RTL Winter Games 2007 (PS2) – Virtuaalitalvikisat

Virtuaalimaailmassa leuto talvi ei peruuta alppikisoja eivätkä myrskytuulet masenna mäkikotkia. RTL Winter Games 2007:ssä kasvihuoneilmiön uhmaaminen on hauskaa vain kaverin kanssa.

RTL Winter Games 2007:n lajivalikoima kuulostaa suomalaisittain lupaavalta: rakastettujen mäkihypyn, ampumahiihdon ja alppilajien lisäksi mukana on Torinon olympialaisissa sinivalkoisiin sydämiin liukunut curling. Vauhtisokeutta voi puolestaan uhmata pikaluisteluradalla tai kelkkailukouruissa. Pelissä pääsee sekä ratti- että ohjaskelkan kyytiin.

Lajit voi helposti jakaa kahteen kastiin: pelattaviin ja unohdettaviin. Jälkimmäiseen joukkoon saavat kunnian kuulua alppilajit, pikaluistelu ja kelkkailulajit. Alppihiihdon vauhtilajit ja suurpujottelu ovat kuin samasta lahosta puusta veistettyjä: ohjaustuntuma on kiikkerä ja kahdesta kuvakulmasta pelattavammassakin kamera tunkee liian lähelle laskijaa. Pikaluistelun monotoniseen nappivuorotteluun turtuu nopeasti, vaikka namiskajumppaa voikin harrastaa peräti kahdella matkalla, 500 ja 1500 metrillä.

Kelkkailussa tärkeintä on potkia menopeli riittävän rivakasti liikenteeseen. Molemmissa kelkkailulajeissa seurataan kouruun viivoitettuja ihanneajolinjoja ja vältellään seiniin osumista. Touhu on juuri niin jännittävää kuin miltä se kuulostaa. Mäkihyppy on köyhän miehen versio saman pelintekijän RTL Ski Jumpista, mutta kuuluu silti pelin mitaliehdokkaisiin. Hyppääjä pidetään tatilla suorassa paitsi mäessä myös ilmalennon aikana, kun taas oikea ajoitus ratkaisee hyppyrinnokalla ja alastullessa.

Ampumahiihto pesee mäestä putoamisen monipuolisuudellaan ja taktisuudellaan. Vauhdin pitäminen ei perustu näpyttelyyn vaan energian jakamiseen oikein kisan kuluessa. Hengästyneenä ampumapaikalle tultaessa hervottomasti pomppiva tähtäin asettaa taulujen takaisessa kuusikossa loikkivat metsäneläjät hengenvaaraan.

Kiviäkin kiinnostaa

Curling on ehdottomasti lajiryppään valopilkku, vaikka toteutuksessa onkin toivomisen varaa. Heittohetkellä ruudun yläreunaan ilmestyvässä kartassa on mahdotonta erottaa pesän punaisella kehällä majailevia punaisia kiviä. Myös kierteiden hallitseminen tuntui hermoja raastavan haastavalta, mitä se tosin lienee todellisuudessakin. Puutteista huolimatta curling osoittautui yksin pelatessa viihdyttävimmäksi lajiksi, mutta toiseen potenssiin hauskuus kohosi vasta kaverin kanssa.

Curlingia lukuun ottamatta kertakäyttöisiltä tuntuvien lajien ohella yksinpelikokemusta latistavat kisapaikkojen vähyys ja laimeat pelimuodot. Mitalijahtiin voi lähteä kaikki lajit yhdistävissä kekkereissä tai ottaa mukaan vain haluamansa lajit. Räväkästä tunnelmasta pitää huolen kokonaista puolenkymmentä fraasia per laji opetellut selostuskaksikko, jonka toinen osapuoli on kotoisin talviurheilusivistyksen mustasta aukosta Isosta-Britanniasta.

Kanssakilpailijat ovat mielikuvitushahmoja, eikä heitäkään ole yksilölajeihin eksynyt kuin seitsemän urheilijaa. Kun kullat on huuhdottu, aina voi keräillä kolikoita alppirinteistä, hioa täydellistä alastuloa mäkikumpuun tai suorittaa muita yhtä ratkiriemukkaita tehtäviä. Kaksinpeli onnistuu jaetulla ruudulla tai vuorotellen.

Multitapia ei tueta, mutta samassa kilpailussa voi vuoroperiaatteella kisailla enintään neljä ihmispelaajaa. Normaalia alhaisempi myyntihinta ja muutama moninpelailuun sopiva laji pelastavat RTL Winter Games 2007:n pistesijoille. Pelin paraatilajeista on tosin olemassa omat erilliset pelinsä, joita kehtaa pelata ilman kaveriakin.

64