Richard Burns Rally (PC) – Kultainen standardi

Richard Burns, Colin cries. Ralli-Rikun yltiörealistinen nimikkopeli nousi XBox-klassikoksi ja PC-versio senkun parantaa EK-aikoja.

Richard Burns Rallyssa realismi on tärkeä osa peliä, ja se toimii niin hyvin, että koko kansan leikkifeikkiralleihin on vaikea enää palata. Renkaat reagoivat tiehen loogisesti ja yhdenkin renkaan pidon menetys saattaa johtaa ojaanajoon. Tiukka jarrutus tekee autosta liukkaan ohjuksen, joka jatkaa matkaansa suoraan pusikkoon. Niinpä jarrut kannattaa painaa pohjaan ainoastaan hyväpintaisella, suoralla tieosuudella ja mieluiten hyvissä ajoin ennen kurvia. Oikeaoppinen, hienovarainen jarrun ja kaasun käyttö laittaa auton notkeasti sivuluisuun.

Kurvien sivumyötäisessä meno on realistisista kontrolleista huolimatta helppoa, eikä Richard Burns Rally ole ohjaustuntumaltaan missään nimessä liian vaikea.

Lapsuksena Suomen lumisilla teillä auto kyntää vaivatta lumipenkan kuin lumipenkan läpi, eikä tiellä pysyminen ole enää niin oleellista. Moinen tuntuu oudolta muuten näin tarkkaan mallinnetussa rallipelissä. Modilla saa penkoista tiivislumisempia, silti ensimmäisen mestaruuspystin nappaaminen Suomen liukkailla pikataipaleilla tuntuu oudolta.

Ruudun takaa

Itse tykästyin puskurikuvakulmaan, vaikkei se ehkä kaikkein realistisin kuvakulma olekaan. Vauhdin tunne on tuolloin maittavimmillaan, ja hurja vauhti yhdistettynä tiukkaan vaikeustasoon tekee rallaamisen uskomattoman intensiiviseksi. Realismia kaipaavat tiiraavat tietä kuskin silmin. Auton sisäisiä kuvakulmia on kaksi ja toisen niistä voi virittää modeilla entistäkin realistisemmaksi.

Näkymät ovat kauniita vaikkakin rankasti itseään toistavia. Ilmalennon jälkeen on tietyllä tavalla sama mihin suuntaan lähtee, koska tie näyttää identtiseltä niin meno- kuin tulosuuntaan.

Suurena etuna Xbox-versioon on tärinärattiohjaus. Kerrankin rattituntuma on loistelias, realistinen ja maukas. Vaikkei minulla ole edes huippurattia, ajotuntuma vei silti mukanaan. Ratti vastustaa kurveissa juuri sopivasti ja ohjaaminen tuntuu realistiselta, muttei liian vaikealta. Scandinavian flicks, here I come!

Armeliaampaa menoa kaipaaville on mukana safe mode, jossa autot ovat colinmcraemaisen kestäviä, eikä ensimmäisessä kurvassa tehty ohjausvirhe johda automaattisesti keskeytykseen. Periaatteessa moinen syö katu-uskottavuutta (vai kylätieuskottavuutta?) mutta tekee Richard Burns Rallyn helpommin lähestyttäväksi.

EK on OK

Richard Burns Rally ei ole läpihuutojuttu, johtajalle voi hävitä minuuttitolkulla helpoimmallakin vaikeustasolla. Onneksi myös kanssakisaajat mokailevat esimerkiksi rysäyttämällä lammaslaumaan. Erikoiskokeesta kertovat uutisväläykset rullaavat kuvaruudulla pelkkänä tekstivirtana eikä niitä aluksi edes huomaa. Ehkäpä ne nähdään jatko-osassa pelimoottorilla tehtyinä uutisvideoina.

PC-versio on päivityksestä huolimatta edelleen hieman buginen. Kartanlukija sammaltaa, mutta onneksi nuotit saa näkyviin monin eri tavoin. Lisäksi auton kokemat vauriot eivät tunnu vaikuttavan ajotuntumaan tarpeeksi. Uusia päivityksiä on luvassa ja innokkaat modintekijät hoitanevat loput. Richard Burns Rallyn voi muokata jo nyt omaan makuun sopivaksi. Uusia autojakin löytyy netistä pilvin pimein.

Vanhana Colin McRae -veteraanina innostuin Richard Burns Rallysta laakista. Tiukka vaikeustaso imaisee mukaansa, eikä voitolla pääse herkuttelemaan ihan heti. Silti Richard Burns Rally ei tunnu epäoikeudenmukaiselta tai epäreilulta, vaan turmioon vievät mokat ovat aina omia.

Yhtäkkiä selkäydintä kouraisee: apua, nyt mennään kurviin ja lujaa! Poks - auto singahtaa mahtavaan ilmalentoon ja rullaa ties kuinka moneen kertaan akselinsa ympäri. Pyörivä auto on huimaava kokemus!

93