Risk: Factions (Xbox 360)

Yli 50-vuotias Risk on sivistysmaissa vähintään yhtä tunnettu lautapeliklassikko kuin Monopoli ja Afrikan tähti Suomessa. Risk on helppotajuinen strategiapeli, jossa nojatuolikenraalit kampittavat toisiaan maailmankartalla. Armeijat taistelevat toisiaan vastaan nopilla. Yksi noppa vastaa yhtä armeijaa ja isompi luku voittaa.

Hyökkääjä käyttää korkeintaan kolmea armeijaa kerrallaan ja puolustaja kahta. Korkeimmat tulokset kohtaavat ensin ja toiseksi korkeimmat seuraavaksi. Tasatulokset ratkaistaan puolustajan eduksi. Jos armeijoita riittää, hyökkäystä saa jatkaa niin pitkään kuin haluaa. Ahkerasta noppien viskomisesta huolimatta Risk ei ole puhdas tuuripeli. Onnen vaikutus minimoidaan kasaamalla armeijoita kartan pullonkauloihin ja muihin taktisesti tärkeisiin paikkoihin. Täydennyksiä kerätään joka vuoron alussa omien alueiden määrän perusteella ja kokonaisista mantereista irtoaa lisäjoukkoja.

Risk: Factions ynnää peruskaavaan uusia karttoja, pääkaupungit, tavoitteet ja vaihtelevia bonuksia antavat karttaelementit. Pääkaupungeista irtoaa mantereiden tapaan lisäjoukkoja ja erikoislaitoksilla muun muassa jäädytetään yhden alueen tilanne vuoroksi tai pakotetaan kohdealueen viholliset loikkaamaan. Määrättyjen alueiden valtaukseen keskittyvillä tavoitteilla matsi voitetaan ilman täydellistä maailmanvalloitusta, mikä lyhentää mukavasti perus-Riskin liian pitkiä mittelöitä. Suurin osa nujakoista mahtuu puolen tunnin ja kolmen vartin haarukkaan.

Pöhköt kenraalit, humoristiset taisteluanimaatiot ja viiden kentän lyhyt kampanja antavat oman mausteensa. Nätisti viimeistelty Risk: Factions on viihdyttävää kevytstrategiaa, jos sen osaa ottaa riittävän rennosti. Nopat ovat aina noppia, joten Risk: Factions on edelleen Risk – hyvässä ja pahassa.

80