Runsaudensarvi tyrehtyy

Vuosi vuodelta näkee yhä selvemmin, kuinka pelimarkkinat keskittyvät tiettyyn aikaan. Loppuvuonna ennen joulua pelejä tulee pilvin pimein, muuna aikana yhä vähemmän ja vähemmän. Esimerkiksi tällä hetkellä helmikuussa PC-pelejä on ilmestynyt vain muutama.

Joulumarkkinat ovat sesonkiaikaa, ei pelkästään pelien vaan myös äänilevyjen ja videoiden. Silti jälkimmäisiä ilmestyy tasaisesti pitkin vuotta, kun taas pelivirta tyrehtyy uuteen vuoteen, kun viimeisetkin joulumarkkinoille tarkoitetut tuotteet ovat ulkona. Nyt ne ovat monien mielestä jo vanhoja: pelien niin sanottu hyllyikä on vain muutaman viikon.

Tulva on niin valtava, että vain osa peleistä saa ansaitsemansa huomion. Loppuvuonna palstatilasta taistellaankin verisesti: monen pelitalon tulos tehdään vain ja ainoastaan vuoden muutaman viimeisen viikon aikana.

Viime jouluna pisimmän korren veivät ilman muuta Tomb Raider 2 ja täällä pohjolassa NHL 98. Mutta saiko Blade Runner ansaitsemansa huomion? Löysikö The Curse of Monkey Island tiensä pukinkonttiin? Missä on I-War?

Tällä hetkellä mikä tahansa noista loistavista peleistä olisi noussut arvoon arvaamattomaan. Lehdillä on nyt tilaa arvostella pitkästi, ja kiinnostusta ja aikaa on huomattavasti enemmän kuin joulukiireiden keskellä. Mutta niin joudumme me kuin muutkin nyhjäisemään lähes tyhjästä.

Pelitalojen kannattaisi tajuta pitkän kevättalven arvo. Lahjaksi saadut uudet koneet huutavat pelattavaa, eikä sää vielä täällä Euroopassa houkuttele pois ruudun äärestä. Pian on nimittäin kesä, eikä silloin ainakaan kannata pelejä ulos tuupata.