1980, Egmont, 320 sivua, n. 25 euroa

– Batman: Viimeinen Batman-tarina, Neil Gaiman, Andy Kubert & kumpp., Egmont, 128 sivua, n. 19 euroa

– Rautamies – Ironman: Viisi painajaista, Matt Fraction, Salvador Larroca, Egmont, 184 sivua, n. 35 euroa

– Ihmissusi yössä, Mike Bloog & kumpp., Egmont, 224 sivua, n. 15 euroa

Lisää aiheesta