RTL Skispringen 2003 (PS2)

Kun mäkihyppypelejä ei liiemmin ole, mäkikotkien maailmaan sijoittuva RTL Skispringen 2003 saa aiheesta bonuskiinnostusta.

Vaikka Skispringenin mäkimiehet ovat keksittyjä heppuja, rinteet mallinnetaan aitojen esikuvien mukaan. Pääosa vajaasta kahdesta tusinasta hyppyristä on suurmäkiä, mutta mukaan mahtuu myös muutama pikku- ja lentomäki. Komeiden rinteiden jurypisteet vaihtelevat pikkumäen 90 metristä lentomäkien 185:een metriin. Koon ohella mäet eroavat profiililtaan eli kummun jyrkkyyden ja hyppyrin keulan korkeuden suhteen.

Mäkihyppy on idealtaan yksinkertainen laji ja sama selkeys siirtyy sujuvasti kontrolleihin. Ennen puomilta ponkaisua kannattaa vilkaista vieressä hyrräävää tuulimittaria, vaikka kymmenen sekunnin sallittu odottelu ei riitä kääntämään tuulta etelästä pohjoiseen.

Ladulla kiitävä kilpailija pidetään ruodussa tasapainomittarilla ja surkea asento laskee ikävästi vauhtia. Ponnistusvaiheessa ratkaisevat ajoitus ja painalluksen pituus, kunnes ilmassa nykäistään v-asento päälle ja rukataan hyppääjän lentoasentoa. Jos ilkeä sivutuuli riepottaa hyppääjää, korjausliikkeet kutistavat loikan pituutta metrikaupalla.

Rautaisella ajoituksella alastuloon läsähtää tyylipuhdas telemark, mutta vinossa liitävä tai myöhään reagoiva kilpailija tussahtaa hankeen tasajalkaa. Pahasta kämmistä seuraa joko käsikosketus lumeen, pyllähdys tai puhdas levytys. Pituuspisteiden päälle kasataan tyylipisteitä ja tuomarit rokottavat pojoja ilmassa huojumisesta ja heikosta alastulosta.

Mäkiviikot porukalla

RTL Skispringen 2003 liimaa mäkihyppyfanit tuoliin pitkällä ja kiinnostavalla uramoodilla. Hyppääjään ominaisuuksia kuvataan yhdeksällä palkilla, jotka kohoavat valmennuksen ja kokemuksen myötä. Kisan kärkisijoista irtoaa käteistä ja seteleillä ostetaan koulutusta ja parempia hyppyvarusteita.

Aloittelevan kilpailijan budjetti on jatkuvasti tiukalla, sillä valmentaja ja voitelumies kinuavat palkkaa jokaisen kisan jälkeen. Eri tasoisia valmentajan planttuja ja voitelijoita pyörii kuvioissa tusinoittain.

Useimpien urheilupelien tapaan RTL Skispringen 2003 nousee arvoon arvaamattomaan kimppapelinä. Lajin vuoropohjainen luonne sallii jopa kuusitoista pelaajaa. Kavereita vastaan hyppääminen tuo touhuun roppakaupalla lisää suorituspaineita, uhoamista ja "jos mä olisin pysynyt pystyssä" -vinkumista. Tasapäiseen kilpailemiseen riittää yhden illan treenit.

Yksinkertaisuus on myös kokonaisuuden suurin kompastuskivi, sillä 60 euron hinnalla ostopäätöstä on vaikea kenellekään perustella. RTL Skispringen 2003 on pakkohankinta mäkihyppyfaneille ja pelierikoisuuksien keräilijöille.

75