Robin Hood: Defender of the Crown (Xbox, PS2, PC, GBA) (nettiarvostelu)

Robin Hood on Mustanaamiotakin kovempi. Ainakin Robinilla on mageemmat sukkahousut.

Robin Hood: Defender of the Crown on uusversio lähes samannimisestä Amiga-hitistä. Keskiajan Englantiin sijoittuva peli yhdistelee kevyttä strategiaa ja minipelejä. Pääroolissa häärää tuttu sukkahousuvaras vastassaan arkkipahikset Nottinghamin sheriffi ja prinssi Juhana.

Seikkailu alkaa Sherwoodin metsästä, missä sankarimme harjoittaa sosialismia taktisilla varainsiirroilla. Rötöstely rikkailta tapahtuu tosiaikaisesti ampumalla jousipyssyllä ohi kulkevia sotilaita tai heiluttamalla miekkaa linnan käytävillä. Koska painettavia nappeja on vain kolme, miekkailu maistuu äkkiä puulta eikä Cromin teräkseltä.

Rikoo on riskillä ruma

Ei aikaakaan, kun vallanhimoinen Maria-neito supattelee Robin korvaan ja viekottelee miehen sotaan Englannin varahallitsijaa, prinssi Juhanaa vastaan. Palkka-armeija tulee kalliiksi, joten köyhät kyykkyyn ja rautaa rajalle, kuiskii toiseen korvaan Pikku-John.

Sotiminen on Robin Hood: Defender of the Crownin heikoin osuus. Kahakointi muistuttaa jonkin verran Risk-lautapeliä, jossa omat joukot siirretään vallattavalle alueelle. Yksiköt komennetaan johonkin kentällä olevista ränneistä kurmottamaan vastassa olevaa vihulaista.

Komennettavia yksikköjä on viisi: talonpojat, jousiampujat, jalkamiehet, ritarit ja katapultit. Jos joukkoja riittää, hommasta selviää yksivuotiaskin nappeja rämpyttämällä. Suurempi armeija voittaa aina.

Nottinghamin kukistuttua vastassa on vielä neljä muuta rosvoparonia, jotka tavoittelevat Englannin kartan vasemmassa alakulmassa olevan prinssin päänahkaa. Sisällissota käy kiivaana ja välissä näytetään puhuvien päiden pitkästyttäviä vuoropuheluita.

Kun seikkailuun änkeää turnajaisekspertti Wilfred of Ivanhoe, päästään tökkimään toisia peitsillä. Ensin hevonen kiritetään hurjaan vauhtiin rynkyttämällä näppäimiä, sitten levottomasti huojuva kepukka yritetään törkätä tattia vääntämällä vastustajan yläruumiiseen. Pari kertaa homma on hauskaa, kolmas kerta on jo liikaa.

Hajota ja hallitse

Suurin osa ajasta kuluu karttaruudussa, jossa värvätään lisää porukkaa armeijaan ja siirrellään yksiköitä paikasta toiseen. Vastustajasta voi kerätä tietoa lähettämällä Maria-neidon vakoilemaan, mutta heitukka viipyy tiedusteluretkillään epäilyttävän kauan.

Ennen linnan valtaamista seuraa hätäinen piiritys. Kun puhkaistava seinä on valittu, alkaa moukarointi, jossa molempia tatteja pyörittämällä viritetään katapultti ja katsotaan minne kivi lentää. Samaa kuviota tahkotaan, kunnes seinä on tohjona. Sormet ovat koetuksella, sillä kiire on kova.

Rahat ovat aina vähissä, koska munkki Tuck käy ruinaamassa massia Richard Leijonamielen lunnaskassaan. Mikäli yrittää naatiskella ja pelata varman päälle, joku tietokoneen ohjaamista urpoista ehtii kukistaa prinssi Juhanan ja homma on sillä selvä.

Ei edes moninpeli pelasta Defender of the Crownia, sillä sellaista ei ole. Paketin paras osuus on miekkailu, joka näyttää samalta Xboxilla ja PlayStation 2:lla. Jos oikea Robin Hood olisi ollut yhtä reppana, kaveri olisi passitettu viivana sossun luukulle muiden köyhien jatkoksi.

* * * * *

Defender of the Crown (1986)

Defender of the Crownin alkuperäiset versiot eri koneille voi hakea ilmaiseksi rekisteröitymällä jäseneksi Cinemawaren sivuilla. Rommien ajaminen onnistuu vaikka emulaattorilla, mutta helpoimmin Defender of Crownia voi makustella selaimella osoitteessa: www.cinemaware.com/browser/dotc/final.asp. Vaatii flash-pluginin.

55