Ruudun takaa 2/15

 

Jotain uutta länsirintamalta

Aika ajoin on hyvä vilkaista, mitä Amerikassa tällä hetkellä julkaistaan, nimittäin muutaman vuoden (tai vuosikymmenen) viiveellä ne ilmestyvät suomeksikin. Toivottavasti.

Pitkään DC Vertigo oli se firma, jonka tuotteita tuli seurattua (ja lähes kaikki ostettua), mutta ei enää. Ainoa Vertigo-sarja, jota vielä seuraan, on Kurt Busiekin kirjoittama Astro City. Sekin on alunperin lähtöisin Wildstormilta ja siis vain jatkaa elämäänsä Vertigo-nimikkeellä. Pienemmät kustantajat ovat nousseet laadukkailla, tekijöittensä näköisillä sarjoilla vahvasti esille ja lukulistojeni kärkeen. Tässä viime aikoina lukemieni amerikkalaisten sarjakuvien ja kustantajien oma Top-viitoseni.

 

Sija 5: Dark Horse

Dark Horsella on montakin hyvää sarjaa, vaikka ne eivät ensisilmäyksellä useinkaan kovin tuoreilta tunnu. Oudosti firma on onnistunut pumppaamaan uutta verta jopa sellaisiin veteraaneihin kuin Conan ja Hellboy. Molempia ikinuoria kirjoittaa ja piirtää ammattitaitoinen joukko, ja erilaisia liitännäissarjoja ilmestyy koko ajan. Etenkin Mignolan hengentuotteet ovat viime aikoina olleet mieleeni, sellaiset kuin Abe Sabien, B.P.R.D. ja Witchfinder.

Ja onhan myös uusi Lone Wolf & Cub Dark Horsen julkaisema.

 

Sija 4: Fantagraphics

Selviydyttyään talousvaikeuksistaan FB on jatkanut komeasti vanhojen amerikkalaissarjojen julkaisijana. Omaa kirjastoani olen kartuttanut massiivisilla Pogo-kokoelmilla ja tyylikkäillä EC Library -kirjoilla, joissa jokaisessa osassa esitellään 50-luvun klassikkosarjoja piirtäjä kerrallaan. Uusimmassa — Spawn of Mars — Alma Lallin poika Wallace (Wally) Wood saa esitellä Harry Harrisonin kanssa (ja ilman) rustaamiaan huikeita tieteistarinoita.

 

Sija 3: Onipress

Onilta seuraan kahta sarjaa: The Sixth Gun ja Stumptown. Stumptown on Greg Ruckan kirjoittama dekkarisarja, jonka pääosassa yksityisetsivänä häärii Dex Parios -niminen nuori nainen. Dekkarilla on kehitysvammainen veli, peliaddiktio ja siitä johtuvia velkoja sekä suuri suu. Siinä syitä, miksi turpiin tulee tavan takaa ja välillä kohti sataa luotejakin. Stumptownia olen lukenut vain digitaalisesti täppärilläni, mutta se ei ole menoa haitannut. Cullen Bunnin ja Brian Hurtin luoma Kuudes pyssy puolestaan sijoittuu jonnekin kauhufantasian ja villin lännen rajamaastoon. Mikä saattaa kuulostaa kummalliselta ja sitä se onkin. Mutta toimii juuri siksi.

 

Sija 2: Avatar

Garth Ennis on kirjoittanut urallaan paljon hyvää, mutta uusin, War Stories, oli mennä ohi sarjistutkastani, sillä kustantaja Avatar ei ole suuruudella pilattu, vaikka onkin Warren Ellisin sarjojen julkaisijana toki tuttu. Vertigo julkaisi samalla War Stories -nimellä 2000-luvun alussa pari Ennisin kirjoittamaa minisarjaa, sen jälkeen Dynamite-kustantamo jatkoi samaa sarjaa Battlefields-nimikkeellä. Nyt on siis vuorossa Avatar, jonka hoteissa sarja ilmestyy kerran kuukaudessa. Ja meno on entisellään. Battler Brittonin kaltaisia sankaritekoja on turha odottaa, sota on julmaa ja Ennis raaka.

 

Sija 1: Image

Se, että Image on listallani ensimmäisenä, on lähes kokonaan käsikirjoittaja Ed Brubakerin syytä. Sen lisäksi, että hän osaa tehdä hyviä tarinoita, hän on myös onnistunut saamaan tarinoittensa piirtäjiksi todellisia taitureita. Kenties hedelmällisintä yhteistyö on ollut Sean Phillipsin kanssa. Herrat ovat synnyttäneet montakin loistavaa rikossarjaa (muun muassa Criminal, Fatale), uusimpana Fade Out. Näiden lisäksi Brubaker kirjoittaa vakoilusarjaa Velvet, jota piirtää taidolla Steve Epting. Parasta Brubakerin sarjoissa on konstailemattomuus. Tarinat etenevät omalla suoraviivaisella logiikallaan, mitään turhaa niissä ei ole. Suosittelen!

 

Samaan aikaan Suomessa

DC:n ja siis Vertigonkin sarjat muuttivat vuodenvaihteessa julkaisijaa täällä Euroopassa. Suomessa niiden julkaisemisesta vastaa täst’edes RW Kustannus -niminen, italialaista alkuperää oleva yhtiö. Suomen julkaisuista vastaa Egmontilta tuttu Antti Koivumäki. Ensimmäiset kirjat keskittyvät vanhoihin luottonimikkeisiin kuten Batmaniin ja Teräsmieheen (Batman & Robin 1: Synnyimme tappamaan ja Teräsmies 1: Huomispäivän hinta). Lisäksi luvassa on Nukkumatin kootut eli Neil Gaimanin klassikko Sandman tällä kerralla deluxe-kuoseissa, osa 1: Yösävelmiä ja alkusoittoja. Toivottavasti jatkossa saamme lisää harvinaisempiakin herkkuja DC:n mahtavasta julkaisuluettelosta.

 

Wallu